Logo regionálního portálu pohorelicko.cz

Regionální zpravodajství

Energetika láká, o prohlídky elektráren ČEZ včetně Dukovan a Dalešic byl v roce 2023 opět rekordní zájem

Jiří Bezděk, JE Dukovany
středa 31.1.2024

Ilustrační foto
Autor: JE Dukovany

Elektrárny ČEZ navštívilo v roce 2023 rekordních 280 998 lidí, a to reálně i virtuálně prostřednictvím oblíbených virtuálních prohlídek. Rostoucí zájem o prohlídky potvrzuje i návštěvnost informačních center Jaderné elektrárny Dukovany a Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, které překonaly loňskou rekordní návštěvnost o více jak 22 %.

Tahounem růstu návštěvnosti byly fyzické prohlídky infocenter a elektráren. Loni tuto možnost dostalo v Dukovanech 45 311 návštěvníků, o 8 854 více než v předchozím období. Mezi největší lákadla při návštěvě infocentra jaderné elektrárny patřila ReakTour, která pomoci speciálních brýlí zavede návštěvníky do přísně střežených prostor jako je reaktorový sál nebo koruna 125 m vysoké chladicí věže. Tradičně vysoký zájem je i o mimořádné exkurze, kdy se návštěvníci podívají osobně do střeženého prostoru elektrárny.

Návštěvníci v JE Dukovany, Foto: JE Dukovany

Růstu návštěvnosti se těšila i Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice, která je, s rychlostí 60 vteřin od spuštění Francisových turbín k zahájení dodávek bezemisní elektřiny, nejrychlejší vodní elektrárnou Skupiny ČEZ. V roce 2023 jí navštívilo 12 195 návštěvníků. Nejnavštěvovanější vodní elektrárnou byla s 85 803 návštěvníky největší česká přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Zájemci o české technické skvosty mohou k seznámení využít i virtuální prohlídky. Ke stávajícím prohlídkám Dukovan, Temelína a Distribuce jako novinka současné čtvrté sezony přibude nejnavštěvovanější elektrárna Dlouhé stráně.

I pro letošní rok připravují energetici řadu speciálních akcí a prohlídek. Den vody mohou návštěvníci oslavit návštěvou Dalešické přehrady spojenou s prohlídkou Přečerpávací elektrárny Dalešice, a o týden později nabídne elektrárna Dukovany speciální velikonoční víkend. Ani letos návštěvníci nepřijdou o speciální prázdninové páteční prohlídky nebo zářijové noční prohlídky střeženého prostoru elektrárny, které v loňském roce návštěvníci obsadili během několika málo hodin.

Infocentra Dukovany a Dalešice, které patří k nejnavštěvovanějším místům Vysočiny, jsou otevřena téměř po celý rok a jejich návštěva je zdarma. Více informací o provozu a možnosti rezervace prohlídek najdete na webu www.cez.cz/infocentra.


RegionálníPortály.cz je mediální partner Nadace ČEZ a JE Dukovany.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama