Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

První slova nového šéfa ukrajinské armády: Syrskyj řekl, co potřebuje k vítězství nad Ruskem

Autor: ČTK - 
9. února 2024
13:08

Cesta Ukrajiny k vítězství ve válce s Ruskem je podmíněna neustálými změnami a inovacemi ve způsobu vedení boje, uvedl v příspěvku na platformě Telegram nový hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Vyzdvihl technologické prvky, jako jsou drony nebo prostředky elektronického boje. Za hlavní hodnotu ukrajinské armády označil životy a zdraví vojáků.

Na programu jsou nové úkoly. Především je to přehledné a podrobné plánování akcí všech vojenských orgánů velení... s přihlédnutím k potřebám fronty ohledně nejnovějších zbraní dodávaných mezinárodními partnery,“ napsal generálplukovník Syrskyj.

Hlavním úkolem vojenské logistiky podle něj zůstává rychlá a efektivní distribuce všeho potřebného bojovým jednotkám.

Úkolem velitelství na všech úrovních je znát všechny potřeby na frontě bez výjimky a zvládat situaci v každé její oblasti,“ pokračoval Syrskyj, který dále zmínil potřebu rovnováhy mezi plněním bojových úkolů a obnovou jednotek. V prohlášení také poděkoval ukrajinským vojákům, kteří už skoro dva roky brání svou zemi před ruskou vojenskou agresí.

Syrskyj, který až dosud působil jako šéf pozemních sil ukrajinské armády, se stal ve čtvrtek hlavním velitelem ukrajinských vojsk a nahradil v čele generálního štábu generála Valerije Zalužného. Prezident Volodymyr Zelenskyj, který o změně informoval, označil Syrského za velitele se zkušenostmi z úspěšné obrany Kyjeva na počátku války i z úspěšné předloňské protiofenzivy v Charkovské oblasti. Podle agentury AP je osmapadesátiletý Syrskyj od roku 2013 zapojený do snah přizpůsobit ukrajinskou armádu aliančním standardům.

13:46
Dnes
!

Na novém sankčním seznamu EU vůči Rusku bude i platforma Voice of Europe, řekla v ČT Jourová. Česko chce dostat na seznam i podnikatele Marčevského.

13:32
Dnes
!

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.

„Na novém velvyslanci intenzivně pracujeme. Současný pan velvyslanec byl už odvolán. Věřím, že nový velvyslanec ČR se jednoho dne objeví,“ řekl Lipavský na Nově. Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé. Podle dřívějších spekulací médií by mohl do Moskvy nastoupit diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

13:02
Dnes

Ruské síly zaútočily na vesnici Mychajlivka v Pokrovském okrese Doněcké oblasti , přičemž zranily tři osoby, informovala regionální prokuratura.

Zobrazit celý online
Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa