Prezident Petr Pavel přiletěl do Izraele. Má právo se bránit proti terorismu, vzkázal

Prezident Petr Pavel

Prezident Pavel je v Izraeli

Česko plně podporuje právo Izraele bojovat proti terorismu a chránit své občany. Zároveň vyjadřuje obavy ohledně civilních obětí. Český prezident to v pondělí řekl svému izraelskému protějšku Jicchaku Herzogovi před jednáním v Jeruzalémě. V Izraeli by se také měl setkat s rodinami rukojmích, které loni v říjnu uneslo z jižního Izraele palestinské hnutí Hamás, případně s propuštěnými rukojmími.

Česko podle Pavla nepovažuje Izrael pouze za přítele, ale také za strategického partnera. Podporuje zároveň návrat rukojmích unesených z jižního Izraele hnutím Hamás a veškeré aktivity, které k tomu povedou. Chce toto téma zdůraznit i při návštěvě Kataru, která je v plánu ve středu.

ČTĚTE TAKÉ: Výměnou zajatců prohrál Izrael. Hamás je za hrdiny, ukazuje generál z USA na další problém

Pavla kromě jednání s Jicchakem Herzogem, čeká také schůzka s premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu (parlamentu) Amirem Ohanou, ministrem obrany Joavem Galantem a členem válečného kabinetu Bennym Gancem.

Izrael zahájil ofenzivu v Gaze v reakci na útok Hamásu, který v oblasti vládne od roku 2007 a jehož ozbrojenci vloni 7. října napadli izraelské pohraničí, kde povraždili na 1 200 lidí a asi 240 osob unesli. Stovku rukojmích propustilo hnutí koncem listopadu a na 130 lidí dál zadržuje. Při rozsáhlé izraelské vojenské operaci v Gaze podle tamních úřadů přišlo o život zhruba 24 tisíc Palestinců, včetně členů Hamásu.

Krátce po útoku Hamásu navštívil Izrael jako první zahraniční státník šéf české diplomacie Jan Lipavský. V říjnu do Izraele přiletěl premiér Petr Fiala a na začátku prosince do země zavítali předseda Senátu Miloš Vystrčil společně s šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Po Izraeli se prezident Pavel vydá také do Kataru, kde bude jednat s emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zlikvidovali jsme Hamás na severu Pásma Gazy, hlásí Izrael

Tagy: