Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín

14. 2. 2024

Vláda ve středu projednávala přijetí eura. Do konce října má Národní ekonomická rada vlády (NERV) vypracovat hodnocení přínosů a rizik přistoupení do kurzovního systému ERM II. TOP 09 chce podle šéfky strany a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové euro přijmout do roku 2030.

Vláda ve středu zadala České národní bance a ministerstvu financí, aby vyhodnotily plnění podmínek nutných pro přijetí eura. Zároveň má do konce října NERV vypracovat vyhodnocení přínos a rizik vstupu Česka do kurzového mechanismu ERM II. Koruna by pak musela mít kurz vůči euru maximálně o 15 procent jiný, než bude bude vyhlášená střední hodnota.

"Jsem rád, že už letos bychom měli vědět, jak si ke společné evropské měně stojíme," prohlásil na tiskové konferenci vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09).

"Současná vláda si dala za cíl dát do pořádku veřejné finance, což velmi úzce souvisí s plněním maastrichtských kritérií potřebných ke vstupu do eurozóny. Debata o termínu přijetí eura tak bude dávat smysl až v době, kdy Česká republika všechna potřebná kritéria splní," poznamenal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Nechceme, aby se stala společná evropská měna pouze marketingovým tématem. Cílem TOP 09 je euro do roku 2030 skutečně přijmout," napsala na sociální síti X Pekarová Adamová.

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme