Svoboda: KDU-ČSL musí bránit zemědělce i za cenu konfliktu s koalicí. Voliče musí brát ANO

Bývalý ministr zahraničí a diplomat Cyril Svoboda

K věci (47)

Lidová strana musí udělat něco zásadního a bránit zemědělce, řekl v pořadu K věci bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Podle něj by se jeho strana měla odlišit od ostatních politických subjektů a za farmáře bojovat i za cenu konfliktu ve vládní koalici. V příštím týdnu se uskuteční dva protesty zemědělců, které budou namířeny proti politice Evropské unie.

„Podle mě je teď příležitost, aby ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) udělal něco naprosto zásadního, a to i v konfliktu s koalicí, aby ukázal, že lidová strana tvrdě brání zemědělce,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Dovoz obilí z Ukrajiny nás neohrožuje, míní Maier. Ať zemědělci protestují před americkou burzou

Je přesvědčen, že reakce by měla být z jeho strany razantní, aby se odlišila od vládní politiky a získala zpět některé své voliče z venkova. „Pokud se uskuteční dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS), tak to bude bráno jako výsledek ODS,“ sdělil bývalý předseda lidovců.

V příštím týdnu se v Česku uskuteční dva protesty zemědělců. V pondělí je v souvislosti s demonstrací naplánovaná i blokáda pražské magistrály. Organizuje ji mimo jiné předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek. Čtvrteční akce je naopak společný evropský protest, který je namířený proti politice EU, a zapojí se do něj farmáři z deseti unijních zemí.

„Podle mě se nyní lidová strana soustředí na liberální voliče, což jsou například ti, kteří jsou hojně na sociálních sítích. O tyto voliče ale soutěží také Piráti, STAN, do jisté míry také ODS. Je o ně zkrátka velká konkurence a KDU-ČSL by měla spíš brát voliče ANO,“ dodal Svoboda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dovoz kuřat z Ukrajiny? Novináři odhalili praktiky chovů, český drůbežář upozorňuje na problém

Tagy: