V bojích o Avdijivku zemřel český dobrovolník. Podlehl zraněním po minometném obstřelu

Ukrajinský zákop v Donětské oblasti

Bitva o Avdijivku

V bojích u ukrajinského města Avdijivka zemřel český dobrovolník. Úmrtí potvrdilo deníku Blesk ministerstvo zahraničních věcí. Voják, který na straně Ukrajiny bojoval od začátku ruské invaze, měl zemřít na následky minometného obstřelu, informovali jeho spolubojovníci na sociální síti X.

„V nelítostném boji pod Avdijivkou jsme ztratili jednoho z našich, českého dobrovolníka, který se od prvního dne ruské invaze neváhal postavit na obranu svobody a demokracie. Jeho spolubojovníci viděli, jak jeho pozici zasáhl minometný obstřel,“ uvedl na sociální síti X správce profilu Vozím drony na Ukrajinu s tím, že o mrtvém nejsou další zprávy a jeho pozici již obsadili Rusové.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko ostřelovalo Kyjev a další města. Ukrajinské drony zapálily sklad pohonných hmot u Kursku

„Byl to jeden z těch odvážných mladíků, pravý český hrdina, co neváhal nechat za sebou všechno, co měl, vzít zbraň do rukou a vyrazit čelit nepřátelským silám na východě Ukrajiny,“ píše se dále na profilu.

Deníku Blesk potvrdil úmrtí českého občana na Ukrajině mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. „Mohu potvrdit jedno úmrtí českého občana o víkendu u Avdijivky,“ uvedl mluvčí.

Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země. Podle dostupných informací přišel první Čech o život při bojích s ruskou armádou v Donbasu v červnu 2022. Loni v březnu padl druhý dobrovolník. O dva měsíce později zemřel zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbase a poté ho převezli do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Situace v Avdijivce zůstává hrozivá a nestabilní

V Avdijivce nyní zuří surové boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty. Ukrajincům hrozí fatální obklíčení.

Rusko začalo vyvíjet silnější tlak na město Avdijivka – ležící na frontové linii severně od Doněcku – počátkem roku 2023. Ve čtvrtek vyslala ukrajinská armáda do bojů o město další brigádu jako posilu, uvedla ukrajinská média s odvoláním na sdělení samotné jednotky.

„Situace v Avdijivce zůstává hrozivá a nestabilní. Nepřítel pokračuje v rotaci sil a vrhá do města nové síly a prostředky,“ napsala třetí samostatná útočná brigáda v příspěvku nazvaném „avdijivské peklo“. Situace na místě je prý mimořádně kritická.

Obsazení Avdijivky bylo po začátku masivní ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 jedním z nejdůležitějších cílů Kremlu. Horká fáze bitvy o město započala loni v říjnu, kdy ruské síly udeřily na sever, západ a jih od města. Od poloviny října je Avdijivka pod trvalou ruskou palbou.

I přes masivní ruské ztráty dosahovali okupanti dlouhou dobu nepatrných postupů. Začátkem února v Avdijivce propukly krvavé pouliční boje. Město je kvůli masivnímu ostřelování a bombardování z 95 až 98 procent zničeno. Tyto údaje vyplývají ze zpráv, které poskytl šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničující akce Ukrajinců. Z ruské lodi je Caesar salát, pochlubili se záběry z mise

Tagy:
válka zranění minomet smrt invaze Ukrajina Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Daniel Drake