"Lucie noci upije." Je tomu tak doopravdy? Takhle vzniklo známé přísloví

Noc, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

13. prosince 2023 13:41

K dnešnímu datu, tedy 13. prosince, se váže jedno dobře známé přísloví. O jeho platnosti je ale v současnosti možné polemizovat. Proto si možná spousta z vás položí otázku, jak vlastně vzniklo. 

Říká se, že „svatá Lucie noci upije“. Ovšem noc se krátí až v den zimního slunovratu! Toto pořekadlo však zřejmě vzniklo někdy ve 14. či 15. století, kdy ještě neplatil gregoriánský kalendář, a tak Lucie skutečně „upila noci“. V 16. století došlo ke gregoriánské reformě a pořekadlo bylo doplněno: „Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá“.

Den svaté Lucie byl v minulosti také magickým dnem. Lidé dříve věřili, že právě 13. prosince se slétávají čarodějnice, aby se radily, jak uškodí křesťanům. A právě svatá Lucie měla řádění čarodějnic zabránit. Lidé se ke světici modlili, ale zároveň nedali dopustit na staré pohanské praktiky.

V den svaté Lucie také hospodyně a hospodáři schovávali stranou jedno poleno. Proč? Věřilo se, že pokud bylo tímto polenem zatopeno v krbu o Štědrém dnu, byl dům po celý příští rok ochráněn před škoděním čarodějnic či zlých duchů. Ze stejného důvodu hospodář maloval nad vchod do stavení tři křížky svěcenou křídou. Kdo pak přicházel se špatnými úmysly, nemohl do domu vejít.

Témata: Noční