Šéf unijní diplomacie Borrell přijel do Kyjeva

foto Ilustrační foto - Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na tiskové konferenci v Kyjevě 1. října 2023.

Kyjev - Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že přicestoval na avizovanou návštěvu do Kyjeva. Jednat bude o vojenské a finanční podpoře Ukrajiny i o jejím reformním úsilí na cestě do Evropské unie.

"Přijel jsem, abych s našimi ukrajinskými přáteli diskutoval o neochvějné podpoře Ukrajiny ze strany EU - po vojenské stránce, po finanční stránce díky novému balíku dlouhodobé pomoci Ukrajině a také o reformách na cestě do EU," napsal Borrell na sociální síti X.

Připomněl, že od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru 2022 je v Kyjevě už počtvrté.

Minulý týden prezidenti a premiéři členských zemí na mimořádném summitu EU v Bruselu - poté, co překonali odpor maďarského premiéra Viktora Orbána - jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Rozhodnutí označili za silné poselství adresované Rusku.

Šéf unijní diplomacie cestu do ukrajinské metropole avizoval při své pondělní návštěvě Polska. Zopakoval své výzvy k větší pomoci zemi napadené Ruskem; Evropská unie by podle Borrella měla Ukrajinu podporovat "všemi prostředky".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 5. června 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď