Rusko zasáhlo raketami Kyjev a Charkov. Úřady hlásí desítky zraněných, čtyři lidé zemřeli

Zraněný místní obyvatel si prohlíží své zničené auto před obytným domem v centru Charkova po raketovém útoku 2. ledna 2024 uprostřed ruské invaze na Ukrajinu.

Raketový útok na Kyjev

Rozsáhlý vzdušný útok Ruska na Ukrajinu z úterního rána si vyžádal nejméně čtyři oběti a bezmála stovku zraněných, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného Rusko rozsahem zopakovalo masivní útok z 29. prosince, velkou část útoku se protivzdušné obraně podařilo odvrátit.

Útoky byly vedeny na civilní a kritickou infrastrukturu, průmyslová a vojenská zařízení, přičemž jejich hlavním cílem byl Kyjev, uvedl na Telegramu Zalužnyj. Podle něj Moskva použila 99 raket a střel různých typů. Protivzdušná obrana sestřelila všech deset střel Kinžal, všechny tři střely s plochou drahou letu Kalibr a 59 ze 70 řízených střel. Potvrdil také dřívější informace, že sestřeleno bylo všech 35 útočících dronů Šáhed.

ČTĚTE TAKÉ: Nepřáteli Ruska jsme dávno, říká Just. Zhodnotil hrozbu po útoku Ukrajinců s „českou stopou“

Raketové útoky s využitím střel Kinžal odpálených z 16 bombardérů Tu-95 následovaly poté, co Rusko v noci na úterý na Ukrajinu zaútočilo 35 drony. Ty ukrajinská protivzdušná obrana všechny zničila, uvedlo podle agentury Reuters ukrajinské letectvo.

„V současnosti je hlášeno 92 zraněných. Všem je poskytována pomoc. Čtyři lidé bohužel zemřeli,“ napsal Zelenskyj na Telegramu.

Charkovský starosta Ihor Terechov uvedl, že ve východukrajinském městě si ruský útok vyžádal jednoho mrtvého a 45 zraněných, včetně pěti dětí. Podle něj Rusko na druhé největší město Ukrajiny zaútočilo střelami Kinžal.

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova je obětí 91letá žena, do nemocnice bylo převezeno 27 pacientů. Ke svému příspěvku na sociálních sítích připojil také snímky, které ukazují poškození budov i veřejných prostranství.

Řadu explozí hlásily agentury také z Kyjeva. Starosta města Vitalij Kličko na sociální síti informoval o 27 hospitalizovaných z vícepodlažní budovy v Solomjanské čtvrti nedaleko centra metropole, která utrpěla zásah raketou. „Jedna starší žena zemřela v sanitce,“ napsal na Telegramu. Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka zemřeli další dva lidé ve městě Fastiv v Kyjevské oblasti.

Kyjev: Naprostá většina střel směřovala na civilní objekty

Prezident Zelenskyj uvedl, že Rusko od 31. prosince vyslalo na Ukrajinu zhruba 170 dronů Šáhed a desítky raket, přičemž „naprostá většina“ mířila na civilní objekty. „Naši vojáci protivzdušné obrany už tři dny odvádějí neuvěřitelnou práci. (...) Jsem vděčný všem našim partnerům, kteří pomáhají posilovat náš vzdušný štít. Je zřejmé, že to denně a každou noc pomáhá zachraňovat stovky životů,“ dodal prezident.

Podle velitelství ukrajinského letectva byl úterní vzdušný útok opakováním velkého útoku z 29. prosince, pokud jde o počet a typ raket, uvedla agentura Reuters. Tehdy ukrajinské úřady uvedly, že Rusko na Ukrajinu vyslalo přibližně 158 raket a bezpilotních letounů. Útok si vyžádal desítky mrtvých a více než 100 zraněných. Podle amerického prezidenta Joea Bidena šlo o nejrozsáhlejší vzdušný útok od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu před necelými dvěma lety.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slíbil odvetu za sobotní ukrajinský útok na ruské příhraniční město Belgorod, při němž podle ruských úřadů zemřelo 25 lidí. Den předtím si ruské útoky na Ukrajinu vyžádaly desítky mrtvých.

„Pokrytecké Rusko. Obviňuje ostatní z genocidy a samo opět bombarduje civilní cíle na Ukrajině a vraždí nevinné. Chce, abychom byli z války unaveni a Ukrajince nechali ve štychu. Ale to se nestane. Ani letos, ani nikdy,“ uvedl v reakci český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Kvůli ostřelování Belgorodu svolalo Rusko minulý týden jednání Rady bezpečnosti OSN. Moskva tehdy vyzvala, aby se český zástupce při OSN zúčastnil a vysvětlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko to odmítlo.

Moskva: Šlo o útoky na vojenské cíle

Ruské ministerstvo uvedlo, že údery byly vedeny „proti podnikům vojensko-průmyslového komplexu Ukrajiny, které realizovaly zakázky na výrobu raket, bezpilotních letadel a opravy zbraní a vojenské techniky v Kyjevě a na jeho předměstích“.

Cílily prý také na skladiště raket a munice dodávaných Ukrajině západními zeměmi. „Cíle úderu bylo dosaženo. Všechna zařízení byla zničena,“ dodalo ministerstvo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Boj na život a na smrt. Ukrajinci zničili ruské tanky z bezprostřední blízkosti, ukazují záběry

Tagy: