Ledovka a sněžení komplikují dopravu. Meteorologové varují, že ani přes den cesty nepřestanou klouzat

Meteorologové ještě ve čtvrtek do devíti hodin ráno varují před ledovkou. Nejhorší má být situace v severním pásu od Jizerských hor po Jeseníky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí, že chůze i jízda autem tam bude téměř nemožná.

Praha (Aktualizováno: 9:03 18. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náledí, led, sníh (ilustrační foto)

Ledovka a sněžení komplikují dopravu. Meteorologové varují, že ani přes den cesty nepřestanou klouzat (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Polámané větve a stromy by mohly zároveň způsobit výpadky elektřiny. Ani přes den pak cesty nejspíš klouzat nepřestanou, jak pro Radiožurnál upozorňuje meteoroložka Jana Hujslová. 

„Od severozápadu se bude během dne ochlazovat a tedy mokré chodníky a silnice, případně ten mokrý sníh na nich, bude namrzat a vytvářet náledí nebo zmrazky, takže klouzat to bude i během odpoledních a večerních hodin. Jen už se bude jednat o náledí a ne o ledovku, ale opatrnost bude nadále na místě,“ varuje meteoroložka.

Silnice v Olomouckém kraji místy namrzají, všechny vozovky jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Ledovka se vyhnula Jesenicku, naopak na Šumpersku s ní bojovali po celou noc, řekli dispečeři správ silnic.

Všechna technika silničářů je po celém kraji i nadále v terénu, s namrzlými vozovkami musejí místy počítat řidiči také na Olomoucku a místy na Přerovsku.

Silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, na dvě z nich nadále nesmějí nákladní auta. Uzavřená je pro ně od středečního večera silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska a již skoro týden také silnice třetí třídy na Liberecku přes Oldřichovské sedlo. 

Kvůli počasí se může zpožďovat i hromadná doprava. Třeba České dráhy posílily dispečink a pohotovostní službu. Zároveň mají připravené pomocné lokomotivy. Dopravce vyzývá cestující, aby sledovali aktuální informace o provozu.

red, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme