Turecko chce pokračovat v úderech proti Kurdům v Iráku a Sýrii, řekl Erdogan

foto Ilustrační foto - Vlajka ozbrojených milicí syrských Kurdů (YPG) v syrské Akcakale na snímku z 9. října 2019.

Ankara - Turecko bude v Iráku a Sýrii pokračovat v úderech na kurdské organizace, které Ankara považuje za teroristické, do doby, než přestanou představovat ohrožení bezpečnosti země. Dnes to podle tureckého tisku řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj odvetné údery v reakci na útoky z minulého týdne, při kterých zahynulo 12 tureckých vojáků, stály život 59 členů kurdských organizací. Turecko vojenské údery na severu Iráku podniká bez svolení vlády v Bagdádu.

Intenzita tureckých operací v regionu vzrostla po útocích na turecké základny v oblasti, při kterých zahynulo 12 vojáků. Dnes Erdogan řekl, že turecká armáda v odvetě "pohřbila 59 teroristů za tři dny". Erdogan také řekl, že Turecko bude ve vojenských akcích, pro které nemá svolení vlád sousedních zemí, pokračovat dokud teroristické organizace nepřestanou představovat hrozbu pro turecké území. Teroristickými organizacemi Ankara obvykle myslí Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG, které v Sýrii bojovaly proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Erdogan dnes také uvedl, že turecká armáda posílí na začátku příštího roku svou infrastrukturu na severu Iráku. Tam Turecko útočí na PKK od roku 2019 s odůvodněním, že se snaží zničit teroristické organizace v místech, kde se skrývají, píše agentura Reuters.

Turecké ministerstvo obrany dnes uvedlo, že od začátku roku turecká armáda "zneškodnila" 2201 údajných členů kurdských ozbrojených organizací v Iráku a v severní Sýrii. V turecké armádní a úřednické komunikaci se pod zneškodněním většinou myslí, že armáda dané lidi zabila či je vzala do zajetí.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 26. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď