Společnost Apple zavádí klíčové reformy App Storu a šéf Epicu se ostře ohradil

Hašteření pokračuje

Společnost Apple zavádí klíčové reformy App Storu a šéf Epicu se ostře ohradil

V roce 2020 se společnosti Epic Games a Apple střetly kvůli hře Fortnite a případ se dostal k soudu. Apple obvinil společnost Epic, že se snaží obcházet pravidla App Store tím, že ve hře nabízí placené služby, a vydavatel-vývojář a jeho šéf Tim Sweeney uvedli, že 30procentní podíl, který Apple vývojářům účtuje, je nespravedlivý. Případ již byl rozhodnut ve prospěch společnosti Apple, ale bylo jí nařízeno, aby učinila ústupky. Nyní mediální společnost umožnila používat aplikace hlavních herních služeb (Xbox Cloud Gaming, GeForce Now atd.) přímo z obchodu a umožnila plnou instalaci obchodů s aplikacemi a prohlížečů třetích stran v Evropské unii. Sweeney z toho není nadšený.

Společnost Apple na svých oficiálních stránkách oznámila, že změnila politiku obchodu App Store tak, že na systémech iOS, jako jsou iPhony, již nelze přistupovat ke službě Xbox Cloud Gaming ze Safari, nikoli pouze z prohlížeče. To znamená, že nyní je možné streamovat více her prostřednictvím aplikace třetí strany - což je něco, co bylo v souvislosti s Xbox Cloud Gaming možné na zařízeních se systémem Android od roku 2021. Apple také liberalizoval nákup miniaplikací, miniher, chatbotů a doplňků v aplikacích.

Co je však možná ještě důležitější, v souladu s nařízením Úřadu Evropské unie pro digitální trh (DMA), které vstoupilo v platnost v březnu, provedl region změny v systémech iOS, Safari a App Store a jejich zásadách. Výsledkem je, že zařízení se systémem iOS - a je třeba zdůraznit, že pouze v členských státech EU - mohou nyní obsahovat obchody s aplikacemi třetích stran, takže již nelze získávat aplikace pouze z obchodu App Store. Tyto změny vstoupí v platnost s aktualizací iOS 17.4 17. března. V praxi to bude znamenat, že občané EU si budou moci stáhnout aplikaci z webové stránky partnera třetí strany a následně ji nainstalovat a zakoupit si z ní další aplikace. Stejně tak budou v EU plně podporovány vyhledávače třetích stran.

K ověření těchto aplikací je samozřejmě stále zapotřebí souhlasu společnosti Apple. Vývojáři se také mohou rozhodnout, zda budou pro transakce uživatelů využívat placené služby společnosti Apple nebo externí systém. Pokud přesto budou chtít využít platební mechanismus společnosti Apple v rámci aplikace, bude tvůrcům účtován dodatečný 3% poplatek za zpracování. Když už jsme u toho sdílení, to se obvykle snižuje z 30 % na 17 % pro větší zákazníky a 10 % pro menší podniky. Společnost také zavádí nový typ poplatku pro zvláště populární aplikace. Jedná se o poplatek za základní technologie v hodnotě 0,5 EUR, který Apple účtuje za roční instalace aplikací, pokud je aplikace v EU nainstalována více než milionkrát za rok. Platí ho vývojáři. Apple však tvrdí, že 99 % z nich z toho má prospěch, protože to snižuje jejich náklady.

To je to, co Sweeney řekl, že je to podvod a stále to není vůči vývojářům fér. "Plán společnosti Apple zmařit novou evropskou DMA je dalším zákeřným příkladem zlomyslného plnění předpisů. Nutí vývojáře, aby si vybrali mezi exkluzivitou App Store a dodržováním podmínek obchodu - což bude podle DMA nezákonné - nebo akceptovali stejně nezákonný, protikonkurenční systém se skrytými limity na stahování a novými daněmi Applu z plateb [...]. Apple přitom nabízí, aby rozhodl, kterým obchodům třetích stran dovolí konkurovat svému App Store. Tímto způsobem může zakázat společnosti Epic, aby uvedla obchod Epic Games Store a distribuovala přes něj hru Fortnite, ale to je jen jeden příklad. Mohli by zablokovat Microsoft, Valve, Good Old Games nebo jakéhokoli jiného nového konkurenta." - Napsal šéf společnosti Epic.

Vedoucí pracovník se také vrátil ke stížnostem z minulosti a k tomu, jak Apple nespravedlivě žádá velký podíl ve srovnání s Epic Games Store. Sweeney je nadále přesvědčen, že Apple zákeřně podkopává konkurenci na trhu a hází bláto na procesy, které s ním nemají nic společného. "A v oznámení společnosti Apple se objevuje ještě spousta dalších zapařených koňských p*delí. Potřebujeme čas, abychom zpracovali, co bylo napsáno a co nebylo napsáno z této hrůzy, takže zůstaňte naladěni, brzy se vrátíme," dodal Sweeney.


Zdroj: Apple / The Verge.

Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter. Nově nás také najdete na síti Threads.

Pro IGN původně napsal BENKE ATTILA z IGN Hungary.

Další podobné
Komentáře