Chytrý regál spojuje prezentaci zboží s analytikou dat

„Našim klientům se na základě práce s daty podařilo zvýšit tržby v průměru o více než 10 %, na druhé straně dokázali ušetřit náklady, které nebyly efektivním,“ říká Lukáš Brýdl, Business Development Manager, Gondella CZ.

Nové technologie přinášejí možnosti kontinuálního získávání informací, které lze v retailu využít pro zefektivnění prodejního procesu od marketingu až po samotné vystavení či doplňování zboží.

Jak dnes můžou nové technologie obohatit klasické regály?

Retail obecně směřuje k větší personifikaci a dobrá vstupní data, která lze získat právě díky „smart shelvingu“, který jsme vyvinuli společně s Adastra Lab, jsou základním předpokladem, který je však nutné poté rozvinout správnou data analytikou a interpretací dat. Značky z toho pak mohou těžit efektivnějším umístěním produktů nebo lepším cílením svého marketingu. Efekt má taky pro řetězce, neboť jim nové technologie pomáhají s hlídáním zboží a jeho vystavením a přeneseně také s objednávkami.

V čem spočívá unikátnost vašeho řešení?

Unikátní je především kombinace použitých technologií a jejich nenápadná implementace. Zákazník díky tomu není rušen, vědomě neupravuje své chování v obchodě, takže vstupní data jsou nezkreslená a relevantní. Má to však i etický rozměr, protože nejde o sledování konkrétních klientů související s nějakým věrnostním programem, ale o anonymní objektivní měření v souladu s GDPR, které však dává zadavatelům dostatečně přesná data o chování zákazníků.

Jak systém funguje?

V regálu tak jsou zabudované například chytré váhy měřící úbytek nebo přírůstek hmotnosti, což umožňuje přesně určit, kdy a v jakém počtu zákazník zboží odebral nebo vrátil. Další použitou technologií je speciální infračervený senzor monitorující teplotu, díky čemuž lze bez nutnosti použití kamery sledovat, kolik zákazníků kolem regálu projde, kolik se u něj zastaví, z jaké strany přišli a kolik času před ním strávili. Naši partneři z Adastra Lab pak dovedou data přesně interpretovat, a dát tak klientům informace uchopitelné pro správné rozhodování.

Kde všude je možné chytrý regál v prodejně použít?

Chytré regály lze využít v podstatě kdekoliv v prodejnách – lze se zaměřit na sekce nebo konkrétní značky či jejich promo zóny. Klientům to přináší cenná data, která reálně zefektivňují jejich prodej nebo minimálně jejich pozici ve vyjednávání ohledně lokace a její ceny v rámci obchodu.

Co všechno může obchodník od regálu očekávat?

Ať už je klientem značka nebo obchodník, výstupem je komplexní informace o chování zákazníků v místě prodeje. Adastra Lab díky práci s chytrou IoT platformou zpracovává získaná data a interpretuje je tak, aby byla pro klienta uchopitelná. Mezi základní informace řadíme přehled o prodejní výkonnosti na úrovni místa v prodejně, na úrovni prodejny ve městě, v regionu nebo srovnání mezi zeměmi.

Naše klienty typicky zajímá, kdy se produkty prodávají nejvíce, koncentrace zákazníků v různých místech prodejny v průběhu času či jak velké procento tržeb tvoří impulsivní nákupy. Na základě těchto informací jsou klienti schopni upravit procesy na své straně, a poté opět měřit a vyhodnocovat, co jim optimalizace přinesla.

Partneři z Adastra Lab jsou v rámci analytiky schopni integrovat i další data, například účtenky z pokladny nebo ceny produktů.

Je možné vypočítat návratnost za pořízení vašeho systému?

Reprezentativní business case v podstatě neexistuje, neboť rozmanitost testování chytrých regálů je obrovská jak segmentově, tak samotným rozsahem a časem. Gondella samozřejmě umí jasně nacenit hardware, tedy regály a případně technologie na nich implementované, pokud je chce klient trvale. Adastra Lab pak nabízí související služby, kdy klient platí měsíční poplatek za pronájem. Tento model se osvědčil v mnoha odvětvích a věříme, že našim zákazníkům přináší nejlepší možný poměr ceny a výkonu. Abych ale z otázky úplně neutekl – z konkrétních testování víme, že se klientům na základě práce s daty podařilo zvýšit tržby v průměru o více než 10 %, nebo naopak na druhé straně dokázali ušetřit náklady, které nebyly efektivní.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 12.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.