Společnost Sony říká, že systém PS5 vstupuje do "poslední fáze svého životního cyklu"

Znovu nová generace

Společnost Sony říká, že systém PS5 vstupuje do "poslední fáze svého životního cyklu" - PlayStation 5

Poté, co prodeje konzole PlayStation 5 nesplnily očekávání, společnost Sony uvedla, že konzole vstupuje do "poslední fáze svého životního cyklu".

Společnost Sony si stanovila ambiciózní cíl 25 milionů prodaných PS5 během současného finančního roku končícího 31. března 2025, ale nyní svou prognózu snížila na 21 milionů poté, co prodeje PS5 během klíčového prázdninového čtvrtletí 2023 byly nižší, než se očekávalo, a to i přes agresivní propagační akce. Během třetího čtvrtletí současného finančního roku končícího 31. prosince 2024 společnost Sony prodala 8,2 milionu kusů PS5, což je více než 7,1 milionu prodaných kusů ve stejném čtvrtletí předchozího roku, ale na dosažení vysokého cíle to nestačilo.

Podle agentury Bloomberg senior viceprezidentka společnosti Sony Naomi Matsuoka uvedla, že společnost očekává, že tempo prodeje PS5 začne klesat od příštího finančního roku, který začíná v dubnu 2024 a potrvá do konce března 2025.

"Při pohledu do budoucna se PS5 dostane do poslední fáze svého životního cyklu," cituje Matsuoka. "Proto budeme klást větší důraz na rovnováhu mezi ziskovostí a prodejem. Z tohoto důvodu očekáváme, že roční tempo prodeje hardwaru PS5 začne od příštího fiskálního roku klesat."

Systém PS5 byl uveden na trh v listopadu 2020 v době vrcholící pandemie a za tři roky se ho prodalo 54,7 milionu kusů. Letos v listopadu konzole oslaví čtyři roky a vzhledem k tomu, že podle společnosti Sony nyní vstupuje do druhé poloviny svého životního cyklu, myšlenky se nevyhnutelně stočí k nové generaci a PS6.

Jednou z her, která by mohla být určena pro PS6 jako launchový titul, je Physint, návrat Hidea Kojimy k akčnímu špionážnímu žánru. Kojima uvedl, že po Death Stranding 2 a ve spolupráci se společností Sony by měly práce na hře začít "naostro" ve společnosti Kojima Productions. Death Stranding 2 má termín vydání na rok 2025 a na základě nejnovějších vyjádření od Sony pravděpodobně nevyjde dříve než v dubnu 2025. Physint by se pak dal očekávat nejdříve v roce 2026, případně 2027 nebo i 2028. Systém PS4 vyšel v listopadu 2013. PS5 vyšel o sedm let později, v listopadu 2020. Pokud se bude tento vzorec opakovat, vyjde PS6 v listopadu 2027.

Kromě toho společnost Sony uvedla, že do dubna 2025 nevydá žádnou velkou hru ze současných herních sérií, a vyloučila tak v dohledné době velká pokračování sérií jako God of War a Spider-Man.


Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter. Nově nás také najdete na síti Threads.

Pro IGN původně napsal WESLEY YIN-POOLE z IGN US.

V tomto článku
  • Platforma
  • PS5
Další podobné
Komentáře