Hizballáh varuje Izrael před rozpoutáním války proti Libanonu

Vůdce vlivného libanonského hnutí Hizballáh, Hasan Nasralláh, varoval Izrael, aby nerozpoutal válku proti Libanonu. Prohlásil to den poté, co byl při útoku v jižní části libanonského hlavního města Bejrút zabit zástupce šéfa palestinského militantního hnutí Hamas Sálih Árúrí. 

Hamás a bezpečnostní představitelé v Libanonu obvinili zabití Árúrího a šesti dalších lidí právě Izrael. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari se nepřímo vyjádřil k události, řekl však, že armáda je vysoce připravena na jakýkoli scénář.

Nasralláh v televizním projevu zdůraznil, že pokud by Izrael uvažoval o válce proti Libanonu, Hizballáh bude bojovat bez zaváhání, bez pravidel, bez zábran a bez hranic. Taktéž označil útok na Árúrího za velký a nebezpečný zločin, který podle něj nezůstane bez odpovědi a trestu. Izrael vyslal "odkazy," naznačující, že neměl v úmyslu cílit na Libanon ani na Hizballáh, ale spíše "vyrovnával účty" s lídry Hamásu.

Nasralláh rovněž uvedl, že masivní útok palestinského Hamásu dne 7. října "oslabil Izrael." Tato projev byla předem naplánovaná na počest generála Kásema Solejmáního z íránských Revolučních gard, kterého zabila americká armáda před čtyřmi lety.

Izrael se kromě vojenských střetů s palestinskou teroristickou organizací Hamás ostřeluje také na hrancích s Libanonem, kde čelí útoku hnutí Hizballáh. Jeho vznik se datuje do doby izraelské invaze do jižního Libanonu a stalo se významným hráčem v libanonské i regionální politice.

Hizballáh (také někdy psané jako Hezbollah) je šíitská militantní a politická organizace, která vznikla v Libanonu. Jejím názvem "Hizballáh" lze přeložit jako "Strana Boha" či "Strážce Lidu." Hizballáh byl založen v roce 1982 během izraelské invaze do jižního Libanonu a od té doby se stal významným hráčem v libanonské politice a regionálním konfliktu na Blízkém východě.

Hizballáh je známý svými blízkými vazbami na Írán a Sýrii a zastává radikální šíitský islámský ideál. Hlavními cíli Hizballáhu jsou boj proti Izraeli a podpora palestinského boje za osvobození, stejně jako prosazování šíitských zájmů a vlivu v Libanonu a regionu.

Hizballáh provozuje silné ozbrojené síly a má vlastní vojenské křídlo. V letech 2006 byl zapleten do konfliktu s Izraelem, který začal raketovými útoky na izraelské města a vedl k izraelské vojenské operaci v jižním Libanonu.

Politicky je Hizballáh zastoupen v libanonském parlamentu a má vlivnou pozici v zemi, což mu umožňuje bránit své zájmy a provádět svou agendu. Hizballáh má v Libanonu také rozsáhlou sociální síť a poskytuje různé sociální služby, což mu získalo podporu zejména mezi šíitskou komunitou.

Hizballáh byl v některých zemích označen za teroristickou organizaci kvůli svým vojenským operacím a útokům na izraelské a mezinárodní cíle. Jeho role v regionální geopolitice a vztahy s jinými státy a aktéry v regionu zůstávají zdrojem mezinárodního napětí a konfliktů na Blízkém východě.

Související

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

Více souvisejících

Izrael Hizballáh Hasan Nasralláh (vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy