Koučem fotbalové reprezentace je Hašek, podepíše smlouvu do konce kvalifikace MS

foto Nový trenér české fotbalové reprezentace se stal Ivan Hašek, 4. ledna 2024, Praha.

Praha - Ivan Hašek se stal novým trenérem české fotbalové reprezentace. Do funkce jej dnes jednomyslně zvolil výkonný výbor, oznámila po jeho mimořádném zasedání Fotbalová asociace ČR na tiskové konferenci. Šedesátiletý kouč, jenž národní tým už krátce vedl v roce 2009, nahradil Jaroslava Šilhavého. S vedením FAČR podepíše smlouvu do konce kvalifikace mistrovství světa, tedy do listopadu příštího roku, s opcí na baráž, případně závěrečný turnaj. Haškovými asistenty budou Jaroslavové Köstl a Veselý.

Asociace vybírala trenéra poté, co se Šilhavý v listopadu po konci kvalifikace navzdory postupu na letní mistrovství Evropy do Německa rozhodl u týmu nepokračovat. Hašek už vedl coby dočasný kouč českou reprezentaci v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou. V posledních letech působil v arabských zemích. Bývalého záložníka a kapitána národního mužstva čeká premiéra na konci března ve dvou přípravných zápasech. Jména soupeřů oznámí FAČR v nejbližších dnech, tým sehraje po jednom utkání doma a venku.

"Mám radost, že návrh na nového trenéra i jeho asistenty podpořil výkonný výbor jednomyslně. Nechtěli jsme trenéra vybírat jen na Euro, chceme uspět v Lize národů a v kvalifikaci na mistrovství světa. Ivan Hašek patří k výrazným osobnostem českého fotbalu, ve kterém uspěl jako hráč i jako trenér. Navíc má zkušenosti ze zahraničí," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

"Vést českou reprezentaci pokládám za svůj trenérský vrchol. Beru to tak, že je to nejvíc, co se trenérovi v kariéře může podařit. Je to pro mě obrovská čest. Udělám všechno pro to, aby národní tým uspěl nejen na mistrovství Evropy, ale samozřejmě také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Měl jsem jako hráč možnost se ho zúčastnit a mám celoživotní sen se ho ještě jednou zúčastnit nejen jako divák, ale jako trenér," uvedl Hašek.

Výběrem trenéra a manažera byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou vytvořili Fousek, místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec. Vedení asociace konzultovalo trenérskou otázku i se svým poradním orgánem, Sportovní radou.

Podle Fouska byl okruh kandidátů rozdělen do čtyř kategorií. Pracovní skupina zamítla zahraničního trenéra i variantu kouče z vlastních zdrojů pod smlouvou s FAČR. Třetí možností byli trenéři, kteří měli kontrakt v klubu. Vedení asociace se opakovaně pokusilo získat slávistického kouče Jindřicha Trpišovského. "Zašli jsme na nejzazší možnou mez, bylo pro to uděláno všechno. Jednání vyzněla v to, že Slavia nechce trenéra Trpišovského uvolnit," řekl Fousek.

Čtvrtý okruh byli volní trenéři - pohovory s pracovní skupinou absolvovali Michal Bílek, Vítězslav Lavička a Hašek. "Diskutovali jsme s nimi o pojetí národního týmu a celé řadě souvisejících otázek. Všech nás pět v té skupině bylo ve shodě a vybrali jsme Ivana Haška," dodal Fousek.

Hašek vedl českou reprezentaci v závěru světové kvalifikace v roce 2009 a měl bilanci tří vítězství a dvou remíz. V té době byl zároveň svazovým předsedou, na funkci ale už po dvou letech nečekaně rezignoval a od té doby trénoval jen v arabských zemích. Naposledy působil u libanonské reprezentace, kde skončil předloni v březnu.

"Zaznamenali jsme to jako jednu z výhrad, že Ivan dlouho trénoval v Asii. Při české zahleděnosti jsme přesvědčeni o tom, že v Asii jsou daleko za námi a fotbal tam nemá kvalitu. Opak je pravdou. Věřím, že zkušenosti, které tam Ivan načerpal, využije při angažmá u reprezentace," řekl Fousek.

V minulosti Hašek trénoval také francouzské kluby Štrasburk a St. Étienne, japonský celek Kóbe či pražskou Spartu, kde strávil největší část hráčské kariéry. Za národní tým si připsal 56 startů a pět branek. Jako kapitán dovedl československé mužstvo v roce 1990 do čtvrtfinále mistrovství světa.

Hašek bude mít k ruce dva asistenty, kteří působili v české lize. Zatímco čtyřiatřicetiletý Köstl skončí jako asistent ve Slavii, o 12 let starší Veselý bude pokračovat v roli hlavního kouče v Bohemians 1905. Trenérem brankářů zůstane Radek Černý, do pozice technického vedoucího se od reprezentační jednadvacítky posune Michal Černý.

"Když jsem se podíval na asistenty, tak jsem chtěl to nejlepší. Jardu Köstla beru jako nejlepšího asistenta, který je v Česku k dispozici," uvedl Hašek. "S Jardou Veselým jsme už spolupracovali, vím, že se o něj můžu kdykoliv opřít. V Bohemce na jarní sezonu zůstává, u nás nebude na plný úvazek. Pak si vše vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu," řekl Hašek na adresu Veselého, s nímž pracoval už ve Spojených arabských emirátech.

Podle Bohemians ještě není dohoda zcela dotažená. "S FAČR jednáme, ovšem žádnou finální dohodu ještě nemáme. Nicméně se jedná o reprezentaci, takže máme zájem k dohodě dojít a vše k ní směřujeme. Prioritou pro nás ale zůstává nastavit jeho fungování tak, aby pro Bohemku mělo minimální dopady. Je to odměna i pro Jardu za jeho dobře odvedenou práci v Ďolíčku. Je ale hlavním trenérem Bohemians a my chceme, aby tomu tak bylo i nadále," uvedl na klubovém webu předseda představenstva Pražanů Dariusz Jakubowicz.

Zatím není jasné, kdo bude novým reprezentačním manažerem. Na volnou pozici si vedení asociace přálo držitele Zlatého míče z roku 2003 Pavla Nedvěda, ten ale nabídku odmítl. Někdejší kapitán národního mužstva a dlouholetý člen managementu Juventusu Turín to ve středečním vyjádření pro ČTK zdůvodnil tím, že si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci.

"Výkonný výbor pověřil pracovní skupinu hledáním manažera zejména ve světle odmítnutí Pavla Nedvěda. Nebudeme to protahovat. Myslím, že jsme schopni se úkolu zhostit do 30. ledna," řekl Fousek. "Shodujeme se na takzvaném velkém jméně, ale i za ním musí být pracovitost a znalost problematiky. Nemůže to být jen tvář, musí znát agendu manažera. Třetí věc je disciplína. Jedním z našich požadavků po tom všem, co se odehrálo, bylo utužení disciplíny u reprezentace," dodal.

Vrcholem roku bude pro reprezentaci evropský šampionát, do něhož vstoupí 18. června proti Portugalsku. Ve skupině se dále utká s vítězem play off C a Tureckem.

Fousek: Hašek byl můj hlavní kandidát, Trpišovského nepustil klub

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek na tiskové konferenci uvedl, že nový reprezentační trenér Ivan Hašek byl pro něj první volbou. Pětičlenná pracovní skupina, která byla pověřena výběrem kouče, oslovila i Jindřicha Trpišovského, Slavia ale úspěšného trenéra nechtěla uvolnit. Podle Fouska byli dalšími kandidáty Michal Bílek a Vítězslav Lavička, reálná naopak vůbec nebyla varianta se zahraničním koučem.

"Jsem rád, že na dnešním výkonném výboru jsme jednomyslně odsouhlasili jmenování Ivana Haška. I pro mě osobně to byl hlavní kandidát, známe se 30 let a jsme si názorově v řadě věcí blízcí," řekl Fousek novinářům v sídle FAČR na pražském Strahově po jednání výkonného výboru. Hašek podepsal smlouvu do konce kvalifikace o mistrovství světa 2026 s opcí pro samotný šampionát.

Reprezentace byla bez trenéra od konce listopadu, kdy navzdory úspěšné kvalifikaci a postupu na letní Euro v Německu rezignoval Jaroslav Šilhavý. Výběrem kouče byla pověřena pětičlenná pracovní skupina, kterou vytvořili Fousek, místopředsedové FAČR Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

"Měli jsme čtyři okruhy. Prvním byl trenér z ciziny, to jsme hned v úvodu zavrhli. Domníváme se, že česká mentalita je specifická, potřebuje porozumění. Doposud vedl národní tým vždy domácí kouč, v české cestě jsme chtěli pokračovat. Druhý faktor je pochopitelně ekonomický. Nikdy jsme sami žádného trenéra ze zahraničí neoslovili. Sami jsme byli osloveni prostřednictvím manažerů, nebo i neoficiálně, žádný další kontakt neproběhl," řekl Fousek.

"Druhý okruh byli trenéři, kteří pracují pro asociaci, z nich jsme ale nechtěli kouče na pozici hlavního. Probírali jsme i trenéry z klubů. Jak se Slavií Praha, tak s agentem trenéra Jindřicha Trpišovského jsme opakovaně jednali o jeho možném angažmá. Udělali jsme pro to vše, šli jsme až na nejzazší mez, ale Slavia svého trenéra nechtěla uvolnit. S trenéry z ostatních klubů jsme tak daleko nezašli," popsal předseda FAČR jednání ohledně nejúspěšnějšího českého kouče posledních let.

"Čtvrtým okruhem byli volní trenéři, tedy pánové Hašek, Michal Bílek a Vítězslav Lavička. Ti absolvovali pohovory s pracovní skupinou, diskutovali jsme s nimi o pojetí národního týmu. Pracovní skupina jednomyslně vybrala jako kandidáta Ivana Haška, a to na základě jeho lidských, trenérských i hráčských zkušeností," konstatoval Fousek.

Hašek už národní tým dočasně vedl v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Po dvou letech na post ve vedení rezignoval a vrátil se k trénování. Šedesátiletý bývalý kapitán národního mužstva od té doby působil v arabských zemích. Naposledy trénoval libanonskou reprezentaci, u níž předloni v březnu skončil.

"Působil dlouho v zahraničí, což považuji za velký bonus. Zaznamenali jsme to jako jednu z výhrad, že dlouho trénoval v Asii. Při své české zahleděnosti jsme přesvědčení o tom, že v Asii jsou daleko za námi a fotbal tam nemá kvalitu. Opak je pravdou, v některých ohledech jsou dokonce před námi. Věřím, že zkušenosti, které tam Ivan načerpal, využije při angažmá u reprezentace," uvedl Fousek.

Člen výkonného výboru UEFA na tiskové konferenci společně s Haškem oznámil i složení nejužšího realizačního týmu. Asistenty budou Jaroslav Köstl ze Slavie, jenž v klubu skončí, a hlavní kouč Bohemians 1905 Jaroslav Veselý. Haškův dlouholetý spolupracovník bude u národního týmu zatím do letního Eura.

Širší realizační tým bude znám do konce ledna. Stejný termín si dala pracovní skupina i pro jmenování manažera reprezentace. Ve středu funkci odmítl Pavel Nedvěd. Někdejší kapitán národního mužstva a dlouholetý člen managementu Juventusu Turín to ve vyjádření pro ČTK zdůvodnil tím, že si po mnoha letech mimo republiku není jist, zda by v této chvíli mohl českému fotbalu pomoci.

"Od začátku jsme byli ve shodě, že Pavla chceme oslovit jako ikonu českého fotbalu, držitele Zlatého míče. Jednání byla korektní, dali jsme mu svého druhu nadstandardní nabídku. Nakonec se rozhodl jinak, je nám to líto, ale je potřeba to respektovat," uvedl Fousek. "Chceme velké jméno. I za velkým jménem ale musí být pracovitost a znalost agendy manažera. Třetím kritériem je disciplína," prohlásil předseda FAČR.

Haška čeká obnovená premiéra na lavičce v březnu, kdy reprezentace sehraje dva přípravné zápasy. "Chceme uspět nejen na Euru, ale i v kvalifikaci a Lize národů, v níž se chceme vrátit do skupiny A. Hlavním cílem je postup na mistrovství světa," dodal Fousek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď