Prezident Pavel vyhlásil termín voleb do Evropského parlamentu. Strany musí doladit kandidátky

Prezident Petr Pavel vyhlásil termín letošních voleb do Evropského parlamentu na pátek 7. a sobotu 8. června. V tiskové zprávě o tom informoval odbor komunikace Hradu. Prezident musel termín formálně vyhlásit, nicméně v tomto případě byl vázán dohodou o datu konání voleb na evropské úrovni a českými zákonnými pravidly pro určení volebních dnů.

Rozhodnutí podléhá spolupodpisu předsedy vlády Petra Fialy (ODS). Oficiálně budou volby vyhlášeny, až dokument vyjde ve Sbírce zákonů. V ten den též začne volební kampaň, strany se budou muset do pěti dnů nahlásit dohledovému úřadu a založit si volební účet. Pavel o vyhlášení voleb musel rozhodnout nejpozději 90 dnů před jejich konáním, tedy do 9. března.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda chce měnit sociální dávky i zákoník práce. Co dalšího si vezme z návrhů NERV?

Voliči v zemích EU půjdou vybírat nové europoslance mezi 6. až 9. červnem. Bude to o dva týdny později než v roce 2019, kdy se konaly předchozí eurovolby. Obyvatelé 27 zemí bloku půjdou k volbám poprvé po odchodu Velké Británie z EU.

Občané budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Lídrem kandidátní listiny koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

V čele kandidátky ANO bude bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem listiny hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je někdejší europoslanec Petr Mach, který v minulosti stál v čele Svobodných.

Volby v roce 2019 vyhrálo hnutí ANO, získalo šest mandátů. Následovala ODS se čtyřmi, Piráti a STAN s TOP 09 se třemi, SPD a lidovci se dvěma mandáty a KSČM s jedním mandátem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Ministr Jurečka v rozhovoru mluví o důchodech i svém osudu v čele KDU-ČSL.

Tagy: