Český lev určil nominace, nejvíce bodovali Bratři! Vítěze v březnu vyhlásí Marek Eben

Oskar Hes a Jan Nedbal ve filmu Bratři

Autor: Jan Hrabě

15. ledna 2024 12:55

Šestadvacet snímků bude v 19 kategoriích usilovat o filmovou cenu Český lev, nominované v rámci 31. ročníku v pondělí představila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Nejvyšším počtem nominací se pyšní filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha.

Drama Bratři, které vypráví příběh bratří Mašínů, získalo celkem patnáct nominací. O tři méně obdrželo jiné drama Úsvit, odehrávající se za éry prvorepublikového Československa. Osm nominací posbíraly sci-fi thriller Bod obnovy a černá komedie Přišla v noci. Sedm nominací má psychologický filmy Němá tajemství i tragikomedie Tancuj Matyldo. Šest šancí může proměnit televizní Volha. 

Filmy Bratři, Němá tajemství, Přišla v noci, Tancuj Matyldo a Úsvit se střetnou v kategoriích nejlepší celovečerní hraný film a nejlepší režie. 

O sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli se utkají Tatiana Dyková Vilhelmová, Jana Plodková, Simona Peková, Regina Rázlová a Eliška Křenková. Ve vedlejších rolích podle akademiků excelovaly Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová, Milena Steinmasslová, Annette Nesvadbová a Martha Issová. 

Českého lva pro nejlepší mužský výkon v hlavní roli mohou získat Oskar Hes, Jan Nedbal, David Prachař, Karel Roden a Kryštof Hádek. Nominaci za vedlejší roli mají Václav Neužil, Stefan Konarski, Jiří Rendl, Antonio Šoposki a Tomáš Jeřábek. 

Oceněny budou také televizní počiny. V kategorii nejlepší televizní film či minisérie se střetnou Cesta do tmy, Docent a Matematiky zločinu. Na poli seriálů se střetnou #annaismissing, Dobré ráno, Brno! a Volha. 

Na nejlepší dokument byly nominovány filmy BLIX NOT BOMBS, Moje nebe je horší než tvoje peklo, Návštěvníci, Velké nic a Všechno dobře dopadne. Z animovaných snímků posunuli akademici do boje o sošku filmy Deniska umřela, Electra a Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

O nominovaných rozhodovalo 195 filmových profesionálů, kteří hodnotili 33 celovečerních hraných filmů, 15 dokumentárních filmů vybraných komisí sestavenou ze členů akademie z celkového počtu 31 snímků, 8 animovaných filmů, 10 krátkých filmů, 6 televizních filmů nebo minisérií a 14 seriálů. Hlasování probíhalo od 1. prosince 2023 do 7. ledna 2024. 

Už v pondělí byly předány nestatutární ceny. Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy, nejlepší filmový plakát měla Němá tajemství. Slavnostní předávání hlavních cen Český lev se uskuteční 9. března od 20:10 v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina na ČT1. Moderátorem večera bude Marek Eben.

Témata: Český lev filmy herci film Bratři film Tancuj Matyldo