Útok Ukrajinců na Krym? Loď už Rusové nikdy neopraví, válka se ale rozhodne jinde, říká expert

Satelitní snímek odhaluje zkázu v krymském přístavu.

Plukovník komentuje útok na Krymu

Ruskou výsadkovou loď Novočerkassk, na kterou Ukrajinci zaútočili, už s největší pravděpodobností nepůjde opravit. Stejně tak je nepravděpodobné, že by při obří explozi zemřel jediný člověk. Pro americkou CNN útok analyzoval plukovník amerických vzdušných sil ve výslužbě Cedric Leighton.

Povánoční útok Ukrajinců na Krym ruskou obranu doslova opařil. Kyjev s největší pravděpodobností zasáhl v přístavu ruskou výsadkovou loď Novočerkassk raketou Storm Shadow.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci se v Záporoží trápí, ztratili část v létě dobytého území. Žádný pat, hodnotí ISW

Po zásahu plavidlo masivně explodovalo. Rusové ale útok bagatelizují. Plukovník amerických vzdušných sil ve výslužbě Cedric Leighton se ovšem domnívá, že výbuch plavidlo masivně poškodil.

„Je naprosto zničená. Na satelitních snímcích vidíme loď, kterou bude velmi, ale opravdu velmi obtížné opravit. Je to vlastně nemožné,“ popsal pro CNN.

Rusko tvrdí, že při útoku zemřel jediný člověk. I to ale armádní expert rozporuje. Podle něj byla kapacita lodi 237 lidí. Novočerkassk mohla nést až deset tanků i drony. Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na telegramový účet uvedla, že na lodi mohli přespávat i vojáci, kteří měli správně pobývat v pozemních ubikacích. V moři měly údajně po explozi plavat desítky ohořelých těl.

„Počet obětí bude určitě vyšší. Vzhledem k rozsáhlosti exploze je nemožné, aby zemřel jen jeden člověk. Výbuch ovlivnil každého v blízkém prostoru,“ řekl Leigton.

Podle něj ale útok na Krymu není nijak určující pro budoucí vývoj války. Konflikt se bude odvíjet především od bojů v Doněcké oblasti.

„Ruské síly obklopují Avdijivku ze tří stran, dělají to podobně jako v případě Bachmutu. Avdijivku tak potkává stejný osud. Rusům se ale prozatím nepodařilo toto město zabrat. Snaží se ji úplně obklíčit. Vytvářejí tlak také na Marinku, to jsou klíčová dějiště války,“ uzavřel expert, podle kterého teď na frontě nebude docházet k významnějším průlomům.

Německý vojenský analytik Julian Röpke ale upozornil, že útoky na Krym jsou z hlediska Ukrajiny důležité. Anektovaný poloostrov je prý pro Putina Achillovou patou.

Ukrajinci na Krym totiž mohou útočit bez nutnosti ohrožení vlastních sil. Díky geografické poloze Krymu zaznamenávají špionážní letadla Severoatlantické aliance pohybující se v prostoru nad Černým mořem každý vojenský pohyb a každou tajnou rádiovou zprávu na poloostrově. Informace se předávají ukrajinské armádě, která může rychle a přesně zasáhnout, míní expert.

Tagy: