Konference Meating 2023

Každé odvětví potřebuje své výroční setkání, kde zazní aktuální informace o legislativě, trendech i nových příležitostech pro rozvoj. V masném průmyslu se takové setkání uskutečnilo již 24. října 2023.

V průběhu celé konference byly diskutovány i další aktivity ČSZM, jako např. podpora spotřeby masa a masných výrobků během akce Masobraní. Kladně byl hodnocen projekt Vzdělávání zaměstnanců členských firem ČSZM, který probíhal od roku 2019 až do konce května 2023.

Meating 2023 otevřel celou řadu témat. Od stávající ekonomické situace a trvalých nebo přechodných změn v nákupních zvyklostech zákazníků, přes tradice českého řeznictví a uzenářství až po nové legislativní změny vyplývající z přijaté Zelené dohody. Odborný program, celá řada přednášek, ocenění nejúspěšnějších profesionálů z oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2023 přivedla na setkání přes 400 profesionálů z firem i odborných škol z oblasti masného průmyslu.

Stihneme reagovat na radikálně se měnící svět?

Dopolední diskusní blok měl na programu aktuality v potravinářské legislativě, udržitelnost, ale i téma tzv. hybridních potravin. Na legislativní rámec a chystané novinky se zaměřil Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství na Ministerstvu zemědělství.

Adéla Paďourková, zástupce Agrární komory ČR v EU, prezentovala spuštění celoevropské platformy European Livestock Voice v české verzi na stránkách www.faktaomase.cz, která si dala za cíl sjednotit evropský sektor živočišné výroby v celém řetězci a za pomoci vědeckých podložených argumentů sektor bránit. Do této platformy se rozhodl zapojit i Český svaz zpracovatelů masa.

Rudolf Ševčík a Jan Pivoňka z VŠCHT představili projekt Analýza stavu a metodika hodnocení udržitelnosti v maso zpracujícím průmyslu v České republice. Projekt by měl poskytnout návod pro hodnocení a naplnění požadavků pro udržitelnost masného průmyslu v ČR. Je totiž zřejmé, že požadavky na hodnocení udržitelnosti a přijímání opatření dopadnou v relativně krátkodobém horizontu na podstatnou část zpracovatelů masa. Jedním ze současných požadavků zdravé výživy v rámci EU je snižování množství konzumovaného masa. Cest je celá řada, od odklonu spotřebitelů od masné produkce, přes produkci ryze rostlinných potravin imitujících vlastnosti masa, po hybridní potraviny, u kterých je pouze část masa nahrazena jinými surovinami. Právě tato cesta se ukazuje jako přijatelná nejen pro spotřebitele, ale i pro výrobce.

Obchod a ekonomika v roce 2023-24

Odpolední blok se věnoval ekonomice a vývoji v chování spotřebitelů, resp. zákazníků a jejich nákupnímu chování.

Radek Novák, analytik EU a sektorů ekonomiky v České spořitelně, upozornil, že maloobchodní tržby by se mohly vrátit k (meziročnímu) růstu až v závěru letošního roku. Příští rok se pak počítá s výrazně nižší inflací a růstem mezd, který by se měl v reálném vyjádření opět překlopit do kladných hodnot, což by mělo vést k oživení maloobchodu. Zároveň ale upozornil, že turbulentní časy nezažívá v posledních letech jen makroekonomický vývoj, ale i komoditní trhy. Jako příklad uvedl, že cena vepřového masa v EU nezažívala minulé roky žádné velké výkyvy, ovšem od počátku letošního roku začala poměrně výrazně stoupat. Otazníky zůstávají také nad cenami energií nebo nafty, které hrají v ekonomice zpracovatelů masa významnou roli.

Jak v závěru dne řekl předseda svazu pan Karel Pilčík: „Odborný program byl velmi dobře vybraný, ať už jde o téma udržitelnosti, která velmi silně dopadne na náš obor tak i o snahu omezit produkci a spotřebu červeného masa a masných výrobků nebo o inspiraci technologickými novinkami. Určitě se po dnešním dni máme všichni nad čím zamyslet, jak velká proměna proběhne v našem oboru v následujících letech.“

Program společenského večera se tradičně zaměřil na udělení ocenění čestný člen, mistr oboru, nejlepší učeň a student oboru zpracování masa, ocenění prodejen v soutěži Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2023 a nejlepší doktorandská práce v oboru zpracování masa.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 12.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.