Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Frekvence svozu odpadu se v Dolních Kounicích měnit nebude, lepší musí být také třídění

Lenka Žikešová, starostka
pondělí 22.1.2024

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Množství odpadu v posledním desetiletí narůstá geometrickou řadou. Jednorázové výrobky, dostupnost spotřebního zboží, balené potraviny, a to vše doručené až ke dveřím domů se stalo trendem posledních let. Tento komfort má ale i svou druhou stránku a tou je odpad. Kam s ním? Zvyšující se finanční náklady na svoz a likvidaci odpadů se v našem městě od roku 2021 téměř zdvojnásobily.

V druhé polovině roku 2023 jsme obdrželi podnět od občanů s návrhem na navýšení četnosti svozu komunálního odpadu od rodinných domů z jednoho svozu měsíčně na dvakrát v měsíci. Oceňujeme aktivní zájem a angažovanost občanů a provedli jsme důkladné zhodnocení navržených změn.

Po pečlivém zvážení všech aspektů musíme sdělit, že navýšení frekvence svozu komunálního odpadu na dvakrát měsíčně by mělo několik nežádoucích dopadů.

Prvním z nich je značné zvýšení nákladů spojených s nakládáním s komunálním odpadem, a to o 400 tisíc Kč ročně, což by se následně promítlo do vyšších poplatků za svoz odpadu pro všechny občany.

Aktuální výdaje města Dolní Kounice za svoz odpadu už přesahují prakticky dvojnásobně příjmy z poplatků od občanů. Rok 2023 ještě není uzavřený, ale zhruba 1,9 mil. Kč bude vybráno od občanů a zhruba 5 mil. Kč budou celkové náklady na svoz odpadů.

Druhým závažným důvodem je, že častější svoz by s velkou pravděpodobností negativně ovlivnil vytříděnost komunálního odpadu. To je reálná zkušenost odborníků z oboru odpadového hospodářství.

Aktuální kalkulace vytříděnosti za uzavřený rok 2022 se stávajícími frekvencemi svozu ukazuje na zhruba 47,2 % nevytříděného směsného komunálního odpadu. Dle nových zákonů o oběhovém hospodářství jsme povinni snížit toto procento vytříděnosti pod 40 % od roku 2025. Pokud to jako město Dolní Kounice nesplníme, hrozí nám opakovaně sankce až ve výši 200 tis. Kč.

Dle informací svozové firmy KTS Ekologie, která sváží odpady aktuálně ze zhruba 80 obcí a měst, je interval svozu komunálního odpadu od rodinných domů jednou za měsíc praktickým standardem u naprosté většiny jimi svážených obcí, které mají zaveden systém svozu door-to-door, jako máme v Dolních Kounicích.

S ohledem na výše uvedené důvody a po konzultaci s odborníky jsme v rámci Rady města Dolní Kounice došli k závěru, že současná frekvence svozu komunálního odpadu u rodinných domů jednou za měsíc je optimální. Frekvence svozu komunálního odpadu u bytových domů tedy zůstává nezměněna.

S odborníky jsme diskutovali i další možnosti zefektivnění a úspor a jako důležitý se ukázal svoz plastu, který je v našem městě nadprůměrně častější než v ostatních městech a obcích.

Tato úprava znamená prakticky snížení nákladů na svoz o 200 tisíc Kč ročně. Frekvence svozů zohledňují potřeby města z hlediska finanční udržitelnosti a dodržování legislativních požadavků, kdy nechceme občanům výrazně zvyšovat výši poplatku za komunální odpad.

Třídění odpadů není pouze povinností, ale i výrazem naší odpovědnosti vůči sobě na- vzájem a budoucím generacím. Tímto bych vás jako starostka chtěla vyzvat a požádat, abychom společně pracovali na zvýšení vytříděnosti odpadů. Je to náš společný úkol k vytváření udržitelnější a zdravější komunity.

TOP
Harmonie resort s.r.o. nabízí práci na pozici Číšník / servírka / na plný úvazek v obci Rosice

Číšník / servírka / na plný úvazek

Harmonie resort s.r.o. Rosice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek, na zkrácený úvazek (HPP). ➤ Hotel a restaurace Harmonie příjme číšníka/servírku na plný úvazek. Pravidelné směny, dlouhý a krátký týden. Praxe v…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama