Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?

ověřil/a Mgr. Barbora Matějčková
Komentáře
1
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Říká se, že polévka je “grunt” – i výzkum potvrdil, že před hlavním jídlem může mít své opodstatnění.

U polévek, stejně jako u jakéhokoliv jiného jídla záleží zejména na množství a kvalitě použitých surovin.

Polévky mohou být vhodným pomocníkem při hubnutí, ale i nabírání hmotnosti.

Historie polévek

Kdo uvařil první polévku na světě je dnes obtížné zjistit – pravděpodobně se jedná o období starší doby kamenné, a to na území dnešní Číny. Zahanbit se ale nenechala ani Česká republika, a i zde se v lokalitě Pavlov nalezly varné jámy. Příprava zřejmě původně probíhala tak, že se na ohni nahřáté kameny vhazovaly přímo do vody, která se tak přivedla k varu. 

Mnohé mediální zdroje uvádějí, že prvním přímým důkazem konzumace určitého druhu polévky je hroší polévka, a to z doby 6000 let před naším letopočtem. Tato informace sice však nemá spolehlivý zdroj, i tak ale lidé jistě přijímají s povděkem, že se dnes paleta příchutí polévek značně rozšířila. Proč byste ale o zařazení polévky do jídelníčku měli vůbec uvažovat? 

6 benefitů konzumace polévek

1. Obsah zdraví prospěšných látek

V závislosti na použitých ingrediencích mohou být polévky velmi efektivní strategií, jak do svého jídelníčku dostat mnoho zdraví prospěšných látek. Jednou z nejčastějších přísad v polévce je zelenina, která vaše jídlo obohatí nejen o vlákninu, ale také minerální látky či vitaminy – v tomto případě však dbejte na to, abyste polévku nevařili zbytečně dlouho. Některé vitaminy totiž nejsou tepelně příliš stabilní a při dlouhém vyvařování se jejich obsah znatelně snižuje (např. vitamin C, vitaminy B1, B2 nebo B9). 

V poctivém masovém vývaru najdete také kolagen, a po přidání masa, vajec nebo luštěnin můžete svůj jídelníček obohatit ještě o bílkoviny. Prospěšné látky se pak mohou nacházet i v koření – jestliže vyhledáváte orientální chutě, zkuste polévku dochutit kurkumou, která obsahuje kurkumin. Pro lepší využitelnost kurkuminu nezapomeňte ani na černý pepř, který mnohonásobně zvýší jeho vstřebatelnost v těle. Chcete se o kurkuminu dozvědět více? Vše najdete v článku Kurkumin: účinky na zdraví, dávkování a možná rizika. 

2. Rychlé a levné jídlo 

Polévka může být velmi rychlým a elegantním způsobem, jak si připravit nutričně bohaté a vyvážené jídlo i v případě, že nestíháte, nebo nemáte zrovna plnou ledničku. Stačí vám totiž téměř jakákoliv zelenina, kterou můžete nakrájet na kousky a nebo rozmixovat. Jako zdroj sacharidů přidejte brambory, těstoviny, rýži či jiné (pseudo)obiloviny – pohanku, kroupy nebo třeba quinou. Případně vám k polévce může stejně dobře posloužit i krajíc chleba. Jak již bylo zmíněno v předchozím bodě, bílkoviny doplníte nejlépe masem, vejcem nebo třeba luštěninami. Nemáte‑li nic z toho zrovna po ruce, vyzkoušejte krajíc chleba zapečený se sýrem, který pak můžete namáčet do polévky – fantazie!


A na závěr tuky – zeleninu můžete pro lepší chuť osmahnout na troše másla nebo oleje. Hledáte‑li zdroj zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin a dalších prospěšných látek, můžete si polévku na talíři zakápnout také extra panenským olivovým, dýňovým, sezamovým či lněným olejem. 

3. Hydratace

K udržení optimálního zdraví i kognitivních funkcí je důležité dodržovat pitný režim. Podle doporučení 30–45 ml tekutin/kg tělesné hmotnosti denně, což je u 70 kg člověka asi 1,2–3,2 l, se může tento příjem zdát obtížně splnitelný. Nezapomínejte ale, že do tohoto množství se započítávají i tekutiny získané z potravin, kdy vám nejlépe poslouží ovoce, zelenina, mléčné výrobky a samozřejmě také polévky. Nejběžnější porce polévky v restauraci je cca 330 ml, a pokud si doma naložíte ještě o něco plnější talíř, nebo si porci přidáte, hravě tyto instrukce splníte. 

National Council of Aging doporučuje pro zajištění správné hydratace ve vyšším věku mimo jiné právě i polévky – u starších lidí totiž postupně slábne vnímání žízně, takže průběžný příjem tekutin během dne je pro ně velmi důležitý. 

4. Zužitkování zbytků z kuchyně 

I vy možná někdy kroutíte hlavou nad tím, co všechno se vyhodí v supermarketech nebo restauracích. Pravdou však je, že nejvíce potravinového odpadu produkují právě domácnosti, a to s velkým náskokem oproti výrobě, službám, obchodům i prvotnímu pěstování a chovu. 

Polévek existuje nespočet druhů, a finální podobu vašeho jídla můžete naprosto přizpůsobit tomu, co máte zrovna doma. Jestliže vám doma v misce pomalu měkne mrkev či rajčata, můžete z nich vykouzlit úžasně chutný krém. Do vývaru využijete zbytky masa i brambor, a jestli máte ve spíži od všeho akorát tak hrst, jasnou volbou bude hrstková polévka. 

5. Zvýšení pocitu nasycení

Polévky jsou skvělým pomocníkem do diety i do období přibírání na hmotnosti – jak je to možné? Vývary plné zeleniny zajistí příjem vlákniny a talíř polévky navíc částečně váš naplní žaludek. Roli hraje samozřejmě také obsah bílkovin a komplexních sacharidů, které efekt sytosti ještě podpoří. Výzkum doktorky Flood a kolegů poukazuje na to, že konzumace polévky před hlavním jídlem vede ke snížení pocitu hladu, dřívějšímu nasycení a v konečném důsledku tak ke konzumaci nižšího množství jídla a tedy i kalorií.

Pokud se ovšem snažíte zhubnout, zapomeňte na rádoby efektivní “polévkové diety”, kdy vyřadíte všechna ostatní jídla. Dbejte naopak na to, aby byla vaše strava co nejpestřejší a obsahovala všechny důležité látky. Polévkami si pak můžete dopomoci k vyšší sytosti a lepší adaptaci na redukční jídelníček.  

A jak je to s tím nabíráním? Polévky mohou pomoci i s vytvořením energetického nadbytku – zde se však bude jednat hlavně o husté a krémové polévky, do kterých můžete pro navýšení energetické hodnoty přidat třeba smetanu. Při výběru konkrétního receptu tak bude vždy záležet především na vašem cíli. 

6. Jasné comfort food

Kdo by teď v zimě nemiloval ten pocit, kdy se zabalí do deky s horkou miskou voňavé a výživné polévky. U tzv. comfort food dochází během konzumace k uvolnění dopaminu zapojeného v systému odměn a výsledkem je pak příjemný pocit, který si chcete co nejdříve zopakovat. 

U comfort food hraje roli také zapojení limbického systému – např. pokud máte určitý typ jídla spojen s emocemi či vzpomínkami. Příkladem jsou typicky zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku nebo soli, jako je pizza nebo čokoláda. Ukazuje se však, že stejně dobře tento účel splní i potraviny s nižší kalorickou hodnotou a vyšším obsahem prospěšných živin – např. ovoce nebo právě polévky. 

Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Image by stockking on Freepik

Na co si dát u polévek pozor? 

Stejně jako u jakéhokoliv jiného jídla, bude i u přípravy polévek záležet na množství a kvalitě vstupních surovin. Co se týče navýšení energetické hodnoty, opatrní byste měli být zejména s množstvím potravin bohatých na tuky – máslo, smetana nebo třeba slanina. Jestliže to s těmito surovinami přeženete, polévka se může rázem změnit v kalorickou bombu, což vám může dobře posloužit v případě nabírání hmotnosti, v případě hubnutí vám ale budou vyhovovat spíše vývary. 

Je také třeba poznamenat, že velký rozdíl je i přípravě domácí a instantní polévky. V “pytlíkových” polévkách můžete oproti domácím očekávat nižší obsah vlákniny, vitaminů i minerálních látek, a naopak vyšší obsah soli či nasycených mastných kyselin (záleží samozřejmě na konkrétním výrobku). Neznamená to samozřejmě, že si musíte instantní polévky zcela odpírat, je však vhodné zaměřit se na složení a případně si ji “vylepšít” přidáním zeleniny nebo třeba luštěnin. 

Tipy na výživné a chutné polévky

Jak už bylo řečeno výše, fantazii se při přípravě polévek meze nekladou. Pro inspiraci si však můžete prohlédnout několik osvědčených receptů z naší "Aktin kuchařky". Výhodou je, že u každého receptu máte uvedeny u nutriční hodnoty, takže budete hned vědět, zda si můžete polévky naložit plný talíř, nebo ji dát spíše “na chuť”. 

Česká klasika

Světové chutě ve vaší kuchyni

Exotika

Co si z toho vzít? 

Polévka je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z kuchyně, zahřát se zevnitř a dostat do sebe pořádnou porci zeleniny i tekutin. Podle výzkumu dokonce zvyšuje pocit sytosti, a tím snižuje celkové množství snědeného jídla. 

Důležitou roli hraje množství a kvalita vstupních surovin. I při přípravě polévky byste si proto měli vždy uvědomit, jaké jsou vaše cíle a jaká velikost porce pro vás bude ideální. 

Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Do krabiček si snadno připravíte jídlo, které máte rádi a zároveň máte pod kontrolou jeho kvalitu, množství a složení, což pomáhá snadněji a efektivněji hubnout. Vzorový jídelníček na celý týden najdete uvnitř článku.
Kolik vody denně musíme vypít?
Kolik vody denně musíme vypít?
Jedni tvrdí, že pitný režim je základ a druzí jsou přesvědčeni, že je to jakási podivná "lobby". Kde je tedy pravda? Má, nebo nemá pitný režim svá opodstatnění?
Chcete hubnout, nabírat svaly nebo jen zdravěji jíst? Spočítejte si makra vzhledem k vašemu cíli
Chcete hubnout, nabírat svaly nebo jen zdravěji jíst? Spočítejte si makra vzhledem k vašemu cíli
Spočítejte si energetický příjem a makroživiny vzhledem k vašim cílům. Hubněte, nabírejte svaly nebo zlepšete výkonnost. Záleží na vás.
Zdravá strava nemusí být drahá. Jak jíst zdravě a levně?
Zdravá strava nemusí být drahá. Jak jíst zdravě a levně?
Již dávno neplatí, že zdravá strava je drahá. Ukážeme vám, jak si plnohodnotný jídelníček poskládat levně a zároveň chutně.
Kurkumin: účinky na zdraví, dávkování a možná rizika
Kurkumin: účinky na zdraví, dávkování a možná rizika
Kurkumin se považuje za jednu z nejúčinnějších látek obsažených v koření kurkumě. Jak konkrétně může působit na lidské zdraví, jaké množství konzumovat a existují nějaké vedlejší účinky?
Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení
Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení
Obal toho o potravině mnohdy prozradí víc, než by se na první pohled zdálo. Právě tyto informace vám totiž pomohou se rozhodnout, zda je výrobek vhodný pro konzumaci, nebo by měl raději zůstat v regálu. A že si s tím nevíte rady? Právě pro vás je tu dnešní článek.
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Každý z nás má bezpochyby nějaké jídlo, které jej v mžiku vrátí do dětských let, pohladí po duši a zvedne náladu. Proč se vlastně po snědení comfort food cítíme dobře, a může nadměrná konzumace takových jídel představovat riziko?
10 jednoduchých kroků, jak neplýtvat potravinami
10 jednoduchých kroků, jak neplýtvat potravinami
V evropske unii se ročně vyplýtvá asi 88 milionu tun potravin, přičemž Největší Ztráty vznikají u konečných spotřebitelů - tedy u nás. Proč je plýtvání potravinami problém a jak s ním bojovat pomocí Několik jednoduchých kroků?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!