Spojení Hamilton a Mercedes ve formuli 1 po sezoně skončí, sedminásobný mistr světa míří do Ferrari

Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton po sezoně skončí v Mercedesu, potvrdila stáj. Uvolní se tak cesta k avizovanému přestupu do Ferrari. Italská stáj už na sociálních sítích potvrdila, že britský pilot bude od roku 2025 závodit v jejich barvách.

Londýn (Aktualizováno: 20:47 1. 2. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton mění ve formuli 1 stáj

Lewis Hamilton mění ve formuli 1 stáj | Zdroj: Reuters

Podle vyjádření Mercedesu aktivoval devětatřicetiletý Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Loni prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025.

„Věděli jsme, že toto partnerství samozřejmě jednou skončí, a ten den teď přišel,“ řekl v oficiálním prohlášení šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ferrari, o jehož zájmu o Hamiltonovy služby se mluvilo už delší dobu, následně na sociální síti X oznámilo jeho příchod. Britský pilot se v italské stáji dohodl na víceletém kontraktu.

„Prožil jsem jedenáct fantastických let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli,“ uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu. Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. „Ale nazrál čas, abych udělal tento krok, a těším se na novou výzvu,“ dodal.

Rekordní nuda? Verstappen letos vedl tři čtvrtiny kol, bez něj by ale byla F1 naopak nebývale vyrovnaná

Číst článek

Rodák ze Stevenage v Mercedesu závodí od roku 2013 a získal s ním šest titulů. Poprvé se stal mistrem světa v roce 2008 v McLarenu.

Od Hamiltonovy porážky v posledním kole finále sezony 2021 v Abú Zabí ale kralují ve formuli 1 Max Verstappen a tým Red Bull. Dříve dominantní Mercedes je nyní jen v jeho stínu a Hamilton už dvě sezony nepoznal radost z vítězství ve Velké ceně, jímž by rozšířil svou rekordní sbírku 103 prvenství.

Ve Ferarri Hamilton nejspíš vytvoří jezdeckou dvojici s Charlesem Leclercem. Monacký pilot minulý týden prodloužil v Maranellu kontrakt. V současnosti je druhým pilotem italského týmu Španěl Carlos Sainz.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme