Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Film nominovaný na Českého lva míří do Židlochovic. Přijďte na promítání Tancuj Matyldo

Jana Šťastná, vedoucí Komunitního centra Židlochovice
čtvrtek 18.1.2024

Ilustrační foto
Autor: město Židlochovice

V Komunitním centru Židlochovice proběhne v sobotu 27. ledna 2024 promítání filmu, který získal nominaci na Českého lva, Tancuj Matyldo. Po filmu se uskuteční beseda s uměleckou maskérkou filmu Andreou McDonald.

Film se zabývá tématikou péče o osobu s Alzheimerovou chorobou, přítomni proto budou také zástupci Unie pečujících a České alzheimerovské společnosti, kteří budou připraveni poskytnout divákům pomoc a odborné poradenství.

Začátek akce je v 16 hodin, vstupné bude dobrovolné.

Snímek Tancuj Matyldo vypráví příběh syna (Karel Roden), který postupně přebírá péči o svoji matku Matyldu (Regina Rázlová), která stále více bojuje s Alzheimerovou chorobou. Na promítání bude přítomna umělecká maskérka filmu Andrea McDonald, která poté povede besedu o řemeslu uměleckého maskéra. Řeč bude například i o její práci na filmech Il Boemo nebo Milada, za něž získala ocenění Českého lva.

Akce nebude pouze společenská. Mezi diváky budou i dlouhodobí pečující, kteří mají zkušenosti s péčí o blízkou osobou, jejíž osobnost se postupně pod vlivem Alzheimerovy choroby proměňuje. Pečující jsou lidé pod dlouhodobým tlakem, který je těžké sdílet i zvládat. Často myslí výhradně na své blízké a sebe staví na druhou kolej. Právě proto budou přítomni také zástupci Unie pečujících, České alzheimerovské společnosti a terénní pracovník pro pečující, kteří budou připraveni poskytnout odborné poradenství a sdílet své zkušenosti a rady. Na své si ale přijdou i zástupci široké veřejnosti, kteří s péčí o blízkou osobu zkušenosti zatím nemají.

Akci jsme pojali jako poděkování neformálním pečujícím, stejně jako odborným poradcům, kteří jim na této složité pouti pomáhají. Projekcí s programem chceme upoutat pozornost na často přehlížené téma dlouhodobé péče o blízké. Rádi bychom nejen pečujícím nabídli chvilku odpočinku, při které přijdou na jiné myšlenky,“ říká Jana Šťastná, vedoucí Komunitního centra Židlochovice, které akci pořádá.

Více informací naleznete na stránkách Komunitního centra Židlochovice.

 

Tisková zpráva. Titulek je redakční.

 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama