Dny se prodlužují, jaro se blíží, a tak je tady nový jarní Kreativ! Naše šikovná dekorstylistka spolu se svým manželem zvládne vyrobit a zkrášlit asi všechno. Tak jsme je poprosili, aby do každého čísla připravili nějaký svůj spolehlivý návod. Nu a když je to tento týden na Fleru také o dřevu :), tak tady máme jeden dřevem vonící návod z aktuálního čísla pro vás.

Potřebujete:

  • skříňku z masivního dřeva se zásuvkami (tahle je minikomoda Moppe, IKEA)
  • smrkovou nebo borovicovou spárovku (tato měla rozměr 440 × 200 × 18 mm)
  • bílou a tmavě šedou barvu
  • brusný papír hrubosti 120
  • lepidlo na dřevo
  • úchytky

Na patinování Martina radí použít skříňku ze smrkového nebo borového masivního dřeva. „Stačí, když budou z masivu čela zásuvek a korpus, tedy části, které jsou vidět,“ říká Markéta. „Pokud chcete vzít starší skříňku, nejdříve ji opravte, jestli je to potřeba, a dřevo obruste. U nové skříňky, která nemá žádnou povrchovou úpravu, to dělat nemusíte.“

Korpus i zásuvky natřete bílou barvou a po zaschnutí šedou.

Až zaschne i ta, najděte si kousek rovného dřeva, který vám padne do ruky, a kolem něj obtočte brusný papír hrubosti 120. Obruste jím čela zásuvek a korpus tak, aby vznikl dojem přirozené patiny. Toho dosáhnete tak, že na hranách a rozích barvu obrousíte víc, a zatímco některé plochy zbrousíte lehce, na jiných trochu přitlačíte, aby vynikla kresba dřeva.

Nahoru přilepte desku, která bude vepředu a po stranách přečnívat asi o centimetr. Na vrchní hrany můžete frézou nebo dlátem vytvořit ozdobné osazení. Desku upravte stejně jako zbytek skříňky.

Ještě skříňku můžete přetřít matným lakem nebo tvrdovoskovým olejem, aby si patinu, kterou jste vytvořili, uchovala déle.

Nakonec budete připevňovat úchytky, navrtejte pro ně otvory a do nich je přišroubujte.

Foto Alena Hrbková a Markéta Zindulková

Připravila Markéta Zindulková

 

Dny se prodlužují, jaro se blíží a tak je tady nový jarní Kreativ!

Jestli máte čas na tvoření, potěší vás dárek: návody na háčkování rozkošných zvířátek. Taky si můžete složit papírového králíčka a košíček na vajíčko, zahrát prací bingo a na lednici pověsit "adventní" velikonoční kalendářík.

Naladění na jarní probouzení nového života může obsahovat kakaové sušenky s ovečkou Shaun i roztomilé slepičkové pytlíčky na svačinu. A taky trochu poezie.

Kreativní hospodyně Katka Humlová pro vás tentokrát připravila věneček z proutí ve tvaru vejce, které půvabně doplní čerstvě vyrašené květy.

Celý houf zajíců na vás vykoukne na jarním poli nebo přímo u vás doma. Vytvořte je z látky, z papíru, z kartonu, kraslic nebo kávových filtrů. 

Dekorstylistka Denisa se na jaře nemůže dočkat příletu ptáků z jižních krajin, a tak si i domů nedočkavě vyrobila ptačí dekoraci.

Aromaterapie pro vás určitě není nic nového, ale mohli byste objevit nové způsoby, jak voňavé síly přírody použít.

Vykuřování zní jako praktika, která se hodí spíš do jeskyně než do vašeho domu. Ale nenechte se mýlit.

Pletení na krosienkach je prastará technika, na kterou se zapomnělo. „Nechápu proč, podle mě je geniální, napůl se dělá sama,“ říká Martina, která ji zkusila.

A co ještě? Handmade byznys, Svéhlavička Eliška Krásnohorská nebo akvarelové kraslice, a mnohem víc.

Užijte si předjaří!

Váš Kreativ