Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Co přinesl CES 2024? Robotickou chůvu i chytrý překladač Nové

Technologický festival CES (Consumer Electronics Show) odehrávající se v Las Vegas již tradičně představil mnoho dechberoucích novinek. Některé byly značně praktické, jiné pobavily publikum a nad dalšími lidé jen kroutili hlavou. Hvězdnou roli přitom na letošním ročníku sehrála umělá inteligence, jež značně rozšířila možnosti využití vystavovaných přístrojů a spotřebičů.

Jaké fascinující technologie byly na veletrhu k vidění? A co nejvíce zaujalo nás?

Blog ITnetwork.cz

Auto, které umí jezdit do stran

Jedním z předních exponátů celé výstavy byl bezpochyby automobil MOBION od společnosti Hyundai, který ovládá takzvanou „krab walk“ (krabí chůzi). Jak se můžeš přesvědčit v následujícím videu, díky schopnosti vytočení všech čtyř kol dokáže vozidlo provádět jedinečné manévry, jako je diagonální jízda, pohyb do stran i otáčení o 360° v omezeném prostoru. To je skvělá zpráva pro všechny, kdo mají problémy s podélným parkováním.

Novinky pro chytrou domácnost

Mnoho vystavených produktů patřilo do skupiny technologií pro chytrou domácnost. Byl zde například robotický vysavač od společnosti Roborock s hlasovým asistentem „Hello, Rocky“. Díky němu mohou uživatelé robota ovládat, aniž musejí přejít do aplikace. To je údajně velká výhoda pro starší lidi, kteří prý upřednostňují hlasové ovládání.

Společnost Oclean X Ultra S pak představila svůj chytrý zubní kartáček se zabudovaným displejem a umělou inteligencí. Pomocí něj získáš už během dentální hygieny okamžitou zpětnou vazbu. Zjistíš například, která místa jsi vynechal, jestli si zuby čistíš správně nebo jestli používáš dostatek pasty.

Zaujal nás i chytrý domácí zámek od firmy Luckly, jenž pro odemknutí používá skener obličeje jako v klasických amerických filmech o tajných agentech. Technologie si přitom dokáže zapamatovat až 100 různých obličejů lidí, kteří tak budou mít ke dveřím přístup.

Na veletrhu pak bylo již tradičně k vidění mnoho různých chytrých a vytuněných televizí. O tom, že černá obrazovka visící na zdi je už jen přežitek, se publikum snažila přesvědčit třeba společnost LG. Právě ta totiž představila novou průhlednou televizi, která je navíc ještě bezdrátová. Jak můžeš vidět v následujícím videu, toto zařízení může snadno sloužit i jako netradiční designový doplněk do bytu.

Užitečného pomocníka na cestování pak představila společnost Vasco Electronics, která vystavovala svá speciální sluchátka s umělou inteligencí. Ta dokážou v reálném čase překládat až ze 49 jazyků, čímž mohou výrazně usnadnit komunikaci lidí z různých zemí.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Technologie pro domácí mazlíčky

Letošní ročník CES nabídl mnoho produktů také pro naše chlupaté kamarády. Zajímavou novinkou byl například malý rozkošný robot ORo s umělou inteligencí od společnosti Ogmen Robotics. Ten díky zabudovaným oboustranným reproduktorům a interaktivnímu videu umožňuje páníčkům na dálku kontrolovat svého mazlíčka a vydávat mu i pamlsky. Robot se postupně naučí porozumět chování daného pejska a v případě potřeby jej pak dokáže snadno uklidnit nebo snížit pocit jeho úzkosti během doby, kdy jsou páníčci mimo domov.

Další novinkou pak byl speciální obojek, který svými schopnostmi připomíná dnes již běžné fitness náramky. Páníček pomocí něj může kontrolovat pohyby zvířete v reálném čase, jeho srdeční tep, spánek, chuť k jídlu, nebo dokonce i štěkání. Podle výrobce technologie Invoxia se jedná o ideální prevenci, neboť údaje z obojku mohou veterinářům posloužit při diagnóze různých nemocí.

Třetí technologii ocení především majitelé koček, ušetří jim totiž spoustu smradlavé práce. Litter-Robot od společnosti Whisker funguje jako kočičí záchod, který dokáže lépe regulovat zápach. Majitel zvířete navíc nemusí trávit čas s nepříjemným vyhazováním podestýlky. Svou kapacitou pak zařízení vystačí až pro čtyři kočky.

Poslední pomocník s názvem Flappie je rovněž ideální především pro majitele koček, které rády loví myši či ptáky a ještě raději se pak svou trofejí pochlubí doma. Tato speciální dvířka totiž dokážou pomocí umělé inteligence detekovat mrtvá zvířata, takže kočku, která je má v tlamě, nepustí dovnitř domu. Na druhou stranu už ale dvířka nezabrání tomu, aby kocour nechal svou kořist přímo před vchodem.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 8. února 16:45
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity