Na workshopu HA-NA-MI v Česko-japonském kulturním centru v Ostravě jsem se poprvé setkala s tématem Tří přátel zimy. Se zaujetím posílám dál...

Tři přátelé zimy - borovice, bambus a slivoň - jsou pro východoasijské umění tradičním výtvarným a kulturním motivem.

  • Borovice, bambus a slivoň jsou tři rostliny, které dokážou odolávat chladu. I v nepříznivém období zimy a sněhu si zachovávají svou vitalitu.
  • Společně jsou symbolem odolnosti, vytrvalosti, nezlomnosti a odhodlání v čase, kdy vše vadne a uvadá - a člověku zbývá jen několik nejvěrnějších přátel. Jsou symbolem věrného přátelství. 

svíčka v dóze "Dlouhověká borovice" od HA-NA-MI, Fler.cz

 

Borovice = vytrvalost a stálost

Je jedním ze stromů, které v zimě neomrzají a zvládají i nepřízeň počasí. Její odolnost, se kterou přežívá na strmých skalách, vystavena proměnlivosti a výkyvům počasí, s pokrouceným kmenem a větvemi, je člověku povzbuzením v těžkých chvílích.

Je vnímána jako nejdokonalejší strom, symbol stálosti a vnitřní síly, spojující člověka s nesmrtelností.

Co říkají o borovici Keltové?

(Zdroj: Šaman.cz » Stromoskop » Borovice a její znamení)

Borovice patří mezi nejstarší stromy, které v našich zemích rostou již desítky tisíc let. Keltové říkali o borovici, že je „matkou moudrosti“, snad díky své veliké skromnosti a vytrvalosti, se kterou tento strom dokáže růst doslova ze skály.

Jiný přídomek borovice zněl „ohnivý strom“, to proto, že tehdy lidé používali borové pryskyřičnaté dřevo na výrobu loučí. A je považována také za strom zdraví. Již jen pohyb v letním borovém lese, kdy vdechujeme slunečním světlem odpařené borové silice, má léčivý účinek na všechny plicní choroby od nastuzení až po bronchiální astma.

Borové silice obsažené v koupeli nebo v masážních olejích jsou vynikajícím přípravkem proti revmatismu a poruchám prokrvení. Méně se už ví, že kouř z pálené borovice má dezinfekční účinky a zabraňuje hnilobě. Vykuřování má vliv například na pomalejší zkázu potravin. Zajímavé je také to, že tento kouř obsahuje hodně volných iontů a působí blahodárně například proti únavě a stresu. 

dárková sada na sushi "Bonsai lover" od HA-NA-MI, Fler.cz

Espresso 50ml, Borovice a letící jeřábi od Křak, Fler.cz

Prostírání lněné "borovice" (set - 4ks) od ververdesign

sukně lněná ...... vel. XL od  respecto, Fler.cz

Náušnice Borovice-florentská mozaika, Ag 925/1000 od Izovella

Menší rolovací batoh - Borový les od matamity, Fler.cz

Přírodní obrazy - Ve stínu borovice 2 od drahuska56, Fler.cz

pastel Borový les od reimari, Fler.cz

náhrdelník hedvábí a dřevo od D.FELIX, Fler.cz

autorská fotomontáž Borovice od RS photogallery, Fler.cz

 

Bambus = nezlomnost, pružnost a síla

Stejně jako borovice zůstává i bambus ve své vlasti po celý rok zelený, neshazuje listy. Obě rostliny jsou řazeny k principu jang. Kolénka bambusu jsou tradičně viděna jako rezervoár životní síly čchi. Dutý vnitřek jeho stébel vede k taoistické filozofii. (Tao může pochopit jen člověk s dokonale prázdným, ničím nezatíženým nitrem.)

Dokáže se ohnout před náporem větru, aniž by se zlomil, proto si zaslouží obdiv. 

Bambus není strom, ale travina. Patří do čeledi lipnicovitých. Největší druhy dorůstají do výšky až přes 40 metrů. Bambus slouží jako mnohostranný materiál pro podobné účely jako dřevo. Může být použit pro konstrukci staveb, výrobu nástrojů, nábytku, ale i papíru a oděvů, nebo také jako potravina.

I bambusy kvetou. A to podle druhu jednou za 40 – 130 let. Kvůli tak dlouhému časovému období je kvetení bambusů stále málo probádané. Květ bambusu má podobný vzhled jako u ostatních lipnicovitých travin. Kvetení u bambusu způsobuje poškození až úhyn rostlin.

Bambusy množené odkopky od mateční rostliny kvetou po celém světě ve stejnou dobu. Kvetení probíhá většinou několik let, takže pokud se dozvíme, že nějaký druh začal kvést v Číně, můžeme to brzy čekat i u nás. 

(Zdroj: Bambusář.cz » Kvetení bambusu)

Japonská tušová malba sumi-e "bambus No.1" od Capi.mizuhiki, Fler.cz

Košík "bambus" - menší od Lucky-design, Fler.cz

Dopisní sada & monogram *Bambusy* od Ateliér Kůlna, Fler.cz

Triko bambusové "KŘÍDLA" od ververdesign, Fler.cz

Bambusový háj - autorská fotografie od Overtherainbow, Fler.cz

Enkaustika Bambus od dupky, Fler.cz

BAMBUSOVÝ OVERAL VARIO NA ZAVAZOVÁNÍ od bamwoo.boutique, Fler.cz

 

Slivoň = odhodlání a obnova

Slivoň ume neboli meruňka japonská (Prunus mume) rozkvétá již koncem zimy, často ještě pod sněhem, jako předzvěst jara a obnovy. Její půvabné, křehké, voňavé květy jsou harmonickým spojením prvků jin a jang. Pět korunních plátků v jejím květu symbolizuje pět druhů požehnání - štěstí, zdraví, mír, dobro, dlouhý život. Vzhled květů dodává člověku odvahu, duševní čistotu a morální povznesení. Když opadávají, připomínají pomíjivost lidského života.

Rod Prunus je velice druhově bohatý. Spadají do něj slivoň, broskvoň, meruňka, višeň, třešeň, mandloň, sakura, ... Vzhledem ke specifikaci této východoasijské dřeviny se u ní raději zastavím.

Slivoň ume má domov ve východní Asii, kde je hojně pěstována a velmi oceňována coby stará, kulturně významná okrasná a ovocná dřevina. Je to nízký, opadavý, obvykle hustě zavětvený strom, zřídka i keř, dorůstající výšky zhruba 4 metrů. Na rozdíl od jiných slivoní jde o dlouhověkou dřevinu, existují jedinci staří údajně až tisíc let. Listy jsou vejčité nebo eliptické, špičaté, s jemně pilovitým okrajem, 4–8 cm dlouhé a 2–5 cm široké. Raší až po odkvětu. Květy jsou oboupohlavné, s pěti korunními plátky a kalichem formujícím úzkou češuli. Květy mají v průměru zhruba 2–2,5 cm, jsou sytě růžové, načervenalé nebo bílé a výrazně voní. Plodem je peckovice o průměru asi 2–3 cm, s boční rýhou, ve zralosti žlutá nebo načervenalá, se žlutou dužinou, dozrávající v časném létě.

Plody mají všestranné využití v tradiční východoasijské kuchyni a medicíně, především pro výrobu ovocných šťáv, omáček, džemů, sirupů, dochucovadel a likérů - u nás známe umeboši, umeocet. V medicíně jsou plody ceněny pro antiseptické působení.

Ve staré Číně byla tato slivoň jednou z nejoblíbenějších rostlin a je často vyobrazována v umění a poezii. Její půvabné, příjemně vonící květy, rozkvétající mezi prvními dřevinami, byly považovány za symbol vytrvalosti, naděje, ale též krásy, čistoty a její křehkosti a pomíjivosti, a dodnes jsou ve velkém veřejně obdivovány v rozkvetlých parcích. V konfucianismu byly symbolem počestnosti a dobrých mravů.

V Japonsku je slivoň ume vedle sakury nejoblíbenějším symbolem jara - svátek hanami.

strom SAKURA mechový od Marcela Doušková, Fler.cz

Originální pánská kožená peněženka od PS-Dragonfly, Fler.cz

Dolce Vita (ručně vyšívané pouzdro) od alrepi, Fler.cz

Kvetoucí sakury, náhrdelník od krásenka, Fler.cz

vitráž "Větvička Sakury" od skloplus, Fler.cz

Cínovaná obruč Sakura od LENKA BLAZA, Fler.cz

Povlak na polštář SAKURA růžová od by OMO, Fler.cz

Sakury - obrázek v klip-rámu od Tynnnka, Fler.cz

Sakura...  od macioza, Fler.cz

pohlednice „ pod kvetoucí třešní “ od nakreslila, Fler.cz

povlak Svátek sakur od eMart, Fler.cz

Originální svatební šaty s motivem sakury od barunkulus, Fler.cz

Skleněné srdce "Ráno pod sakurou" od HA-NA-MI, Fler.cz

 

Panenka Yoko od Lollipop Kids, Fler.cz

 

V korejské básni od Kim Yuki...

(1580–1658) jsou tito tři přátelé z rostlinné říše spojeni, aby zdůraznili vzájemný kontrast:

Slivoni zjara, nač se chlubit krásnými květy;
pohleďte na starou borovici a zelený bambus ke konci roku.
Co může změnit jejich ušlechtilou vznosnost a živoucí zeleň?

 

V Japonsku jsou tři přátelé zimy spojováni především s Novým rokem a jsou zobrazováni na novoročních pohlednicích, stejně jako jsou zakomponováni do obalů a tvarů tradičních cukrovinek. V konfucianismu jsou oceňováni coby předobrazy ctností vznešeného, ušlechtilého člověka, který odolává svodům a nástrahám.

Zápisník s japonskou kaligrafií - Secu gekka od Cesta psaní, Fler.cz

Velká váza "Tři přátelé zimy"  od HA-NA-MI, Fler.cz

Děkuji Ha-Na-Mi a Česko-japonskému kulturnímu centru v Ostravě za inspirativní přednášku a workshop. Pořád je co objevovat, učit se a nechávat se překvapit. 

Děkuji všem tvůrcům.

 

Borovice, bambus a slivoň jsou přátelé zimy.

Můžeme to zkusit také - vytrvat, nezlomit se a dokázat i kvést.

Květ

 

 

Redakční dovětek:
Jak jsme vám v MAGu slíbili, když budete pilně psát blogy, budeme ty pěkné vytahovat na oči širokému obecenstvu do MAGu. A jak jsme slíbili, plníme :-). Takže - pište blogy!

Úvodní foto: Obrázek "Tři přátelé zimy" k zarámování A4 od HA-NA-MI, Fler.cz