Elon Musk to dokázal: Mozkový čip Neuralink byl poprvé implantován člověku a první výsledky jsou na světě

Tohle by mohl být skutečný milník

Elon Musk to dokázal: Mozkový čip Neuralink byl poprvé implantován člověku a první výsledky jsou na světě

Kromě elektromobilů a futuristického cestování do vesmíru má Elon Musk další slibný podnik, v němž se svým týmem Neuralink implantuje skutečným lidem rozhraní mezi mozkem a strojem. Po pokusech na zvířatech k tomu získali potřebné povolení a loni začali hledat potenciální kandidáty pro další experimenty a podle všeho už proběhla první úspěšná operace.

Musk samozřejmě na své vlastní sociální síti X oznámil, že první člověk dostal čip Neuralink, a zatímco pacientovi se daří dobře, první testy také ukazují povzbudivé výsledky. Vzhledem k tomu, že miliardář byl poměrně stručný, je třeba brát oznámení prozatím s rezervou, ale pokud byl zákrok skutečně úspěšný, mohlo by se jednat o velký krok vpřed ve více směrech.

Takové řešení by mohlo výrazně usnadnit život lidem, kteří z nějakého zdravotního důvodu nemohou používat počítač nebo jiné podobné vstupní zařízení tradičním způsobem. Podle dřívějšího oznámení společnosti je prvotním cílem právě umožnit lidem psát nebo ovládat kurzor na obrazovce pouze pomocí myšlenek.

Musk mezitím poskytl další aktualizaci stavu a oznámil, že první produkt Neuralink se jmenuje Telepathy a umožní vám ovládat mobilní telefon nebo počítač pouze pomocí mysli. Je vyroben především pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou používat své končetiny. Miliardář uvedl příklad, co by se stalo, kdyby Stephen Hawking dokázal komunikovat rychleji než stenograf nebo dražitel. Právě o to se snaží řešení společnosti Neuralink.

Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter. Nově nás také najdete na síti Threads.

Pro IGN původně napsal SZÁLER MARTIN z IGN Hungary.

Další podobné
Komentáře