Mezi polskou Sněmovnou a prezidentem to vře. Dudův návrh rozpočtu poslance nezajímá

V parlamentním výboru pro veřejné finance v Polsku bylo dnes rozhodnuto, že se nebude projednávat prezidentův návrh rozpočtu na rok 2024. Andrzej Duda v prosinci vetoval vládní návrh.

Požadavek na stažení prezidentova návrhu z jednání výboru podal poslanec Tomasz Strela s argumentem, že vládní návrh byl schválen ministerstvem financí a byl nespravedlivě vyřazen prezidentem Dudou.

Většina výboru podpořila Strelovu žádost, a nyní bude výbor projednávat pouze vládní návrh.

Prezident Duda v prosinci vytvořený státní rozpočet na rok 2024 vetoval, odůvodňuje to porušením ústavy a demokratických zásad v případě výměny vedení veřejnoprávních médií.

Vládou prosazená výměna vedení polské veřejnoprávní televize, rozhlasu a tiskové agentury představuje " flagrantní porušení ústavy a principů demokratického právního státu ".

Následně předložil vlastní návrh parlamentu, který obsahoval zvýšení platů učitelů o 30 %, ale bez finanční podpory pro veřejnoprávní média. Vláda pak 28. prosince navrhla nový rozpočet, v němž byly tři miliardy zlotých určeny Národnímu fondu zdraví namísto veřejnoprávních médií.
 
 
 
 

Související

Více souvisejících

Polsko Andrzej Duda

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 8 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

USA údajně chtějí, aby Ukrajina útočila jejich zbraněmi na Rusko. Kreml se bouří

Moskva varovala Washington, aby Ukrajině nepovolil zaútočit americkými zbraněmi na ruské území. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy