Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Účastníci Dakaru mají za sebou část dvoudenní etapy, Macík virtuálně vede

Část dvoudenní etapy, při které nemohou využívat pomoc svých týmů a musí nocovat ve speciálních bivacích na trati, mají za sebou účastníci Rallye Dakar. V dunách pouště Rub al-Chálí už pohasly šance několika favoritů a problémy mají i Češi. Proražená palivová nádrž zastavila motocyklistu Dušana Drdaje, potíže musí řešit automobilový jezdec Tomáš Ouředníček nebo pilot kamionu Jaroslav Valtr starší. Daří se naopak jeho soupeři Martinu Macíkovi, který se dostal do čela virtuálního pořadí.

Martin Macík na Rallye Dakar
zdroj: facebook.com/Martin Macík Jr.

Organizátoři letošního ročníku slavné soutěže zařadili do programu dvoudenní etapu Chrono48 premiérově a ředitel soutěže David Castera dopředu avizoval, že bude nejtěžší v saúdskoarabské historii.

A jeho slova se naplňují. Havárie na 51. kilometru vyřadila ze hry lídra kategorie automobilů domácího Jazída Rádžhího, technické problémy má rekordman v počtu vítězství Stéphane Peterhansel z Francie. Chilskému motocyklistovi Pablu Quintanillovi nebo Romainu Dumontierovi z Francie došel benzin a odstoupit musel i rychlý Američan Skyler Howes.

Závodníci mohli ve čtvrtek postupovat vpřed jen do 16:00 místního času, poté museli v nejbližším bivaku zastavit. Mezi automobily dojela až do šestého stanoviště na 476. kilometru trojice jezdců v čele s nejrychlejším Švédem Mattiasem Ekströmem. Martin Prokop, jenž se na kontrolních bodech držel na hranici top 10, zastavil v předešlém bivaku na 364. kilometru.

S nejrychlejšími motocyklisty, kteří absolvují částečně odlišnou trať, se nejdál dostal i Martin Michek. Jako jeden z dvanácti závodníků absolvoval 513 km a měl by přenocovat v bivaku číslo 6. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group na posledním mezičase ztrácel na nejrychlejšího Francouze Adriena van Beverena přes 40 minut.

Mezi kamiony se dařilo Macíkovi, jenž se společně s Mitchelem van den Brinkem z Nizozemska jako jediní dostali do třetího bivaku. Pilot týmu MM Technology dokázal v průběhu dne najet na Aleše Lopraise a Nizozemce Januse van Kasterena více než půl hodiny a dostal se do čela virtuálního pořadí.

Zbývající část etapy jezdci absolvují v pátek, v sobotu je poté čeká volný den a přesun do Rijádu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články