Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Loprais přišel na Dakaru o vedení, Michek a Prokop si polepšili

Letošnímu ročníku Rallye Dakar už v kategorii kamionů nekraluje Aleš Loprais. Ve 4. etapě totiž přišel o vedení. Do čela se vrátil obhájce titulu Janus van Kasteren z Nizozemska. Motocyklista Martin Michek se naopak posunul na průběžně deváté místo a v automobilech pokračoval v dobrých výkonech Martin Prokop, který je už třináctý. Novým lídrem mezi motocyklisty je José Ignacio Cornejo Florimo z Chile, automobilům dál vládne Jazíd Rádžhí ze Saúdské Arábie.

Účastníky 46. ročníku slavné soutěže čekala druhá část takzvané maratonské etapy, kdy měli v pondělí k dispozici pouze dvouhodinový servis a následně spali odděleně od týmů. Na trati mezi Salamíjí a Hufufem absolvovali 299 km dlouhou rychlostní zkoušku.

Michek musel v pondělí večer vyhledat lékařské ošetření s poraněnou rukou, v níž měl zaseklý trn. Na začátku úterního měření sil ztratil přes pět minut a pohyboval se až v sedmé desítce průběžného pořadí. Poté ale zrychlil a nakonec obsadil 14. místo ze ztrátou 14:10 minuty na čelo. 

"Na pátém kilometru jsem se musel vracet pro kontrolní bod. Minul jsem ho a nemohl jsem ho najít. Ztratil jsem tam asi deset kilometrů, psychicky mě to na začátku hned vyšťavilo. Skoro všichni potom dělali navigační chyby, pro úspěch bylo lepší startovat ze zadních řad a jet po narýsovaných stopách," řekl Michek.

Do čela se dostal Cornejo Florimo, jenž porazil druhého Rickyho Brabce z USA o téměř tři minuty. Dosavadní lídr Branch dojel do cíle měřeného testu s poškozenými řídítky a ztrátou přes čtyři minuty na továrního jezdce Hondy. V celkové klasifikaci má Chilan náskok 75 sekund.

Milan Engel
zdroj: REUTERS autor: Carlos Jasso

Podobné problémy jako Michek měl i jeho kolega z týmu Orion Moto Racing Group Milan Engel, který v průběžném pořadí klesl na 24. pozici. "Etapa sice měřila jen 299 kilometrů, ale terén byl těžký - hodně kamenní, kde se dalo udělat mnoho chyb. To nastalo také u mě, netrefil jsem jeden bod a rozhodilo mě to. Musel jsem se vracet. Ztratil jsem tam patnáct minut, což je pro mě špatné," konstatoval Engel. Rychlejší byl i Dušan Drdaj, který je celkově třicátý a o jednu pozici předstihl Jana Brabce.

Prokop chválil navigátora

Mezi automobily figuruje Prokop na 10. místě a měl by si vylepšit 21. průběžnou pozici. Loeb v úterý porazil druhého Rádžhího o 68 sekund a celkově se posunul na šesté místo. Domácí hvězda zvýšila náskok na druhého Španěla Carlose Sainze na 4:19 minuty.

"Byl to mazec, vysoký rychlostní průměr, fakt to byla střelba. Nejelo se ale jen rovně, bylo tam hodně navigace a Viky (Viktor Chytka – navigátor) odvedl super práci. Já jsem to jen jednou pokazil, když jsem ho neposlechl a jel jsem si po svém," uznal Prokop, který byl spokojen se svým odstupem na čelo.

"Asi to byla více přejezdová etapa, ale bylo tam spousta míst, kde se to dalo zkazit. Hlavně jedno místo bylo brutální, spadli jsme ze srázu a zapíchli to, ale naštěstí jsme nešli přes kapotu," oddechl si jihlavský jezdec.

Aleš Loprais
zdroj: facebook.com/AlesLopraisDakarLive

V kategorii kamionů se po jedné etapě vrátil do čela Van Kasteren, za kterým původně dojel druhý Martin Macík. Dodatečná penalizace 31:50 minuty za neprojetí dvou kontrolních bodů ale pilota týmu MM Technology odsunula na 9. místo v etapě.

"Od začátku to byla vypalovačka, startovali jsme druzí a letěli za Alešem Lopraisem. Až do takového kaňonu, vypadalo to jako těžební důl, kde se extrémně prášilo. Mixovalo se to tam a bohužel jsme měli navigační problém, ztratili dva kontrolní body, takže dostaneme penalizaci," poznamenal Macík.

Organizátoři pro kamiony z bezpečnostních důvodů zkrátili etapu o poslední úsek v dunách, který však podle všeho první čtyři posádky projely. Ve výsledcích tak momentálně figuruje jen první čtveřice. Loprais je zatím třetí s odstupem osmi minut.

"První pasáž jsme jeli na špici a užívali jsme si to. Stejně jako desetiminutový rozestup mezi kategoriemi. Pak jsme skočili do kamenité pasáže, do lomu, kde bylo hodně prachu. Trochu jsme zvolnili, hledali jsme jeden kontrolní bod a musím vyzdvihnout (navigátora) Jardu Valtra, že jsme ho našli. Nebylo to jednoduché a nepovedlo se to všem," uvedl Loprais, jenž v závěru ztratil čas výměnou pneumatiky.

Páté místo za týmovým kolegou Pascalem de Baarem z Nizozemska drží Jaroslav Valtr starší, který měl opět problémy s výkonem své tatry. "Hned po výjezdu z bivaku nám opět přestala fungovat naftová pumpa, tak jsme to museli opravovat. Celou etapu jsme nakonec museli jet na manuální řazení s omezenými otáčkami," uvedl Valtr starší, jenž v závěru navíc bojoval s malým výkonem. "Jsme rádi, že jsme to dostrkali do cíle," přiznal jezdec týmu Tatra Buggyra ZM Racing, který tak uvítal, že organizátoři závěrečnou dunovou část z bezpečnostních důvodů zrušili.

Rallye Dakar - 4. etapa Salamíja - Hufuf (631 km celkově/299 km rychlostní zkouška):

Automobily:
1. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) 2:36:02, 2. Rádžhí, Gottschalk (S. Arábie, Něm./Toyota) -1:08, 3. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Prodrive) -1:22, ...10. Prokop, Chytka -8:05, 34. Trněný, Ernst (všichni ČR/Ford) -40:41, 45. Ouředníček, Křípal (ČR/Toyota) -1:06:10.

Průběžné pořadí:
1. Rádžhí, Gottschalk 15:44:39, 2. Sainz, Cruz (Šp./Audi) -4:29, 3. N. Attíja, Baumel -11:03, ...13. Prokop, Chytka -1:08:21, 35. Ouředníček, Křípal -3:42:40, 39. Trněný, Ernst -4:34:22.

Motocykly:
1. Cornejo Florimo (Chile/Honda) 2:51:11, 2. R. Brabec (USA/Honda) -2:59, 3. K. Benavides (Arg./KTM) -3:18, ...14. Michek -14:10, 25. Drdaj -32:21, 31. Engel -35:56, 34. J. Brabec -39:45, 46. Pabiška -55:32, 47. Prokeš (všichni ČR/KTM) -56:45, 82. Podmol (ČR/Husqvarna) -1:25:59.

Průběžné pořadí: 1. Cornejo Florimo 17:27:13, 2. Branch (Botsw./Hero) -1:15, 3. R. Brabec -4:56, ...9. Michek -38:11, 24. Engel -1:44:59, 28. Drdaj -2:21:42, 30. J. Brabec -2:24:34, 49. Prokeš -5:01:19, 54. Pabiška -5:15:00, 61. Podmol -6:20:54.

Čtyřkolky:
1. Andújar (Arg./Yamaha) 3:35:06.

Průběžné pořadí: 1. Andújar 21:51:48.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články