Motání hlavy způsobuje často zablokovaná krční páteř. Příčinou může být stres a sedavý způsob života

15. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/AndrewLozovyi

Čas od času se může každému z nás zamotat hlava, a to třeba v případě, kdy rychle vstaneme. Lidé žijící v neustálém stresu ovšem trpí na motání hlavy mnohem častěji v důsledku blokády krční páteře, která může být způsobena také špatným držením těla. Neustálé naklánění a předsouvání hlavy, kterého se dopouštíme třeba při sezení u počítače či mobilu, bývá jednou z hlavních příčin.

Ačkoliv se mnoha lidem nezdá krční páteř jako významně zatěžovaná část těla, je tomu přesně naopak – představuje jednu z nejvíce namáhaných oblastí páteře. Krční páteř musí nést celou váhu hlavy, což je u dospělého člověka průměrně 4,5 kg. Při naklonění hlavy se tato zátěž několikanásobně zvyšuje.

Proto patří bolesti a zatuhnutí krční páteře mezi běžné problémy spojované se sedavým zaměstnáním a pasivním stylem života – naklánění hlavy, kterého se dopouštíme třeba při čtení na mobilním telefonu, způsobuje extrémní zátěž na krční páteř. [1, 23]

Příčiny zablokované krční páteře

Blokace krční páteře a následné motání hlavy je nejčastěji způsobeno špatným držením těla, kterého se dopouštíme v průběhu celého dne. Jde třeba o předsouvání hlavy při sezení u monitoru, naklánění hlavy při manipulaci s telefonem nebo naklánění hlavy při řízení automobilu. Blokáda krční páteře ale může být zaviněna i dalšími faktory:

  • chronickým stresem,
  • nevhodnou spánkovou polohou,
  • prudkým pohybem hlavy. [4, 5]

Krční páteř a motání hlavy

Proč vlastně způsobuje zablokovaná krční páteř motání hlavy? Ve svalech na krku a v okolí krční páteře se nachází mimořádně citlivá nervová zakončení, jejichž úkolem je předávání informací o poloze hlavy vůči prostoru do mozku. Důsledkem jejich blokace jsou proto závratě a pocity motání hlavy. Dochází k tomu nejčastěji u lidí, kteří jsou vystaveni dlouhodobému stresu a málo se hýbou.

Většina lidí tento fakt zpočátku ignoruje, a i když cítí, že mají po několikahodinové práci u počítače ztuhlou šíji, neřeší to. Problémem se začnou zabývat až ve chvíli, kdy se bolesti zhorší a hlava se jim kvůli zablokované páteři točí. [6, 78]

Jak uvolnit zatuhlou krční páteř?

Pro uvolnění krční páteře se vyplácí pravidelně cvičit a protahovat se. Jeden z vhodných cviků je zaměřen na protažení trapézového svalu:

  • posaďte se na židli,
  • pravou rukou se chytněte za podsedák, levou položte na pravé ucho,
  • s nádechem proveďte pomalý úklon hlavy doleva,
  • s výdechem se snažte ještě o trochu zvýšit úklon hlavy doleva,
  • pomalu hlavu narovnejte,
  • stejný postup opakujte i na opačnou stranu.

Dalším vhodným cvikem je protažení svalů na zadní straně krku:

  • posaďte se na židli,
  • propleťte prsty a položte je na temeno hlavy,
  • s nádechem hlavu předkloňte,
  • s výdechem se snažte předklon zvětšit,
  • poté hlavu pomalu narovnejte. [9, 10]
Malátnost nepodceňujte. Na vině může být nedostatek tekutin, ale i vážné onemocnění
Přečtěte si také:

Malátnost nepodceňujte. Na vině může být nedostatek tekutin, ale i vážné onemocnění

Kdy vyhledat kvůli motání hlavy lékaře?

Zatuhlá krční páteř a s tím spojené pocity závratě nemusí znamenat nic závažného. Pokud se objeví jednou za čas, pravděpodobně jde o důsledek toho, že jste dlouho seděli ve strnulé poloze u počítače. Příčina ale může být i vážnější, proto byste neměli váhat s návštěvou lékaře při výskytu těchto potíží:

  • hlava se vám motá velice často nebo dokonce každý den,
  • motání hlavy trvá minuty až hodiny,
  • závrať je provázena poruchami sluchu,
  • závrať je provázena příznaky typickými pro náhlou mozkovou příhodu (poruchy vidění, problémy s řečí, poruchy pohybu, bolest hlavy a slabost). [11, 12]

Zdroje: spine-health.com, clevelandclinic.org, healthline.com, mayoclinic.org, mdpremier.com, solen.cz, pediatriepropraxi.cz, medicinapropraxi.cz, cuni.cz, muni.cz

Může způsobit zablokovaná krční páteř motání hlavy?
Ano, při blokádě krční páteře jsou zablokována citlivá nervová zakončení v krčním svalstvu. Za normálních okolností předávají do mozku signály o poloze hlavy vůči okolí. Pokud jsou zablokovaná, projeví se to motáním hlavy.
Proč dochází k zablokování krční páteře?
Blokáda krční páteře bývá velice často způsobena kombinací stresu, špatného držení těla a nedostatku fyzického pohybu. Negativní vliv má třeba dlouhé sezení u počítače, prohlížení stránek na mobilu či tabletu, předsouvání hlavy při několikahodinovém řízení a další činnosti, při kterých je hlava v nepřirozené poloze.
Jak předcházet motání hlavy od páteře?
Pokud máte sedavé zaměstnání a sedíte dlouhé hodiny před počítačem, nezapomeňte se pravidelně protahovat. Dbejte na správné držení těla a snažte se nepředsouvat hlavu. K uvolnění ztuhlého krku se doporučuje provádět protahovací cvičení. Svaly je vhodné posilovat pravidelným plaváním a jinými pohybovými aktivitami.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?