Kubáček: Babiš je čertík Bertík a zlatá akcie ANO, premiérem ale nebude. Udělal velkou chybu

Politolog Jan Kubáček

K věci (45)

Andrej Babiš (ANO) je čertík Bertík a politické řemeslo jede úplně na maximum, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle něj ale vysoká podpora hnutí ANO, kterou ukazují volební průzkumy, není tolik jeho práce, jako spíše následek nesplněných slibů vlády. Babiš sice na sobotním sněmu hnutí prohlásil, že chce být opět premiérem, ale podle Kubáčka se tak nestane.

Volební průzkumy přisuzují hnutí ANO podporu voličů kolem 30 procent. Podle politologa Jana Kubáčka za to může i vládní rétorika. „Není ani tak o pečlivé systematické práci Andreje Babiše, ač teda se mu musí nechat, že on je opravdu čertík Bertík, nic nepodceňuje a politické řemeslo jede úplně na maximum, ale jsem přesvědčen, že mu neskutečně pomáhá vláda,“ řekl Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Groteska na sněmu hnutí ANO. Juchelka rozproudil vášnivou debatu o svých kilech navíc

Podle něj je to dáno například nesplněnými sliby vlády, i okopáváním kotníků. „To byla jedna z posledních kvalit vlády Petra Fialy, že drželi svár v šatnách. Teď se ukázalo, že šatny jsou také veřejným tématem. Jsem přesvědčen, že velkou část podpory Andreji Babišovi a hnutí ANO přináší nekompetence a nevůle řešit některé problémy,“ popsal Kubáček.

Na sobotním sněmu hnutí ANO byl Andrej Babiš opět zvolen předsedou a vzápětí prohlásil, že chce opět být premiérem. Podle Kubáčka šlo o vyzývání do boje. „Andrej Babiš chce postihnout dvě témata. Jednak nalákat část potenciálních voličů SPD a uvědomuje si, že by na Karla Havlíčka, Alenu Schillerovou či někoho jiného neslyšeli tak, jak slyší na něj. Druhý rozměr je, že chce namotivovat část voličů k evropským volbám, protože hnutí ANO má dlouhodobě vysokou podporu, ale má velký problém přesvědčit své voliče, aby přišli k evropským volbám, protože oni tam nevidí svého Babiše,“ popsal politolog.

Lídryní ANO do evropských voleb je Klára Dostálová. Podle Kubáčka ale nejde o osobnost, která by přitáhla voliče. „Je to jako v minulosti u ČSSD či ODS. Miloš Zeman a Václav Klaus byli pouze jedni a všichni ostatní byly náhrady. U spousty voličů funguje zlatá akcie hnutí ANO Andrej Babiš,“ řekl Kubáček. Dodal, že evropské volby podle něj budou trochu hlasováním o budoucí vládě a o Andreji Babišovi jako případném premiérovi. „Já ale rovnou říkám, že patřím mezi ty, kteří si myslí, že příštího premiéra Andrej Babiš dělat nebude,“ sdělil politolog. Po sněmovních volbách totiž podle něj dojde k předávání funkcí na nová jména. „Z mého pohledu se bude hrát čistě o to, jestli bude Andrej Babiš něco jako dozor kandidátky, anebo bude třeba hrát o nějakého ‚dílčího ministra‘ na přechodnou dobu,“ dodal Kubáček.

Před volbami se podle něj oživí téma „antibabiš“. „Čím více máte antibabišů, tím více Babišovi mobilizujete voliče. Proto mimochodem moc nechápu a myslím si, že to je strategická chyba, že Andrej Babiš oživil antifialu, protože ono to bude fungovat podobně pro druhý tábor,“ popsal politolog.

Tagy: