Nádraží, kde čekárny vystřídaly obchody a restaurace

Jednou z oblastí, kde retailu v České republice až na výjimky doslova ujel vlak, jsou nevyužité prostory nádražních budov.

Moderní nádraží ve městech dnes nejsou jen místem odjezdu a příjezdu, ale nabízejí také řadu možností pro nákup nebo občerstvení. Původně byly budovy navrženy pro dopravní účely, později byly ale odpovídajícím způsobem rekonstruovány a odlišují se tak od běžných nákupních možností v centru města.

Studie EHI „Travel Retail 2023“ zkoumala 25 vybraných vlakových nádraží (ve spolupráci s MyTraffic) a 15 největších letišť v Německu s ohledem na jejich nájemní strukturu a frekvenci v roce 2022 a v první polovině roku 2023. Zatímco hlavní nádraží v Hamburku je nejvíce frekventované nádraží v Německu, podle studie má hlavní nádraží v Lipsku nejvíce maloobchodních nájemců.

„Zejména dočasná jízdenka v hodnotě 9 eur měla pozitivní dopad na obchod na nádražích. Zavedení Deutschlandticket jako nástupnického modelu mělo také pozitivní dopady – zejména v oblastech to-go, obchodů s potravinami a drogerie na nádražích,“ vysvětluje autor studie Björn Stelzenmüller.

V počtu obchodů vede Lipsko

Hlavní nádraží v Hamburku (52,2 mil. návštěvníků) má zdaleka nejvyšší počet cestujících ze všech německých nádraží, následuje hlavní nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem (46,5 mil.) a Hannoveru (43,7 mil.). První pětici doplňují Kolín nad Rýnem (35,6 mil.) a Düsseldorf (35,3 mil.). Hlavní nádraží v Berlíně a Mnichově překvapivě nejsou v první pětce.

Promenaden Hauptbahnhof v Lipsku se 122 nájemci (k dubnu 2023) nabízí cestujícím / zákazníkům nejvíce možností k nákupu a občerstvení. Zvláštností Lipska je, že hlavní nádraží zve k nákupům na třech podlažích a jako největší koncová stanice v Evropě nabízí také spoustu prostoru. Na druhém místě je berlínské hlavní nádraží se 72 nájemníky. Za ním je kolínské hlavní nádraží (65 nájemníků).

TOP 10 nájemců

Podle oborového mixu patří 51 procent všech nájemců na železnicích stanicích zahrnutých do studie do oblasti pohostinství. 37 procent pochází z maloobchodu a 12 procent ze služeb. Top 10 nájemců pochází téměř výhradně z cateringového průmyslu, včetně mnoha pekáren. Ze všech 25 zkoumaných nádraží je s 32 pobočkami nejběžnější poskytovatel systémového stravování Le CroBag. Následují pekárny Ditsch (23) a BackWerk (22) a knihkupectví Press & Books (22).

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 12.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.