Právě čtete

Podělím se s vámi o rodinné dědictví – recept na tradiční halušky s brynzou

10060  
Sdílet: 

Podělím se s vámi o rodinné dědictví – recept na tradiční halušky s brynzou

Brynzové halušky jsou v naší rodině jedno z nejoblíbenějších jídel a umíme ho připravovat všichni – od babičky až po otce a dcery. Náš rodinný recept na tuhle slovenskou pochoutku známe nazpaměť a připravujeme ji téměř každou sobotu, když jsme všichni doma. Brynzové halušky totiž nejlépe chutnají čerstvé.

31. 1. 2024 4 min. čtení Tatiana Šúrová
Podělím se s vámi o rodinné dědictví – recept na tradiční halušky s brynzou

Jednoduché a přitom nesmírně lahodné halušky se mezi námi Slováky považují za národní jídlo a symbol Slovenska – když k nám občas přijedou naše čeští přátelé, první, co potřebují ochutnat, jsou právě brynzové halušky. Proto se s vámi chci podělit o základní recept, podle kterého je doma připravujeme my a jak nám nejvíce chutnají. Můžete si tak udělat naši tradiční brynzovou pochoutku, kdykoli na ni dostanete doma chuť.

Kořeny hledejte ještě dál na východ

Možná jste netušili, že pokrm, který považujeme za národní poklad, pochází z Rumunska. Brynzové halušky k nám přinesli rumunští pastevci a Slovákům tak velmi zachutnaly, že se brzy rozšířily a staly velmi populárním jídlem. Suroviny na brynzové halušky byly dobře dostupné, příprava byla jednoduchá a co víc – výsledná dobrota skvěle zasytila. Recept, jak ho známe dnes, máme však až od konce 19. století, kdy na Slovensku zdomácněly brambory. Původně na haluškové těsto stačila mouka, vajíčko a sůl. Později se do základního těsta začaly přidávat brambory a naopak vajíčko z receptu často mizelo.

Z těchto surovin se připravilo tužší těsto, ze kterého se přímo z prkénka pomocí nože házely vyřezané halušky do hrnce s vařící vodou. Uvařené a scezené halušky se podávaly s brynzou, zakysaným zelím, smetanou nebo tvarohem, s osmaženou slaninkou, ale i na sladký způsob s marmeládou či mákem, slazené troškou medu. Dneska nám přípravu halušek může zjednodušit kuchyňský robot, ve kterém si brambory na přípravu těsta snadno a rychle nastrouháme. Halušky nemusíme odškrabávat z prkénka, ale jednoduše použijeme kuchyňskou pomůcku – tzv. „haluškář“ nebo struhadlo, přes které těsto „třeme“ rovnou do hrnce s vařící vodou.

Výběr surovin pro kvalitní brynzové halušky je klíčový. My používáme moučnaté brambory, označené jako varný typ B nebo C, které obsahují hodně škrobu.

Jdeme si připravit tradiční brynzové halušky, jak je známe od naší babičky

Co budeme potřebovat:

  • 1200 g brambor
  • 400 g polohrubé mouky
  • sůl podle potřeby
  • 500 g brynzy (nejlépe 100% ovčí brynza)
  • 300 g slaniny uzené
  • 14% zakysaná smetana (nemusíme ale použít)
  • podle potřeby pažitka, jarní cibulka nebo kopr

Postup:

  1. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
  2. Než voda začne vřít, připravíme si těsto na halušky. Oloupané brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle, osolíme podle chuti.
  3. K nastrouhaným bramborám postupně přidáváme prosetou mouku a vypracujeme těsto. Množství mouky závisí i na bramborách – správnou konzistenci má těsto tehdy, když v něm zůstane stát vařečka. Pokud se nám zdá těsto příliš husté, přilijeme trochu vody a naopak, pokud brambory obsahují hodně vody a těsto se nám zdá řídké, zahustíme ho moukou.
  4. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme v pánvi vyškvařit. Slanina by si měla pustit dostatek tuku, je ale potřeba dát pozor, abychom tuk příliš nepřepálili. Hotové škvarky si dáme stranou.
  5. Mezitím se nám uvařila voda. Správnou konzistenci těsta si ověříme povařením jedné halušky – nesmí se rozpadnout, musí držet tvar a zároveň musí být měkká. Pokud se nám těsto povedlo, můžeme se pustit do hromadné výroby halušek. Vezmeme kus těsta a protlačujeme ho přes sítko na halušky – tzv. „haluškář“ – nad hrncem s vařící vodou. Můžeme použít i struhadlo, přes které těsto na halušky „třeme“ rovnou do hrnce, nebo můžeme halušky házet z prkénka pomocí nože.
  6. Halušky ve vodě promícháme a čekáme, až začnou vyplouvat na povrch. Teplotu snížíme a ještě krátce halušky povaříme. Pak je začneme vybírat sítkem a přesouváme je do jiného hrnce. (Tento postup opakujeme – těsto postupně dávkujeme, „házíme“ do vody a hotové halušky vybíráme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.)
  7. Hotové halušky promícháme s brynzou, kterou pro zjemnění můžeme rozmíchat se smetanou. Pokud chceme zachovat výraznější chuť brynzy, smetanu nemusíme vůbec použít.
  8. Aby byly halušky ještě lahodnější, brynzu rozmícháme s trochou haluškové vody (vývaru). Halušky nepotřebujeme při cezení oplachovat, mají být lepkavé, aby se s nimi brynza spojila. Pokud se nám halušky po promíchání s brynzou zdají stále hutné, můžeme je přelít kouskem vody, ve které se halušky vařily.
  9. Tak a máme hotové pravé brynzové halušky, jaké dělá moje babička a my se jich stále nemůžeme nabažit.

Brynzové halušky servírujeme na talíř, polijeme slaninkovými škvarkami a dozdobíme nasekanou pažitkou, jarní cibulkou nebo můžeme použít kopr, který dodá haluškám zajímavou chuť. Tradičně se podávají se sklenicí mléka, kefíru nebo žinčice. 

Naše další rodinné tipy

  • Haluškovou vodu babička dále používá na polévku, tzv. ovarovou. Stačí opražit na másle cibulku nebo česnek, přidat papriku, sůl, koření, zalít haluškovou vodou, přidat pár halušek a případně rozpustit kus brynzy. Takhle se vždycky zužitkovalo vše do posledního kousku a kapky surovin.
  • Nejlepší brynza na přípravu halušek je májová. V květnu si totiž ovečky pochutnávají na svěžích zelených loukách – brynza je proto jemná, voňavá a chutná. Na jaře mají ovečky dostatek pastvy a mléka, májová brynza je díky tomu vyrobena čistě z ovčího mléka bez přidání kravského. A nejlepší brynza je z okolí Liptova!

 

Příprava halušek je umění. Na Slovensku se dokonce organizují akce, jako jsou například Mistrovství světa ve vaření a pojídání brynzových halušek nebo Halušky Fest.

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články