Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

V mix-štafetě nechybí Krčmář a Davidová. Co se stalo Marečkovi na tréninku?

Čekání je u konce, světový šampionát v biatlonu může konečně v plné palbě začít. A startuje závodem smíšených štafet, do něhož nastoupí Češi ve složení Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Přímý přenos sledujte od 16:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

O účasti dvou nejlepších českých biatlonistů Michala Krčmáře a Markéty Davidové nebylo příliš pochyb. "Tam jsme se úplně nerozhodovali. Muselo by tam nastat něco zvláštního, třeba viróza. Oba jsou dlouhodobé opory týmu," řekl kouč mužské reprezentace Michael Málek. Krčmáře ovšem trápí ječné zrno na střeleckém oku.

Z širšího výběru následně vypadli Jonáš Mareček a Tereza Voborníková. "Mezi Jonášem a Tomášem (Mikyskou) jsme se rozhodovali dlouho. Jony měl na tréninku trochu nehodu a cítil drobnou bolest v zádech, byl z toho trochu nesvůj, nic vážného to není, ale dostal přednost Mikyska," řekl Málek.

U žen bylo podle něj rozhodování podobné. "Jislové se dařilo na tréninku, dobře reagovala na vítr při střelbě, proto bude finišmankou právě ona, je stabilní a rychlá střelkyně," vysvětlil Málek.

"Myslím, že je to naprosto logické. Jonáš to nechce pokoušet, jestli Jessica vypadala perfektně, je to výborné. Tomáš je člověk, na kterého jsem osobně velmi zvědavý, jak se popasuje s tou špičkou," řekl expert ČT sport Vlastimil Vávra.

Pro českou sestavu může být motivací bronz jejich krajanů před jedenácti lety. "Mít dobrý vstup do šampionátu je samozřejmě dobré, ale nikde není řečeno, že první úspěch může garantovat celé mistrovství světa," upozornil sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Smíšená štafeta patří k nejúspěšnějším českým disciplínám. Před jedenácti lety v ní získali Češi ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec v Novém Městě na Moravě bronz. Také tento úspěch pomohl odstartovat biatlonový rozmach.

V roce 2015 bylo kvarteto, v němž Soukupa nahradil Michal Šlesingr, ve finském Kontiolahti zlaté. Před čtyřmi lety získali Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Moravec a Krčmář bronz v Anterselvě. Jde o poslední týmový úspěch české biatlonové reprezentace na světových šampionátech.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Loni na MS v Oberhofu obsadili Češi ve složení Tereza Voborníková, Davidová, Krčmář a Mikyska páté místo. V této sezoně byl tým trenérů Málka a Egila Gjellanda v Östersundu pátý a v Anterselvě šestý. Zvítězili Francouzi a Norové.

"Je vždy super, když se vám podaří úvodní závod, pro naladění týmu. Najednou to začnete vnímat jinak a vidíte, jak to jde. Ale ten, kdo v tom kolotoči chvíli je, ví, že vám to nedává záruku. Jeden může zachybovat a štafetu to posune úplně někam jinam. Přesto i koukáte na individuální výkony a děláte si podle úseků monitoring, jak na tom kdo je," podotkl Rybář.

Zlato budou obhajovat Norové, kteří jsou znovu největšími favority. Druzí loni skončili Italové a třetí Francouzi. Do boje o cenné kovy se chtějí zapojit také Švédové, Němci nebo Švýcaři.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články