Rizika neškodných potravin

Třešně a višně se svou šťavnatou sladkostí skrývají potenciální nebezpečí ve svých tvrdých peckách. Tyto pecky obsahují kyselinu pruskou, známou také jako kyanid. Zatímco neporušené pecky projdou vaším organismem neškodně, doporučuje se opatrnost, abyste je při konzumaci nedrtili nebo nerozmačkávali.

Stejně tak jako v peckách třešní a višní se kyanid ukrývá v jádrech jablek. Je třeba zvýšené opatrnosti při konzumaci těchto zdánlivě neškodných pochutin. Ochranný povlak na semenech naštěstí zabraňuje tomu, aby se kyanid při náhodném požití dostal do vašeho těla.

Bezinky, které se běžně používají na podporu imunitního systému, představují riziko, pokud jsou konzumované v nezralé formě. Bobule, kůra nebo listy černého bezu obsahují lektin i kyanid, chemické látky, které mohou vést k nepříjemným příznakům, jako je nevolnost, zvracení a průjem.

Muškátový oříšek, oblíbené koření, může být při nadměrné míře toxický. Požití pouhých dvou čajových lžiček může vést k otravě myristicinem, která způsobuje halucinace, ospalost, závratě, zmatenost a křeče.

Brambory, které jsou základem mnoha jídelníčků, představují hrozbu, pokud jsou vystavené světlu nebo poškození, což vede k produkci glykoalkaloidů. Konzumace brambor s vysokým obsahem glykoalkaloidů může mít za následek nevolnost, průjem, zmatenost, bolesti hlavy a v krajním případě i smrt.

Pozor na fazole

Syrové červené fazole, běžný zdroj bílkovin, obsahují lektiny, které mohou způsobit bolesti žaludku, zvracení nebo průjem. Před konzumací je nezbytné tyto fazole uvařit, aby se lektiny neutralizovaly.

Nejnebezpečnější potraviny světa: 

Zdroj: Youtube

Další potravinou, na kterou je třeba dát si pozor, je oblíbená rebarbora. Zatímco stonek je bezpečný, listy obsahují kyselinu šťavelovou, která může bránit vstřebávání vápníku, což může způsobit ledvinové kameny, problémy se srážlivostí krve, zvracení, průjem a kóma.

Hořké i sladké mandle obsahují amygdalin, sloučeninu, která se může přeměnit na kyanid. Zejména hořké mandle obsahují vyšší množství této chemické látky a jejich konzumace může vést ke křečím, nevolnosti a průjmu.

A konečně, kešu ořechy označené v obchodech jako "syrové" takové skutečně nejsou. Procházejí napařováním, aby se odstranil urušiol, toxin obsažený v jedovatém břečťanu. Konzumace předem nespařených kešu může vyvolat alergické reakce, které mohou být v závažných případech smrtelné.

Ačkoli tyto potraviny nabízejí různá kulinářská potěšení, pro zachování vaší pohody je zásadní znát jejich potenciální nebezpečí. Je to připomínka, že i ty na první pohled nejběžnější položky v naší kuchyni mohou někdy pod svým lákavým zevnějškem skrývat nečekaná rizika.

Zdroje: www.delish.com, matadornetwork.com, blog.foodsafety.ca