Úvodní stránka

Pracovní setkání sklářů „Znalosti, řemeslo a dovednosti ruční výroby skla“

Publikováno:
14.2.2024
Autor:
Odbor 31300

Při příležitosti zapsání „Znalosti, řemeslo a dovednosti ruční výroby skla“ na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO se konalo pracovní setkání sklářů.


Dne 6. prosince 2023 byly „Znalosti, řemeslo a dovednosti ruční výroby skla“ zapsány na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Společnou nominaci zpracovalo a podávalo společně celkem šest zemí (Česká republika, Finsko, Francie, Maďarsko, Německo a Španělsko). O zápisu bylo rozhodnuto na 18. zasedání Mezivládního výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví v Botswaně. Hlavními iniciátory nominace byly dva státy, Francie a Německo, které původně zamýšlely zapsat pouze hutní foukání skla a výrobu plochého skla z dutých válců. Jejich návrh se díky aktivitě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou podařilo podstatně rozšířit, a to o zpracování skla u kahanu a o všechny studené techniky. Slavit tak mohou i výrobci foukaných či tažených figurek, rytci, brusiči a malíři skla, ale také výrobci vánočních ozdob, mačkaných bižuterních kamenů nebo hotové bižuterie.

Při této příležitosti se dne 6. února 2024 uskutečnilo v sídle Ministerstva kultury pracovní setkání zástupců jabloneckého muzea, Národního ústavu lidové kultury, Národního pedagogického institutu, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a sklářského odvětví.

V rámci záchovných opatření „Ad 2) Popularizace ruční výroby směrem k veřejnosti“ zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu prezentoval dotační podpory z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost 2021-2027 (OP TAK) a podporu zahraničního obchodu na zahraničních veletrzích a výstavách pro sklářské odvětví.

Informace o setkání a prezentace naleznete v odkazu.

Odkaz https://www.msb-jablonec.cz/novinky/pracovni-setkani-pro-sklare-unesco