Hledání „kešek“ – hra, která se stala benefitem

Před personalisty vyvstává otázka, které zaměstnanecké benefity se těší největší oblibě, které tedy podpořit, aby vyšli svým zaměstnancům co nejvíce vstříc.

Letos se kvůli změně legislativy dostávají do popředí zájmu zaměstnavatelů benefity. Firmy přemýšlejí, jak benefitní systém nově nastavit, aby byl v souladu s tzv. Konsolidačním balíčkem, který daňově zvýhodněné benefity zaměstnavatelům významně zredukoval.

Podle Mzdového průzkumu 2024 společnosti Hays označilo v odpovědi na otázku, které z faktorů kromě mzdy jsou pro ně nejdůležitější, 32 % respondentů benefity jako páté v pořadí důležitosti – po faktorech: Dobrá pracovní atmosféra, Zajímavá práce a projekty, Work Life Balance a Práce na dálku. Ve stejném průzkumu, který společnost Hays prezentovala letos v lednu, zařadili respondenti mezi TOP benefity: dny dovolené navíc (62 % respondentů), flexibilita pracovní doby (50 % respondentů), služební auto (20 % respondentů), zdravotní volno – sick days (17 %), penzijní připojištění (15 % respondentů).

Tak vypadá podle zmíněného průzkumu oblíbenost už standardně fungujících benefitů. Ale k benefitům lze přistoupit i kreativněji, originálněji a zapojit do jejich tvorby samotné zaměstnance.

Kreativitě se meze nekladou

Takový přístup zvolila a úspěšně realizovala společnost Penny v projektu „Dáme Česko – Hezky česky po Česku“. Nesouvisí přímo se současnou situací v danění zaměstnaneckých výhod, ale může být v dnešní době, kdy firmy obracejí každou korunu a hlídají si náklady, inspirací. V Penny se ujal nový benefit založený na interní hře pro zaměstnance, která vychází z principu geocashingu přes mobilní telefon.

Nápad na projekt „Dáme Česko – hezky česky po Česku“ vznikl těsně po době covidové, jejíž lockdowny tvrdě omezily interní komunikaci i setkávání zaměstnanců. „Lockdown nás v týmu přivedl na myšlenku, že situaci, kdy mohou lidé vyrážet jen do přírody nebo do regionů a často jsou z toho rozladění, bychom mohli zcela otočit. Začali jsme připravovat projekt, který by pomohl zlepšit a zintenzivnit interní komunikaci, rozvíjet vzájemné vztahy mezi lidmi na prodejnách, ale i ve volném čase, posílil by loajalitu k firmě a tím i firemní kulturu,“ říká o projektu Michal Batelka, vedoucí personálního oddělení Penny. Tato myšlenka se vedení firmy líbila a HR tým ji začal uskutečňovat.

Napínavé hledání má vzdělávací hodnotu

Základem hry „Dáme Česko – hezky česky po Česku“ je aplikace, v níž jsou uvedena místa po celé České republice, na něž se zaměstnanci Penny mohou vydat a hledat u nich virtuální „kešku“. Hledání jim umožňuje GPS v mobilu. Důkazem pro to, že skutečně „kešku“ objevili, je fotka z místa, kde ji našli. Tím hra nekončí, zaměstnanec ještě musí správně odpovědět na kvízovou otázku, která je u každé „kešky“. Za každou objevenou „kešku“ se zaměstnanci započítávají do jeho virtuální peněženky v cafeterii benefitní body.

Tento benefit není jen hra pro hru. Má vzdělávací hodnotu. Cesta za „keškou“ motivuje lidi k poznávání. Sami a aktivně při hře poznávají pamětihodnosti, přírodu a krásy České republiky. Další přidanou hodnotou hry-benefitu je, že se za „keškami“ často společně vydávají celé rodiny zaměstnanců z prodejen Penny, a to napříč republikou, takže se poznávají zaměstnanci z různých koutů Česka i z různých prodejen.

Projekt začínal s 50 keškami, v současné době je jich v aplikaci 550 a letos podle Michala Batelky určitě dosáhne počet „kešek“ na šest stovek.

Přibývají nové kategorie míst, kam se vydat

Projekt probíhá několik měsíců v roce, má edici zimní a edici letní, každá edice trvá 3-4 měsíce.

Obsahově se projekt každý rok rozrůstá o nové kategorie, nová místa, nové akce. Například do něj přibyly trhy a jarmarky, v zimní edici nechybí vinobraní či slavnosti spojené se svatomartinskou slavnostmi a vánoční trhy. V letní edici dominují památky, hrady a zámky, zajímavé přírodní úkazy.

„Obsah nám pomáhají dotvářet naši zaměstnanci. Doporučují místa, kam se vypravit, často to bývá v jejich regionu, obci, městě. Do obsahu jsme zařadili například kategorii Nejkrásnější kostely, máme i kategorie Strašidelná místa, která jsou spojena a různými pověstmi a příběhy, nebo Nejošklivější místa. Pro ty, co chtějí klidnější výlety, jsme zařadili například útulné kavárny,“ říká Michal Batelka.

O hru, která je netradičním benefitem, mají zaměstnanci velký zájem. „Začínali jsme s několika desítkami, nyní jich hraje téměř tisíc. Zaměstnanci nám dávají zpětnou vazbu, co by si přáli ještě do hry zařadit, co zlepšit. Například přišli s tím, že by chtěli mít možnost navzájem přes aplikaci komunikovat, domlouvat se na společných výletech za „keškami“. Tak jsme aplikaci rozšířili o chat,“ říká Michal Batelka. O projektu se ve firmě mluví, fotky z cest i komentáře a zkušenosti účastníků si zaměstnanci mohou na aplikaci prohlédnout.

Jak projekt připravit

Pro vznik takového projektu je důležité mít připravený obsah a pak ve spolupráci s IT firmou ho naprogramovat do aplikace, kterou si mohou do mobilů stáhnou všichni zaměstnanci. „My jsme spolupracovali s menší IT firmou, která s námi v Penny spolupracuje už dlouho. Podstatné bylo, že nápad programátory nadchl a sami byli zvědaví, jak se jim to podaří naprogramovat. Přípravná fáze takového projektu trvá dle našich zkušeností zhruba půl roku. Než jsme projekt spustili naostro, tak jsme si ho pilotně ověřili,“ vysvětluje Michal Batelka.

Startu projektu předcházela komunikační kampaň. Zaměstnanci se o novém benefitu dozvídali mimo jiné od svých manažerů, z firemního časopisu nebo z plakátů v prodejnách. Jakmile se do hry zapojili první účastníci, šířily se zprávy o hře jako lavina, lidé si hru vzájemně doporučovali.

Napojení hry na témata CSR

Tvůrci projektu se snaží nejen, aby hra lidi bavila, ale také aby byl obsah hry spojen s tématy a hodnotami, které Penny podporuje. Jedním z důležitých témat v rámci celospolečenské odpovědnosti je podpora včel. I toto téma je přítomno ve hře o „kešky“. Součástí projektu je kategorie Na cestách za včelami. Zaměstnanci se mohou vydat do apidomků, což jsou medové domky, kde lze relaxovat nebo podstoupit terapii proti různým alergiím. Do cest za včelami patří i pozorovatelny, z nichž lze život včel pozorovat.

Další téma, kterým se Penny dlouhodobě zabývá, je ekologie a udržitelnost. V projektu „Dáme Česko – hezky česky po Česku“ se téma realizuje společně s iniciativou „Ukliďme Česko“. Zaměstnanci Penny se do této iniciativy pravidelně zapojují a jako dobrovolníci uklízejí odpad v přírodě. Součástí projektu je i spolupráce se Sokolem a podpora sportovních aktivit zaměstnanců.

„Když projekt začínal, nikdo netušil, jak se bude rozrůstat o nové funkce a nový obsah. A zejména, jak populární mezi zaměstnanci bude. Myslím, že benefit, který si sami vymyslíme a společně ho utváříme, je velkou motivací pro naše zaměstnance. To je velká výhoda,“ říká Michal Batelka.

Loni tento projekt ocenila odborná HR komunita Cenou veřejnosti v soutěži o nejlepší HR projekt – HREA 2023.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 1-2.2024…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.