Iowa odstartovala prezidentský nominační proces. Trump u republikánů vyhrál, Ramaswamy končí

Exprezident Donald Trump míří k drtivému vítězství v hlasování republikánské stranické základny o nominaci na příštího prezidenta USA. Naznačují to odhady i částečné výsledky takzvaných volebních shromáždění ve státě Iowa. Trump v nich získal zhruba polovinu hlasů, informuje televizní stanice CNN. Uchazeč o republikánskou nominaci Vivek Ramaswamy pak oznámil, že odstupuje z boje.

Des Moines (Aktualizováno: 6:48 16. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trump v Iowe

Trump v Iowe | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Ve státě Iowa začala v pondělí večer místního času republikánská stranická volební shromáždění a s nimi série hlasování v amerických státech o tom, kterého kandidáta Republikánská strana vyšle do listopadových prezidentských voleb.

Sedmasedmdesátiletý exprezident Trump byl jasným favoritem hlasování v Iowě a od počátku jeho pozici potvrzovaly i odhady výsledků.

‚Mučedník‘ Trump chce republikánskou nominaci na prezidenta. V popularitě mu nepřekáží ani žaloby

Číst článek

„Cítím se skvěle,“ řekl Trump televizi Fox News ke svému zjevnému přesvědčivému vítězství. Později před svými stoupenci v Des Moines mimo jiné prohlásil, že je čas, „aby se naše země sjednotila“.

Prezident Joe Biden, který má největší šanci na demokratickou nominaci, uvedl na sociální síti X, že Trump je nyní „jasným favoritem“ republikánů na prezidentskou nominaci.

Trumpovo dominantní postavení tak proměnila hlasování v Iowě v soupeření o druhé místo. O roli hlavní alternativy vůči Trumpovi usilují floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá velvyslankyně USA při OSN a také bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Podle dosavadních výsledků floridský guvernér těsně Haleyovou porazil, když patrně pokořil 20procentní hranici. Trump měl podle předběžných výsledků nakročeno k tomu, aby ovládl všech 99 okresů ve státě Iowa. Kolem půlnoci místního času ale podle propočtů CNN vítězila v těsném souboji v okrese Johnson jeho protikandidátka Haleyová.

Podnikatel Vivek Ramaswamy, který skončil čtvrtý, pak z boje po neúspěchu ve volebních shromážděních ve státě Iowa odstoupil.

„Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil 38letý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů. Dodal, že Trump bude mít jeho plnou podporu.

Nominační proces Republikánské strany odstartoval v Iowě za velmi mrazivého počasí. V posledních dnech tu teploty klesaly až k minus 30 stupňům Celsia.

„Pokud budete ochotni postavit se chladu a hlasovat pro mě, budu za vás bojovat v příštích osmi letech a tuto zemi zcela obráníme k lepšímu,“ burcoval DeSantis v pondělí dav svých stoupenců ve městě Sergeant Bluff.

Přistěhovalectví a ekonomika

Republikánští voliči se v Iowě shromáždili ve školních tělocvičnách i kostelech. Dohromady je takových míst více než 1600 v 99 okresech. Z průzkumu, který mezi prvními příchozími účastníky volebních shromáždění provedla agentura Edison Research, vyplývá, že pro místní stoupence republikánů jsou nejdůležitějšími tématy pro rozhodování přistěhovalectví a ekonomika.

Americký zmocněnec pro klima Kerry končí. Chce pomoct Bidenovi v kampani za znovuzvolení

Číst článek

Jasné vítězství Trumpa v Iowě patrně posílí váhu jeho argumentu, že je jediným republikánským kandidátem schopným porazit stávajícího demokratického prezidenta, 81letého Joea Bidena.

Cyklus primárek a volebních shromáždění bude pokračovat 23. ledna ve státě New Hampshire. Rozhodující bude pravděpodobně březen, kdy bude napříč několika státy ve hře více než polovina delegátů pro stranickou volbu. V New Hampshire také tento měsíc začne kolotoč primárek amerických demokratů.

Stát Iowa má sice malý význam pro samotné prezidentské volby, ale dobrý výsledek v místním hlasování může uchazeči o Bílý dům pomoci v dalších primárkách a volebních shromážděních.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme