Právě čtete

Domácí koblížky jako malované, s džemem i krémem plněné

15387  
Sdílet: 

Domácí koblížky jako malované, s džemem i krémem plněné

U koblih platí jako u veškerého kynutého těsta několik zásad: skvěle vypracovat těsto, nechat ho důkladně vykynout včetně vykrojených koblížků a následně usmažit v dostatečném množství oleje. Právě ten poslední krok je častým kamenem úrazu – ve snaze o odlehčenější verzi koblížků vznikají mastné, připečené a těžké kousky těsta.

19. 1. 2024 5 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Domácí koblížky jako malované, s džemem i krémem plněné

Moje oblíbené těsto si můžete podle účelu přizpůsobit, lehce povolit mlékem, pokud chcete vykrajované nabublané vdolky, nebo nechat tak, pokud chcete kulaté koblihy stejné velikosti. Vypracovat ho můžete klasicky za tepla a nechat asi hodinu a půl nakynout, nebo si ho připravit jeden až dva dny před smažením. Koblihy ze studeného těsta ovšem potřebují k dokynutí přibližně dvojnásobnou dobu – orientujte se vždy podle jeho vzhledu. V chladných domácnostech v kombinaci s těstem z lednice to může trvat i 2,5 hodiny.

Recept na koblížky, po kterých se během chvilky zapráší

Na 20 koblih potřebujeme:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 15 gramů droždí
  • 150 gramů mléka
  • 3 vejce
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • 60 gramů cukru krupice
  • kůru z jednoho citronu
  • 5 gramů soli
  • 100 gramů másla (nakrájeného na kostičky, klidně studené)
  • 1 litr oleje na smažení

A jde se na těsto:

  1. Pokud máte droždí v lednici nebo spíži delší dobu a moc mu nedůvěřujete, rozdrobte ho a smíchejte se 2 lžícemi mouky a mléka. Vznikne vám jednolitá kašička, kterou nechte odstát na teplém místě, dokud se směs nerozbublá a neznásobí svůj objem.
  2. Do mísy robota dejte tekuté přísady, mouku, droždí nebo připravený kvásek, sůl, vanilkový cukr, cukr krupice a citronovou kůru – máslo zatím nechte bokem.
  3. Vložte hnětací hák robota a hněťte asi 10‒12 minut, dokud nedosáhnete krásně vláčného lesklého těsta. Poté přidejte máslo a hněťte dalších cca 10 minut.
  4. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem – přetužte (promíchejte, abyste vytlačili oxid uhličitý z těsta) a zase nechte vykynout. Další variantou je kynutí v lednici, v tom případě vynechejte kynutí v teple.
  5. Rozdělte těsto na potřebný počet kusů, každý zhruba o hmotnosti 35–50 gramů. Vytvořte ranečky a skládejte je švem dolů. Taky můžete těsto vyválet na tloušťku asi 1 cm a následně je vykrájet kruhovým vykrajovátkem či sklenkou, jen výsledné koblihy nebudou tak vysoké.
  6. Ranečky skládejte na pomoučený pekáč tak, aby se mohly 2–3krát zvětšit. Popřípadě položte na čtverce pečicího papíru, pomocí kterého se snáze přesouvají do oleje. Nechte hodinu až dvě kynout v zavřené troubě, aby neokoraly.

Plnit koblihy předem, nebo neplnit?

Tradičně se někdy koblihy plní před upečením, kdy se na jednu polovinu těsta nakupičkuje džem, pak se přikryje druhou polovinou a následně se koblížky vykrájí podobně jako ravioly, čímž se těsto spojí. Mně tento způsob nevyhovuje z několika důvodů: 1. vzniklé odkrojky potřebují čas, než se dají dohromady, a jsou o něco moučnější, 2. štědřejším přisypávačům mouky se kolečka někdy hůře spojí a pak navíc hrozí, že náplň vyteče.

plnění koblih krémem

Třetím důvodem je špatná termostabilita některých náplní, jako jsou pěny či cukrářské krémy, které mohou splasknout, zdrcnout se a hlavně – zdaleka se jich do koblihy nevejde tolik!

Na tvarohovou náplň na bavorské vdolečky doporučuju vyšlehat  šlehačku s tvarohem v alobalu 1:1, přidejte moučkový cukr a rum podle chuti.

A jdeme smažit koblihy

  • Když se koblihy zdvojnásobí, můžete pomalu rozpalovat olej. Nejchutnější je jednoznačně přepuštěné máslo, ale špatný není ani slunečnicový olej, popřípadě sádlo, které ale spoustě lidem a zvláště vegetariánům z pochopitelných důvodů neudělá radost (má ale skvělý kouřový bod).
  • Oleje musí být vysoká vrstva – zhruba taková, aby šla kobliha ponořit. Pokud máte oleje méně, raději vezměte menší rendlík a smažte klidně jen po 3 kusech, jde to rychle i tak.

K rozpálení oleje vřele doporučuji hlídat teplotu externím teploměrem, a přestože koblihy ráda smažím kolem 170–175 stupňů, nastavuji si spíše 165, olej má setrvačnost a je snazší koblihy smažit o moment déle než plakat nad spálenou hmotou. smažení koblih

  • Pokud teploměr nemáte, nezbývá než si připravit a osmažit testovací minikousky. Ideální teplota je taková, kdy trvá asi minutu a půl nebo dvě po každé straně, než je kobliha akorát vybarvená. Koblihy do oleje vkládejte vypouklou stranou dolů, buď s pomocí karty, nebo i s papírem. Po obrácení koblihy se papír pustí těsta a pomocí pinzety ho můžete vyndat. 
  • Hotové koblihy nechte okapat na ubrousku a následně ještě teplé můžete plnit. Skládám je do pekáčku, propíchám nožem a následně plním cukrářským sáčkem či obyčejným potravinářským se zipovým uzávěrem – bez pevné špičky to jde o něco hůř, ale lze to. 

Jak a čím koblížky naplnit

Dobrý džem je bez debat – skvělý je meruňkový, jahodový nebo malinový. Je ale lepší, když jsou jemně pasírované, protože neucpou špičku. A moje děti milují čokoládový a vanilkový krém pudingového stylu, jehož přípravu vám teď prozradím.

Co na krém čili domácí puding potřebujeme:

  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 250 mililitrů mléka
  • 35 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 gramů soli
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • 40 gramů cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 20 gramů studeného másla na kostičky

A jak postupujeme dál?

  1. Celou smetanu a 200 mililitrů mléka dáme ohřívat na sporák.
  2. Ve zbylých 50 mililitrech mléka rozkvedláme škrob, cukr a žloutky.
  3. Asi půldeci směsi horkého mléka a smetany přilijeme k žloutkové směsi za stálého šlehání metličkou a následně nalijeme celou směs do rendlíku s většinou mléka. Mícháme do zhoustnutí podobného jako u klasického pudingu.
  4. Ztuhlou směs odstavíme, přidáme máslo, důkladně rozmícháme a přecedíme přes jemný cedník do mísy.
  5. Na povrch přitiskneme fólii, aby se nevytvořil škraloup, a necháme krém vychladnout.

Čokoládová variace

Do poloviny horkého přecezeného krému vmícháme 50 gramů dobré hořké čokolády a zhruba 20–30 gramů smetany nebo trošku mléka (čokoláda krém zahustí), popřípadě trochu ořechové pasty. Každý koblížek naplníme krémem minimálně o polovině váhy těsta. Snese se ale i 1 : 1, pokud je kobliha dost nakynutá a plníme ji ještě teplou.

Co nám může způsobit trable

  • Koblihy v oleji splaskly a nemají proužek – překynuly.
  • Koblihy se nezvětšily, nemají proužek – nedokynuly.
  • Koblihy jsou těžké a nechtějí se otočit – jsou super nedokynuté.
  • Koblihy se nechtějí zbarvit – zkuste, jestli máte teploměr vhodně ponořený, popřípadě jiné místo… A nezapomněli jste cukr?
  • Koblihy mají puchýřky a hrubý povrch – to se stává u koblih, které necháte nakynout a následně odložíte do lednice, aby čekaly na průběžné dosmažení během dne. Vytvoří si určitý typ krusty i přesto, že jsou ve vlhku, přikryté fólií nebo druhým plechem. Nicméně jde spíše o kosmetickou vadu než klasické okorání, které by zabránilo i dokynutí.

Teď už víte, jak na nejlepší domácí koblížky i jak se vyvarovat nezdarů. Tak ať vám krásně nakynou, vybarví se dozlatova a hlavně chutnají!

Pro sladké snění i pohodlné lenošení

Pro sladké snění i pohodlné lenošení

Elegantní a něžné spodní prádla i pyžama, ve kterých se budete cítit hýčkáni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články