Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 90 let fotbalu u nás

Spartu zkusí přibrzdit Liberec, Slavia v Karviné už nesmí zaváhat

Poslední třetina fotbalové ligy začíná jednadvacátým kolem. Potvrdit pozici lídra soutěže bude chtít Sparta, která na svém stadionu narazí na Liberec. O čtyři body druhá Slavia jede do Karviné, kde bude chtít po nevýrazném startu do jarní části soutěže, naplno bodovat. Třetí Plzeň jede do pražského Ďolíčku, kde ji čekají Bohemians. Zlín čeká derby se Slováckem, kterému v minulém kole vzaly body Pardubice, a tápající Ostrava se pokusí restartovat v Mladé Boleslavi.

Sparťané Adam Karabec a Lukáš Sadílek oslavují gól
zdroj: twitter.com/AC Sparta Praha

Sparta na úvod jara zvítězila v Karviné 3:0 a ve dvacátém kole podevatenácté bodovala. Pražané jsou velkým favoritem i proti Liberci, s nímž v posledních osmi zápasech v lize prohráli jediný. Předloni v létě Slovanu při premiéře dánského trenéra Briana Priskeho v české lize padli na Letné 1:2. V této sezoně jsou ale na svém stadionu nejlepší v soutěži, jako jediní tam ještě neztratili ani bod.

Do zápasu půjdou tři dny po smolné porážce v Evropské lize v Istanbulu, kde inkasovali rozhodující gól až v nastavení. "Takové zápasy jako na Galatasarayi dodávají hráčům extra motivaci, jsou plné emocí. Za týden nás čeká odveta, ale teď se musíme rychle zotavit a nasměrovat pozornost k důležitému zápasu s Libercem," podotkl Priske. Liberec na úvod jara porazil Olomouc 2:0.

Slavia bojuje o titul a v Karviné si další klopýtnutí nemůže dovolit. Se slezským nováčkem nejvyšší soutěže sice prohrála jediný z dosavadních 13 ligových zápasů, zároveň ale zvítězila jen v jediném z posledních čtyř vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Karvinští nevstoupili do jara dobře, utrpěli doma porážky 0:3 se Spartou a s Pardubicemi a na 14. místě tabulky mají už jen jednobodový náskok na poslední České Budějovice.

"S remízou ve Zlíně samozřejmě nejsme spokojeni. Každá ztráta je nepříjemná, to víme z loňska i předchozích sezon. V české lize není žádný zápas venku jednoduchý. To ukázal i zápas ve Zlíně a podobné utkání nás čeká také v Karviné. Musíme se s tím vyrovnat a nedostávat zbytečné góly," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci jsou navzdory ztrátě ve Zlíně nejlepším venkovním mužstvem soutěže.

Program 21. ligového kola

Sobota

15:00 Jablonec – České Budějovice
15:00 Mladá Boleslav – Baník Ostrava
15:00 Pardubice – Teplice
15:00 Olomouc – Hradec Králové
18:00 Bohemians – Plzeň

Neděle

15:00 Karviná – Slavia
15:00 Zlín – Slovácko
18:00 Sparta – Liberec

Plzeň na úvod jara jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v úterní dohrávce ale brankou v nastavení zvítězila v Ostravě 1:0 a na třetím místě tabulky se vzdálila čtvrtému Slovácku na čtyři body. Západočeši se představí na stadionu devátých Bohemians 1905, které porazili v jediném z posledních čtyř vzájemných ligových duelů. V Ďolíčku ale pětkrát po sobě bodovali.

Čtvrté Slovácko se ve Zlíně pokusí odčinit překvapivou domácí porážku 1:2 s Pardubicemi. "Ševci" naopak budou chtít navázat na senzační bod se Slavií a pomoci si na opačném konci tabulky, kde mají jen o bod více než České Budějovice. Slovácko vyhrálo šest z posledních sedmi regionálních derby se Zlínem.

"Je to derby a tím pádem velký zápas pro celý region, navíc okořeněný důležitostí pro oba celky. Myslím, že to nebude žádná přestřelka, může rozhodnout jeden gól," přemítal zlínský trenér Bronislav Červenka, jenž v úvodu kariéry hrával v Uherském Hradišti.

Za Slováckem už je v tabulce poměrně velká mezera. Pátá Olomouc ztrácí sedm bodů, i když má k dobru jedno odložené utkání. Hanáci v sobotu přivítají dvanáctý Hradec Králové, který porazili v jediném z posledních pěti vzájemných ligových zápasů. Stejně bodů jako Olomoučtí mají i šestá Mladá Boleslav a sedmý Liberec.

O pouhý bod zpět je pak osmá Ostrava. Baník prohrál pět z posledních šesti ligových zápasů a v Mladé Boleslavi může hrát i o svého trenéra Pavla Hapala, jenž v minulosti vedl soupeřův tým. Ostravští vyhráli šest z posledních sedmi vzájemných ligových duelů.

V souboji sousedů v tabulce přivítají jedenácté Pardubice desáté Teplice a budou chtít navázat na úvodní dvě jarní vítězství na Slovácku a v Karviné. Východočeši ovládli sedm z devíti vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži. Doma jsou ale Pardubičtí s devíti body nejhorším týmem sezony.

Třináctý Jablonec bude hostit poslední České Budějovice, které po zimní pauze vstoupily do ligy nečekaným vítězstvím 3:0 nad Ostravou a vyhrály po osmi kolech. Venku je Dynamo s pouhými dvěma body nejhorší v soutěži. "Vítězství nad Baníkem je malý krůček, ale pro nás je to obrovská vzpruha. Myslím, že ani v Jablonci rozhodně nejsme bez šance," řekl trenér Jihočechů Jiří Lerch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články