Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Tříkrálová sbírka 2024

Tříkrálová sbírka 2024



Datum konání:
6.1.2024

Tříkrálová sbírka, největší dobrovolnická akce v České republice, se uskuteční v letošním roce od 1. do 14. ledna. V naší obci se dvě skupinky koledníků vydají k vašim domovům v sobotu 6. ledna 2024 od 11:00.

Skupinky koledníků navštíví domácnosti i některé instituce, aby popřáli pokoj a poprosili o dar pro potřebné. Příspěvky se sbírají do úředně zapečetěných a očíslovaných kasiček s logem Charity, vedoucí tříkrálové skupinky se vždy prokáže platnou průkazkou. První koleda proběhne v olomouckém děkanátu v obcích Slatinky a Velký Týnec v pátek 5. ledna. Většina kolednických skupinek plánuje vyjít o prvním lednovém víkendu 5. - 7. ledna 2024. Sbírku provází tradičně psaní iniciál K+M+B+ včetně letopočtu křídou nad dveře, což z latinského Christus mansionem benedicat znamená „Kristus ať požehná tomuto domu“. 

trikralove2024.jpg

Charita Prostějov, které připadne většina vykoledovaných peněz má tyto záměry:

  • Chceme shromáždit prostředky na spoluúčast započatého projektu rekonstrukce budovy Marta na Martinákově ulici. Zde má být zázemí pro pečovatelskou službu a sociální rehabilitaci a krizové centrum pomoci. (750 000 Kč)

  • Přímá pomoc potřebným jako jsou osamělé matky v tíživé životní situaci, sociálně slabé rodiny a jednotlivci a osoby bez přístřeší. (50 000 Kč)

  • Domácí hospicová péče. Jde o jednorázovou podporu hospicové služby, kterou pro oblast Prostějovska zajišťuje pracoviště Olomouc - Svatý Kopeček. (50 000 Kč)

 

Vážení přátelé,
rád bych se s vámi podělil o příběh, jak Tříkrálová sbírka před čtvrt stoletím vznikla. Charita se v té době velmi rozvíjela a dělala stále více věcí. K tomu také potřebovala dostatek peněz, a proto dělala sbírky v kostelech. Tehdy jsem si ale řekl, že Charita přeci slouží všem, tak proč mají dávat jen ti, kteří chodí do kostela? Možná by měl chuť se přidat i někdo jiný.  

V Charitě pro to moc nadšení nebylo. Zaměstnanci si klepali na čelo, s jakým nápadem jsem to přišel. Pořád se vytýká církvi, že se stará o peníze a my tady budeme ještě na Charitu chodit žebrat. Dlouho jsme diskutovali, jestli ano anebo ne a mně jednou došla trpělivost. Řediteli olomoucké arcidiecézní Charity jsem napsal dopis, kde jsem mu to uložil a ten dopis jsem zveřejnil. Takže už nešlo couvat. V roce 2000 se Tříkrálová sbírka rozběhla v olomoucké arcidiecézi. A protože sklidila jakýsi potlesk, další rok už sbírka běžela v celé republice. Nyní je to největší sbírková akce u nás, do které se může zapojit skutečně každý. 

graubner.png

 

Mons. Jan Graubner
arcibiskup pražský