Zájmové chovy v ČR mají svou budoucnost, potvrzuje také Poslanecká sněmovna

Během roku a půl se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konalo několik debat na téma zájmových chovů. Česká republika totiž patří v chovatelství k evropským velmocím a poslance i zástupce ministerstev toto téma velmi zajímá. I díky jejich zájmu nyní vznikla neformální platforma s názvem Budoucnost zájmových chovů v ČR, kterou vede poslankyně z klubu KDU-ČSL Nina Nováková.

„Na setkáních jsme již v minulém roce propojili osobnosti z různých odvětví, aby na toto téma spolu debatovaly. Našich kulatých stolů a konferencí se zúčastnili zástupci z akademického světa, ředitelé zoologických zahrad, soukromí chovatelé (i pěstitele vzácných rostlin), zkrátka lidé, kterým leží na srdci úroveň chovatelství v zemi, která patří v této oblasti k velmocem. Někdy to byly debaty tvrdé, ale vždy velmi otevřené a za to jsem ráda,” řekla Nina Nováková, poslankyně za KDU-ČSL.

Jedním z důležitých témat byly tzv. pozitivní seznamy. „Shodli jsme se na tom, že pozitivní seznamy odmítáme. Nechceme, aby v některých evropských zemích byly vyjmenovávány druhy zvířat, která smíme nebo nesmíme mít doma. Je nám však jasné, že když říkáme něčemu ne, musíme přijít s dobrou variantou. A tu právě na našich setkáních hledáme,“ pokračuje Nováková.

„Česká cesta je pročistit šedou chovatelskou zónu a vedle excelentních zařízení, kterými jsou zoologické zahrady, počítat se vznikem kategorie certifikovaných zooparků nebo zookoutků, na názvu ani tolik nezáleží, které garantují welfare zvířat. Zároveň ale budou tvořit poradenskou základnu pro všechny soukromé chovatele,” popisuje návrh Nováková.

„Velmi mě oslovilo vystoupení prof. Daniela Frynty, špičkového biologa a specialisty na sociobilogii savců, ve kterém upozornil na to, že kontakt s živými zvířaty a rostlinami patří k základním lidským potřebám”, pokračuje Nina Nováková a shrnuje: „Jedním z našich cílů je dát dětem ze základních škol příležitost v praxi zažít základy v chovatelství a pěstitelství. Pobyt ve virtuálním světě a vstup umělé inteligence musí být něčím vybalancován. Našim dětem i dospělým to pomůže nalézt psychickou rovnováhu.”

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Klíčová slova ČR-hobby-chov-příroda-sněmovna-KDU-ČSL-Nina Nováková

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Zemědělství, životní prostředí
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.