Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V obličeji plno krve, devět stehů bez "oblbováku". Podmolovi se ale končit nechtělo

První polovina maratonské etapy se nevydařila. Libor Podmol spadl hlavou na kameny a z rány se mu řinula krev. Další závodníci mu zavolali vrtulník a po ošetření mohl pokračovat do bivaku. Končit na Rallye Dakar se mu v žádném případě nechtělo.

Libor Podmol po pádu ve 3. etapě Rallye Dakar
zdroj: Libor Podmol/MMproductions

"Byl třetí den, takže jsem se rozhodl, že začnu dávat trochu plyn. Bylo to tak v plánu už z domova," popsal Podmol.

Zatím ovšem asi nejtěžší dakarská zkouška. Vyschlá řečiště, velké písečné duny. "Akorát tam byla kamenitá sekce a já kameny nemám rád…" dodal.

"Jel jsem ve skupině s Benji Melotem, který byl několikrát na pódiu v kategorii jezdců bez asistence. Jeli jsme hezky a já tu skupinku vedl," vyprávěl slavný freestyle motokrosař.

Nehoda se stala kolem 200. kilometru třetí etapy. "Byla to slušná rána. Dali mi devět stehů nad pravým okem a pokračoval jsem dál. Hodně mě ještě bolí ruka," popisoval velmi těžké chvíle Podmol, který dorazil do cíle s dvouhodinovým zpožděním na 75. místě.

Dosud na letošním Dakaru několikrát spadl, například v neděli vyletěl z motorky po highsideru. Pokaždé se však jednalo o přistání bez větších komplikací. A v kamenitých cestách v první etapě si dával velký pozor na chybu. V pondělí však dopad nebyl měkký.

"První kámen mě hodil s motorkou na druhý a pak jsem letěl na šutry. Bohužel hlavou. Hrozně z mého obličeje chcala krev, takže mi kluci zavolali helikoptéru. Já ale rozhodně nechtěl končit, organizátoři mi ránu zašili devíti stehy bez jakéhokoli oblbováku, což byl taky zážitek a pak jsem vyrazil dál," popisoval velmi náročné momenty Podmol, který má levé oko značně potlučené a na něm monokl.

Aby toho nebylo málo: "Ještě nás čekal dvousetkilometrový přejezd ve tmě a zimě, což byla totální bída."

Je tu ale ještě jeden problém. "Hodně mě bolí ruka, což je zásadní problém. Už mám v sobě prášky na bolest, takže docela dobrý," dodal Podmol cestou do sprchy.

Ránu si nemohl pořádně zkontrolovat, protože byl v cíli první části maratonské etapy. "Není zde rentgen ani sádra. Zkusím dojet zítra do dalšího bivaku, kde mě lépe zkontrolují a ošetří. A když to půjde, budu pokračovat dál. Bude to ale zajímavé, pojedu na Žižku."

Podmol se účastní Dakaru v kategorii bez asistence, k dispozici nemá žádného mechanika. V průběžném pořadí je na 58. místě se ztrátou skoro pěti hodin. V kategorii bez asistence je však desátý a na lídra ztrácí hodinu a půl.

Zdroj
ČT sport, Jiří Uhlíř

Hlavní zprávy

Nejčtenější články