Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Občas jsme jeli tak rychle, že snad nikdo s kamionem tak rychle jet nemohl, říká Macík

Dvanáct startů a první triumf. Martin Macík se konečně dočkal na Rallye Dakar vítězství v soutěži kamionů. Čtyřiatřicetiletý jezdec vyzdvihl důležitost spolupráce všech členů svého týmu MM Technology. Už také ví, že vítězný kamion prodá a příští rok pojede slavný závod v novém voze, který už začali stavět.

"Dakar měl pro nás hned několik nej. Nejen z pohledu tří beduínů, které jsme přivezli, a přivezli jsme je jako tým. Pocity v cíli byly úžasné a nepopsatelné. Za úspěchem byla dlouhá cesta, na kterou se před třiadvaceti lety vydal táta, takže se dá říct, že to bylo dlouhé a vygradované," řekl Macík na tiskové konferenci v Praze.

"Celý rok jsme se připravovali na to, že chceme být nejlepší. Snažili jsme se odstranit problémy, které jsme měli v minulosti, a podařilo se nám vše vycizelovat," podotkl šéf týmu Martin Macík starší. "Dakarem se zaobírám kontinuálně třiadvacet let, asi jako jediný v Česku. Úspěch je zadostiučinění a završení dlouholeté práce," řekl Macík starší, jenž v minulosti sám rallye jezdil a nyní se v sedlčanském týmu věnuje stavbě a vývoji kamionů.

Macík vyhrál s náskokem téměř dvou hodin před Alešem Lopraisem. Do vedení se dostal v páté etapě a v následující speciální dvoudenní etapě náskok navýšil na víc než hodinu.

"Šli jsme si za tím. Jeli jsme si svoje a občas jsme jeli tak rychle, že snad nikdo s kamionem tak rychle jet nemohl," řekl s úsměvem Macík. "Letos si všechno sedlo. Všichni si pamatujeme, co se nám stalo v minulých letech. Zejména v druhé polovině rallye. A byli jsme ostražití. Teď to bylo až divně jednoduché, proto jsme byli první," řekl navigátor František Tomášek.

Macík triumfem navázal na legendárního Karla Lopraise, který si poslední, šestý triumf připsal v roce 2001. "Tak, jako mi loni poté, co jsem byl druhý, říkali, že teď už to jen vyhraju, že to bude lehké, tak teď občas slyším, že teď už to jen vyhraju šestkrát. O tom bych ale nechtěl mluvit. Teď je Dakar hodně rychlý a hodně o štěstí, není to jen o přežití. Musí se sejít všechno, technika je hodně vyrovnaná," podotkl Macík.

O obhajobu se ale pokusí. "Bude to ještě těžší. Člověk v sobě musí najít ambice a odhodlání, protože k tomu, abychom vyhráli, jsme všichni v týmu museli něco obětovat. V mém případě je to spousta energie, spousta času, je to zdraví, rodina a je otázka, do kdy jsme ochotni to dělat. Teď jsem šťastný a naprosto spokojený. Obhajobu ale teď neřeším, to si nechám na později," dodal Macík

Už dopředu avizoval, že vítězný kamion, který má jméno Čenda, tým po Dakaru prodá. "Už stavíme nový. V dílně máme díly na dva kamiony a první by měl být v dubnu hotový, abychom s ním mohli jet v květnu testovat do Afriky," dodal Macík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články