Retail Summit bude v březnu 30. jubilejní!

Neslibujeme, co nemůžeme splnit. Přehnaná očekávání ve vztahu se těžko napravují, je motto pořadatelky Retail Summitu.

„Jediné místo, kde nás naši dodavatelé potkávají a vnímají jako lidi, ne jako monstra, co je chtějí finančně vyždímat,“ říkával někdejší šéf jedné z předních sítích hypermarketů o konferenci Retail Summit.

Letos navštívilo třídenní akci bezmála 1 300 účastníků. Na podiu a v panelových diskuzích se každoročně vystřídá nejméně stovka zástupců retailu, převážně obchodníků a výrobců nejen z ČR, ale i z dalších evropských zemí.

S publikem sdílejí své zkušenosti a názory na to, co jsou největší trendy, výzvy, ale třeba i slabiny současného obchodu.

Výroční setkání maloobchodníků, které od počátku přispívalo k otevírání svobodného českého trhu, oslaví příští rok v březnu už 30 let od svého založení.

Kongresové centrum v Praze hostí Retail Summit už po čtvrté, za dobu své existence vystřídal několik lokací, například pražské hotely Hilton či Clarion Hotel a na jistou dobu se usídlil také v brněnské Voroněži. „Každé stěhování byl velký milník. Akce rostla počtem partnerů i návštěvníků a my vždy po čase museli hledat nové, větší prostory,“ vzpomíná Barbora Krásná, spoluzakladatelka společnosti Blue Events, která Retail Summit pořádá.

První Makro nebo IKEA

Počátky akce, jejíž původní název zněl Konference o rozvoji obchodu v ČR, jsou úzce spjaty s firmou Incoma Research. U vzniku jedné z prvních výzkumných agentur v Československu stála Barbora společně s manželem Tomášem Krásným. Doménou jejich činnosti bylo poradenství a výzkumy čerstvě se rodícího trhu, na který začínali postupně pronikat velcí zahraniční hráči jako Procter & Gamble nebo Nestlé a Danone. „Měli jsme data a výzkumy, ale chyběla nám platforma, kde bychom je mohli prezentovat,“ popisuje Brabora Krásná motivaci pro vznik konference, jejíž první ročník v roce 1995 navštívilo 424 účastníků. „Součástí konference byl v prvních letech také doprovodný program v podobě exkurzí do nově otevíraných retailových formátů. Návštěvníky jsme brali do prvního Makra nebo obchodního domu IKEA na Černém mostě. Od začátku jsme chtěli působit jako médium, které zprostředkovává inspiraci ze světa, předpovídá trendy a dokáže propojovat lidi,“ vysvětluje Krásná.

Tuto vizi se postupně dařilo stále více naplňovat. Tuzemští obchodníci a výrobci si zvykli využívat konferenci jako místo pro neformální setkání, sdílení a výměnu zkušeností mimo běžné prostředí zasedacích místností a obchodních jednání. „Bývalý ředitel jednoho velkého řetězce mi na otázku, proč k nám chodí, odpověděl, že Retail Summit je jediné místo, kde je jejich dodavatelé vnímají jako normální lidi, ne jako monstra, která je při vyjednávání chtějí finančně vyždímat,“ dodává k tomu organizátorka.

Název Retail Summit používá akce od roku 2006 a od roku 2007 pak spadá pod společnost Blue Events, kterou manžele Krásní oddělili od agentury Incoma za účelem vytvoření samostatné eventové firmy. Za dosavadních 29. ročníků se Retail Summit etabloval jako jedna ze tří největších konferencí pro maloobchodníky v Evropě, hostil 23 848 účastníků a celkem 2 312 řečníků a panelistů. Mezi řečníky se objevily osobnosti jako Tomáš Baťa mladší, někdejší eurokomisař pro obchod Peter Mandelson, zakladatel dm drogerie-markt Götz Werner nebo Albrecht Hornbach.

Dlouhodobým receptem na úspěch je podle Krásné upřímnost a otevřenost vůči partnerům i účastníkům. „Vzbudit nereálná očekávání, slibovat něco, co nemůžeme dodržet, je největší chybou. V tomto směru často stačí jeden přešlap a důvěra je pryč.“

Vztahy a lidskost nás podržely

Blue Events je na českém trhu unikátní v tom, že její vlastní odborné konference jsou hlavním a jediným zdrojem podnikání. Projektový management, produkce, péče o komerční a mediální partnery i velká část marketingu se odehrávají tzv. in-house. Jednotliví zaměstnanci tak mají roky zkušeností a vhled, který externí agentura nedokáže nahradit.

Firma pořádá během roku okolo 12 odborných konferencí pro retailery a další podnikatelské oblasti, Retail Summit je počtem účastníků i obsahem největší. Jeho rozvoj neohrozil ani příchod moderních technologií. „Po celou dobu pevně stojíme za tím, že mezilidský kontakt a osobní setkávání jsou nenahraditelné,“ vysvětluje Barbora Krásná. Pandemie covidu, která na téměř dva roky zmrazila společenské a kulturní akce, sice donutila firmu bojovat o přežití, zároveň však otestovala, že její mise stojí na skutečně pevných základech. V roce 2021 se datum konání Retail Summitu celkem třikrát odsouvalo, společnost trvala na tom, že nepůjde cestou on-line streamování. „Firmy, které na Retail Summit každoročně posílají čtyři zástupce, jich tento rok poslaly dvacet, aby nás podpořili. Hlásilo se nám nebývale velké množství partnerů. Ti všichni nás neuvěřitelně podrželi, a nám se tak v době pandemie potvrdilo, že vztahy a lidskost jsou v našem podnikání to nejdůležitější,“ vzpomíná Barbora Krásná na největší výzvu posledních let.

Otevřená mysl a „brutální“ upřímnost

A o čem bude jubilejní 30. ročník Retail Summitu? Podtitul zní „Opening minds and markets“, tentokrát chce akcentovat potřebu otevřenosti novým myšlenkám, trhům, technologiím i zákazníkům. Jako klíčový řečník se představí světově uznávaný odborník v oboru strategie a leadershipu JP Castlin, autor oceňované studie „The Gravity of e-Commerce“.

„Pro nadcházející Retail Summit připravuje JP Castlin ‚brutálně upřímný‘ pohled na výzvy, kterým budou moderní maloobchodní firmy čelit v nadcházejících letech, ale také na prostředky, kterými je mohou překonat. Letos rovněž dokončil svou knihu o tom, proč a jak mají firmy tendenci uvíznout ve starých kolejích, proč potřebují přistupovat k věcem jinak a jak to udělat v praxi,“ říká Jan Patera, partner ve společnosti Blue Events a spoluorganizátor konference a dodává: „Očekávejte od něj provokaci, inspiraci a pobavení. Myslím, že na toto vystoupení jen tak nezapomeneme.“

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 12.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.