GLOSA | Události Petra Nutila: Smrt Alexeje Navalného, nevinný Babiš a zázrak v akváriu

Milí moji, je tu další týden a s ním I další vydání Událostí Petra Nutila, které shrnují to podstatné z uplynulého týdne! Tak pojďme na to. 

První měsíc tohoto roku začal rekordem. Leden 2024 byl totiž vyhlášen absolutně nejteplejším lednem za celou historii meteorologického měření. Gratulujeme a popíračům klimatické změny posíláme klíčenku.  

Průzkumy ukázaly, že současné vládě premiéra Petra Fialy důvěřuje pouhých 17 procent lidí. A I když je za vládní nepopularitou spíš nespokojenost s ekonomickou situací než s politickým děním, skoro si říkám, že by se s tím něco mělo, dělat, ne? Vládu vlastně tak trochu chápu, třeba v tom, že sázejí na fakt, že jí sice ani vlastní voliči příliš nedůvěřují, ale to ještě neznamená, že ji nebudou, třeba se sebezapřením, znovu volit. Například proto, že nemají lepší alternativu a za bukem číhají Babiš s Okamurou.  

Soud znovu nepravomocně zprostil Babiše a Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. S to, jak se nechal soudce Šott slyšet, žalovaný skutek není trestným činem. Tím bychom snad mohli na celou tuhle divnokauzu zapomenout. S rozhodnutím soudu lze nesouhlasi, dá se s ním polemizovat, ale je nutné jej respektovat. Nakonec, nezávislost soudů je jedním ze základních stavebních kamenů naší státnosti. To ani nejde, zpochybňovat taková rozhodnutí, třeba jako kdyby někdo náhodou říkal, že ten ústavní soud je zaujatý a nadbíhá vládě, jen proto, že zamítl návrh na zrušení zkrácené valorizace penzí a že tím rozhodnutím rozhodnutí proti lidu této země.. že ANO.  

Doporučené články

Inflační horská dráha v Česku se konečně uklidňuje a do blízkosti dvouprocentního cíle České národní banky, což je dobrá zpráva. V tomto kontextu připomeňme dva výroky, komplementárně spojené. Je v nich totiž vše, co potřebujeme vědět o továrně na demagogii s obchodní značkou ANO. 

22.5.2023: Juchelka pro iDNES: Za vysokou inflaci může současná vláda. 
15.2.2024: Schillerová pro CNN Prima News: Za pokles inflace nemůže Fialova vláda. 

Kdo z vás chápe, jak to ti dva rozumbradové myslí a jak to jde dohromady, si zaslouží cenu a řád zlaté medůzy.  

Tak pojďme dál.  

V sibiřském lágru zemřel známý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Nejznámější Putinův kritik začal být pronásledován poté, co si dovolil kritizovat místní korupci, upozorňoval na nedemokratičnost Putinova režimu, vstoupil do politiky a kandidoval na prezidenta, následně přežil pokus o vraždu nervovou látkou novičok a uzdravil se, už poněkolikáté zatčen a poněkolikáté i odsouzen, naposled na celých 19 let za snahu „svrhnout ruský režim“. A nyní se ho Putinově zločinecké totalitě konečně povedlo zabít a jde tak o další z řady Ruskem způsobených tragédií. Smrt Alexeje Navalného je nepochybným symbolem nepodvolení se nespravedlnosti a dokladem, že zlu se ustupovat nesmí. I za cenu sebeobětování.   

Doporučené články

A na závěr něco speciálního. Médii proletěla zpráva o zázraku, jenž se přihodil v akváriu ve městě Hendersonville v Severní Karolíně. Tamní samice rejnoka Charlotte totiž zabřezla bez přítomnosti samce. Odborníci, ač neradi, nakonec z podezřelého otcovství vyloučili mladého žraloka, jenž se ochomejtal kolem a zbývají tedy jen dvě další verze, jak k tomu mohlo dojít. Tou první je velice ojedinělý proces s názvem partenogeneze nebo také samobřezost, a tu druhou známe z bible a říká se jí neposkvrněné početí.  

Osobně se přikláním k tomu božímu zásahu a neposkvrněnému početí, už jen proto, že symbolem křesťasntví je, jak všichni víme, ryba. Nakonec, nedivil bych se, kdyby to Bůh napodruhé už s lidmi zkoušet nechtěl a tak se radši věnoval méně rizikovým druhům života na zemi.  

A to je pro dnešek všechno.  

Související

Petr Pavel Glosa

Události Petra Nutila: To by se za Zemana nestalo. Skorozlatí Češi a probouzení vlády z anti-dezinfo spánku

Milí moji, jsou tu další Události PN! Samozřejmě vím, že dnes lidi v téhle zemi nezajímá nic než hokej. A to proto, že dnes Češi v hokejovém mistrovství zabojují o zlato a utkají se ve finále se Švýcarskem A přesto, že se autor tohoto článku v jednom z předchozích dílů přiznal k nevelkému zájmu o tenhle sport, přece jen musí přiznat, že našim samozřejmě taky drží palce.  

Více souvisejících

glosa Alexej Navalnyj Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael nabízí Hamásu příměří v Pásmu Gazy. Plán představil Biden

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy