Vyhledávání

Test nové Hondy Civic e:HEV Sport

Test nové Hondy Civic e:HEV Sport

Test nové již jedenácté generace Hondy Civic s novým hybridním systémem pohonu, dvoulitrový atmosférický motor s elektromotorem o výkonu 135 kW.  Nová generace narostla, na délku cca o 35 mm a stejně tak v rozvoru. Zvítězila v anketě české auto roku 2023 a vůbec se tomu nedivím.

MOTOR nová Honda se vrací k atmosférickým motorům, ale v kombinaci s elektromotorem. Benzínový atmosférický čtyřválcový dvoulitr pracuje s Atkinsonovým cyklem. Nejvyšší výkon motoru je 105 kW (143 koní) v 6.000 otáčkách, nejvyšší točivý moment 186 Nm ve 4.500 otáčkách. Motor má vynikající tepelnou účinnost 41 %, kompresní poměr Honda zvýšila na 13,9:1 a k nepřímému vystřikování doplnila i to přímé. Nejedná se o klasický hybrid, kde elektrický motor jen vypomáhá tomu spalovacímu.  Benzínový motor nabíjí lithium-iontovou baterii o kapacitě 1,05 kWh, ta je umístěna v podlaze kufru, která váží jen 36,4 kg. V nižších rychlostech vůz pohání výhradně elektromotor, až někde kolem 110 km/h začne kola pohanět přímo benzínový dvoulitr. Celý systém nabízí velmi dobrou dynamiku jízdy. Benzínový motor funguje jako generátor pro výrobu elektřiny do malé baterie, která pak napájí motor o výkonu 135 kW s točivým momentem 315 Nm. Ve většině případů pohání vůz elektromotor a benzínový motor se tak nemusí zbytečně vytáčet. Systém má tři režimy - econ, normal a sport. V Evropě se nabízí pouze tato jediná motorová verze a nově také sportovní Type R.

Při běžném ježdění, je spotřeba kolem 5-ti litrů. Úsporným stylem kolem 90-100 km/h se dostanete na hodnoty mezi 4-5-ti litry. Svižná sportovnější jízda, znamená spotřebu někde kolem 6-ti litrů. Ve městě je nový Civic nejúspornější a vezme si jen kolem 3,5-5 litrů. Nejvyšší je spotřeba na dálnici, kde už kola pohání přímo benzínový motor, je to kolem 6,5 litru. Během celého testu 579 km jsem dosáhl spotřeby 5,1 l/100km (což je téměř shodné s údaji výrobce 5,0) dle palubního počítače. Spotřeba vozu je podobná jako u moderních naftových motorů, jen hybridní systém je úspornější ve městě a naopak nejvyšší spotřebu má na dálnici, tím se liší od dieselu, kde je to opačně. Maximálku 180 km/h, která není nijak závratná jsem nezkoušel, zrychlení z 0-100 km/h udává výrobce za 7,9 s, mě se podařilo dostat za 7,5 s na tachometrových 100 km/h. Pokud jedete rozumně motor skoro slyšet.

PODVOZEK Nový Civic sedí v zatáčkách velmi dobře na letních pneu Michelin Pilot Sport 4 o rozměru 235 - 40 R18 na černých originálních 10-ti paprskových Alu kolech. Vůz se naklání jen minimálně a umožňuje velmi svižné průjezdy zatáčkami, cítil jsem se jistě a jízdu na kvalitních silnicích jsem si skvěle užíval. Vůz se hodí hlavně na kvalitní silnice, na rozbitých českých okreskách je to už horší. Podvozek je spíš tvrdší, navíc úzkoprofilové 40 % pneu tomu moc nepřidají. Bohužel vůz nemá rezervní kolo (ani za příplatek), ale jen sadu na dojetí, to už je dnes bohužel běžné. Vpředu jsou kotouče s vnitřním chlazením, vzadu klasické kotouče, jejich účinnost je velmi dobrá.

ŘÍZENÍ má velmi dobrou odezvu. Řízení má variabilní účinek snižující se s rychlostí. Je přesné a má dobrou zpětnou vazbu. Jízda s Civicem je velmi zábavná. Kulatý kožený multifunkční volant se silným věncem obšitým kůží je nastavitelný ve dvou osách.

ŘAZENÍ je zde jednostupňová převodovka CVT. Takže řazení zde zcela odpadá. Na středovém tunelu jsou tlačítka na přepínání P, D, R a N. Pod volantem jsou pádla, těmi se ovládá rekuperace, ale lze ji potřeba nastavovat před každým brzděním.  

INTERIÉR Hlavní, horní část palubní desky je z měkčeného plastu. Interiér je kvalitně zpracovaný a působí dobře na pohled. Hlavní přístroj je nyní na LCD displeji, vpravo je klasický tachometr, vlevo je kruhový ukazatel využití výkonu motoru případně rekuperace, v něm se variabilně zobrazují údaje palubního počítače, navigace, zobrazení toku energií atd., mezi těmito kruhovými přístroji je digitální ukazatel rychlosti a pod ním jsou údaje aktivního tempomatu, rychlostní omezení, dole je pak ukazatel stavu paliva. Vzhled přístrojů se zůstává stejný i v režimech Sport a Econ. Palubní počítač se ovládá otočným ovladačem vlevo na volantu, (průměrná spotřeba, dojezd, průměrná rychlost, doba jízdy), má dvě paměti A a B. Interiér a pojetí palubní desky, ovládání ventilace-klimatizace se mi velmi líbí.

Dobře hrající originál audio s MP3 a DAB radiem a ovládáním na volantu s osmi repro a připojením přes USB nebo AUX, se 7“ dotykovým displejem i s navigací. Při maximální hlasitosti není moc hlasité. Klávesnice navigace není podle abecedy, ale jako počítačová klávesnice (to není moc praktické). Ovládání hlasitosti je opět zpět otočným ovladačem vlevo na displeji. Na středovém tunelu je ještě klasické USB pro audio a další pro nabíjení, vedle je 12 V zásuvka. Kožený volant s ovládáním radia, palubního počítače a aktivního tempomatu je seřiditelný ve 2 osách. Automatická duální klimatizace s nastavováním teploty po půl stupních třemi kruhovými ovladači, další funkce se ovládají tlačítky, má vlastní displej, toto řešení se mi líbí a je velmi intuitivní a praktické. Vůz se startuje červeně podsvíceným tlačítkem, které je vpravo od volantu. Zadní sloupky omezují výhled šikmo vzad. Verze Sport má sportovní kovové pedály. Ve výbavě je systém rozpoznávání dopravních značek (zákazových - předjíždění, omezená rychlost), detekci vozů v mrtvém úhlu, varování opuštění jízdního pruhu, automatické přepínání dálkových světel, varování před čelní srážkou, asistent pro vyjíždění z parkovacího místa, parkovací kameru a přední a zadní čidla parkování. Rozpoznávání zákazových značek funguje velmi dobře i za tmy.

Přední tmavošedě čalouněné vyhřívané sedačky s koženými boky jsou pohodlné, nastavitelnou bederní opěrku a výškově stavitelná je pouze sedačka řidiče. Sedačky nabízejí sportovní posez.  Vzadu je dostatečný prostor v oblasti kolen od opěradla k opěradlu 80 cm, sedák 50 + 30 cm prostor pro kolena (o 5 cm víc než u předchůdce), při nastavení sedačky na osobu 180 cm vysokou (vzhledem k velikosti a třídě vozu) nad hlavou tolik místa není - pouze 88 cm (hlava těsně pod stropem). Vůz má elektrické ovládání všech 4 oken, hlavní ovladač je ve dveřích řidiče, kde se do kapsy vejde i větší láhev.

Výrobce udává velikost zavazadlového prostoru 415 litrů. Při sklopení zadních sedaček vznikne téměř rovná plocha (schod je v kufru v zúžení mezi podběhy, stejně jako u předchůdce). Zadní sedačky jsou dělené v poměru 1/3 ku 2/3 po jejich sklopení se objem zvětší na 1220 litrů. Objem kufru zůstal na úrovni předchůdce. Zadní sedáky není možné oklopit nahoru, tak jako u deváté generace Civicu (nádrž je nyní klasicky pod zadními sedačkami). Změřil jsem rozměry zavazadlového prostoru - šířka 103 cm (zúžení mezi podběhy 87 cm), výška 51 cm, délka v rovině podlahy 90 cm, po sklopení sedáků se prodlouží až na 179 cm k přední sedačce, ložná plocha 161 cm. Nad kufrem je netradiční roletka, která se navíjí do boku. Tvar kufru není pravidelný, zasahují do něj podběhy, kde je i zvýšená podlaha. Přístup do kufru je dobrý velkým vstupním otvorem - nákladová hrana je poměrně vysoko 67 cm nad zemí, ale hlavně 16 cm nad podlahou kufru. Po otevření kufru je spodní hrana víka kufru - zámek cca 177 cm nad zemí, což není moc, v plastu na spodní straně víka kufru jsou 2 prohlubně určené pro uchopení při zavírání (mechanické což preferuji před elektrickým).

BEZPEČNOST Vůz má 8 airbagů, včetně kolenního řidiče a středového pro cestující vpředu. Stabilizační systém ESP (VSA) je v základní výbavě a je vypínatelný. Testovaný vůz má systémy podpory řízení (ADAS): systém rozpoznávání dopravních značek (zákazových - předjíždění, omezená rychlost), detekci vozů v mrtvém úhlu, varování opuštění jízdního pruhu, automatické přepínání dálkových světel, varování před čelní srážkou, asistent pro vyjíždění z parkovacího místa, asistent pro jízdu v kolonách. asistent pro jízdu v dopravní zácpě, protikolizní systém při nízké rychlosti, systém pro zmírnění rizika vyjeté z komunikace, inteligentní omezovač rychlosti. 4 kotoučové brzdy, přední ventilované mají dobrou účinnost. Při panickém brzdění se rozsvítí varovné blikače a je tu systém ecall. Vůz má aktivní kapotou, která snižuje možnost zranění chodců. Civic má full LED diodové světla, které výborně svítí zejména ty dálkové. Automatické přepínání je velmi šikovná funkce a pracuje celkem spolehlivě. Blikače mají funkci 3 bliknutí pro přejíždění z pruhů na dálnici.

DESIGN nového Civicu se povedl, je nadčasový a elegantní. Přední nárazník s černou mřížkou pro chladič, v rozích jsou v černém plastu mlhovky, štíhllé protáhlé hlavní LED světlomety. Černá maska má mřížku ve tvaru včelích pláství s velkým znakem Honda, která navazuje na hlavní světlomety. Boční linie oken je na vodorovné úrovni, C-sloupky jsou odlehčeny zatmaveným okýnkem. Na bočních dveřích je prolis, který stoupá od prahu do půlky zadního kola. Zadní dělená světla lehce vystupují z obrysu vozu, mají průběžný červený pás, pod zadním spojlerem v barvě vozu. Zadní sklo už není dělené jako u předchozích modelů a má stěrač. V rozích zadního nárazníku jsou odrazky. Spodek zadního nárazníku lemuje matný černý difuzor, po stranách jsou naznačeny falešné koncovky výfuku. Vozu bohužel chybí jakékoliv ochranné lišty na náraznících a dveřích. Proti předchozímu modelu narostl Civic o 35 mm, do délky a 37 mm v rozvoru, to se projevilo zejména uvnitř, kufr zůstal na úrovni předchůdce, na délku je nyní Civic téměř stejně dlouhý jako Octavie druhé generace. V jasně modré metalíze a na 18“ kolech vypadá vůz velmi atraktivně, nevypadá tak sportovně jako předchozí generace, design je nadčasový spíš umírněnější, ale myslím, že se časem tolik neokouká. 

CENA Vůz v prostřední výbavě Sport je nabízen za nemalých 849.900 Kč, v této výbavě najdeme: ESP, 8x airbag, palubní počítač, př. mlhovky, full LED světla, centrál s dálkou, alarm, bezklíčkové otvírání a startování, aktivní tempomat, 4x el. okna, el. ovl. sklopná zrcátka, přední a zadní parkovací čidla, zadní parkovací kamera, audio systém s osmi repro, radio s DAB a MP3 s ovl. na volantu, navigace se 7“ multimediálním dotykovým  displejem, automatická dvouzónová klima, el. ruční brzda s asistentem rozjezdu do kopce, 18“ Alu kola s pneu 235-40, sportovní kovové pedály, kožený volant, vyhřívané přední sedačky s nastavitelnou bederní opěrou, řidičova výškově nastavitelná, bezpečnostní paket ADAS : systém rozpoznávání dopravních značek (zákazových - předjíždění, omezená rychlost), detekci vozů v mrtvém úhlu, varování opuštění jízdního pruhu, automatické přepínání dálkových světel, varování před čelní srážkou, asistent pro vyjíždění z parkovacího místa, asistent pro jízdu v kolonách. asistent pro jízdu v dopravní zácpě, protikolizní systém při nízké rychlosti, systém pro zmírnění rizika vyjeté z komunikace, inteligentní omezovač rychlosti, zatmívací vnitřní zrcátko, stěrače s dešťovým senzorem, navigační systém. Zvláštní výbava není k dispozici, pouze metalíza za 15.900 Kč. Celková cena je 865.800 Kč.

CELKOVÉ HODNOCENÍ V BODECH:

PLUSY :    - rozumná spotřeba, při úsporné jízdě i kolem 4-5-ti litrů

                - zrychlení a pružnost, systémový výkon 

                - dobré fungování hybridního systému

                - při běžné jízdě ticho v interiéru

                - dobré jízdní vlastnosti (na dobrém povrchu)

                - design a zpracování interiéru

                - nízká spotřeba ve městě 3-5 litrů

                - vítěz ankety auto roku 2023 v ČR

                - aktivní tempomat

                - nadčasový design

                - asistenční systémy

                - výborně svítící přední LED světla

                - digitální LED přístroje s klasickým vzhledem    

                - pohodlné přední sedačky, sportovní posez

                - zadní stěrač   

                - prostor na zadních sedačkách

                - bohatá výbava

                - ovládání klimatizace - kruhové ovladače

                - zadní sedačky se sklápí do roviny

                - bezklíčkové otvírání a startování  

                - klasické USB sloty pro audio a nabíjení

MÍNUSY: - tvrdý podvozek na horším povrchu

                - rekuperaci pádly nutno nastavit před každým brzděním    

                - nízké víko kufru (po otevření)

                - vyšší cena

                - pouze jediný motor v nabídce kromě Type R

                - tiché audio na maximum

                - omezený prostor pro hlavu vzadu

                - chybí rezervní kolo

                - jediná karoserie v nabídce

                - vyšší nákladová hrana (od podlahy kufru 16 cm) 

                - schod a zúžení v kufru               

TECHNICKÉ ÚDAJE:

Motor 1993 cm3 řadový zážehový 4 válec                                                                                     

Výkon 105 kW (143 k) /6.000 ot./min., točivý moment 186 Nm 4.500 ot./min.
elektromotor 135 kW (184 k) 315 Nm, baterie 1,05 kW,1stupň. převodovka, pohon př. kol
Rozměry D x Š x V 4.551 - 1.802 - 1.408 mm, rozvor 2.734 mm
Vlastní - pohotovostní hmotnost 1.458 kg , užitečná 472 kg, celková 1.930 kg                                 

Nádrž na 40 l paliva. Zavazadlový prostor 415 / 1220 litrů                                                                                                                          

Pneu 235 - 40 R18 Michelin Pilot Sport 4 - letní
Zrychlení 0 -100 km/h za 7,9 s, max. rychlost 180 km/h
Spotřeba paliva dle WLTP 5,0 l/100km kombinace

Změřeno během testu: celková spotřeba během testu 579 km - 5,1 l/100km, zrychlení z 0 na tachometrových 100 za 7,5 s.

Resume: zajímavá alternativa k evropským hatchbackům : Golfu, Leonu, Focusu, Astře a Meganu a 308-čce, atraktivní sportovně laděný hatchback s velmi dobře fungujícím hybridním systémem.

Karel Kolečko

 

Fotogalerie

Další fotografie 1 2 3 4 5

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu