Dřevěný šperk jen málokdo dokáže minout, aniž by se ho dotknul. Ta jemnost a vřelost materiálu, vytvořeného přírodou, je lákavá už na pohled, a tak není divu, že ani v moderních časech nezůstávají dřevěné šperky rozhodně stranou zájmu. A jak se o takový šperk správně starat? Mám se bát, že nevydrží? Nebojte se. I když samozřejmě podléhá zubu času více než třeba chirurgická ocel, stále se bavíme o desítkách či stovkách let při dobrém zacházení.

Změní můj šperk barvu?

Je třeba si uvědomit, že dřevo je přírodní materiál, který se mění v čase. To znamená, že ať jej ošetříte jakkoli, více či méně svou barvu změnit může. Všichni to známe – dřevěný nábytek, který si koupíme, časem také vlivem slunečního světla změní odstín. Zvláště v horkých obdobích, kdy dřevo trpí a vysušuje se.

U šperků změna barvy není zdaleka tak markantní, zvláště pak u těch druhů dřeva, které pro výrobu používám já (tvrdé a exotické dřeviny). Typičtější je pro měkká dřeva (smrk, borovice ap.). Jak moc dřevo barvu změní, tedy závisí na druhu dřeva a také na jeho ošetření – olejem, voskem, lakem a podobně.

Osobně ošetřuji šperky včelím voskem, který zvýrazňuje krásu dřeva, ponechá jeho přirozenou barvu a vytváří dekorativní hedvábně matný ochranný film před vlivy zvenčí – vlhkost, mastnota, sluneční svit… Ovšem ani tato ochrana není všemocná, proto je třeba na to myslet při nošení a péči o šperk a dát na následující tipy.

Tipy pro péči o šperk

  • při mytí rukou (stejně jako sprše či plavání) šperk sundávejte
  • nechávejte šperk v suchu (nepokládejte jej na kraj umyvadla apod.)
  • myslete na to, že do dřeva (případně pryskyřice) lze udělat i oděrky nebo ho jinak mechanicky poškodit, zacházejte s ním tedy jemně a třeba na štípání dříví si ho sundejte, protože při větším tlaku by mohl šperk také prasknout
  • jednou za čas (dle četnosti nošení jednou za 3-6 měsíců) můžete šperk sami ošetřit tenkou vrstvou přírodního bezbarvého oleje nebo vosku

Kam můžu nosit dřevěný šperk?

Dřevěný šperk není třeba sundávat na žádnou z běžných činností a můžete jej nosit kamkoli, ať už se jedná o procházku do města, do přírody, večerní party či jen tak.

Co když se šperk zašpiní?

Když si svůj dřevěný šperk zašpiníte, nezoufejte – pokud jej nebudete čistit zrovna ředidlem, můžete použít v podstatě cokoli. Ideální je jen voda, když ale nestačí, použijte obyčejné mýdlo. Důležité je pak šperk opravdu řádně osušit.

Ať se vám dřevěné šperky dobře nosí a dlouho dělají radost.